Spørg Bolius

Købt hus med fugtig kælder - uenig med uvildig syn og skønsmand i retssag, hvad gør vi så?

Hej Bolius

Jeg har nogle udfordringer med et hus min kone og jeg købte i 2016. Huset har en kælder og her har vi problemer, da den har fugt. Vi er ikke dæket af forsikringen. I forbindelse med købet, havde vi en fagperson med ude for at vurdere standen og hans melding til os var at alt var i orden, hvilket alligevel ikke er tilfældet. Lige nu er vi i gang med at køre en retssag og har haft en uvildigt syns og skønsmænd ude for at vurdere problemstilling. Jeg er ikke enig i hans betragtninger, ved I hvordan jeg skal forholde mig i den situation? Kan jeg få en second opinion? Ved I hvad priserne på timelønnen er for en tømre, VVS, murer, elektriker og måler.

Jeg har desperat behov for hjælp, a jeg mener vi har gjort alle de rigtige ting i forbindelse med købet, men føler alligevel at vi er ved at tabe denne retssag på gulvet.

Håber I kan hjælpe os. På forhånd tak. Mvh. Casper.

Hej Casper

Nu går jeg ikke så meget ind i selve problemstillingen, da jeg ikke kender nok til ”bedømme” dette.

Men det med at være uenig med en syn og skønsmand er selvsagt lidt op ad bakke. Der skal rigtig meget til, at dømme en skønsmand ude, og med god grund. For der er jo som regel en tabende part i de her sager, og hvis man ”bare” kunne klage over denne afgørelse/redegørelse, så ville dette jo ske hver gang. Og så ville sagerne jo kunne køre til evig tid…

Jeg håber du forstår hvad jeg skriver. Men forestil dig, at sagen var bedømmelsen var gået til din side, og så kunne modparten bare klage over dette.

Jeg kan så videre læse, at det måske også går på skønsmandens vurdering af økonomi, siden du spørger ind til dette. Inden jeg lige kommer med mine bud på dette, så burde skønsmanden have skrevet dette ind i hans erklæring. Det plejer jeg i hvertfald at gøre når jeg er skønsmand, at man redegører for økonomien ved at opliste et skønnet timeforbrug, herunder timepriserne,  og så udgifterne til materialer mv.

I kan og bør derfor måske stille yderlige, eller supplerende spørgsmål til skønsmanden, og bede ham redegøre mere uddybende for hans udregninger. Men husk, at skønsmanden kun skal ”skønne” udgifterne, og ikke indhente reelle tilbud mv.

Mit bud på håndværkerpriser er at maleren koster mellem 400-500 kr. inkl. moms, tømrer og murere koster mellem 450 – 550 kr. ekskl. moms, og elektrikere og vvs’ere er så lidt højere, mellem 500-600 kr. inkl. moms. Og sidstnævnte her, har så typisk alle mulige tillæg, lige fra servicebil, til smudstillæg og jeg-skal-komme-efter-dig.

Mht. den fugtige kælder, så skal I huske jeres egen risiko og ting som I trods alt burde vide selv. Er der tale om et ældre hus, er kældere fugtige, nærmest pr. definition. Og hertil skal det nævnes, at fugtforholdene i kældre kan variere meget over årstiderne. Eksempelvis har det meste af det sidste halvår været ekstremt vådt og fugtigt, fra sommer til vinter.
Forholdet står også nævnt på de bagerste sider af en tilstandsrapport eksempelvis.

Men held og lykke med det alligevel.  

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden