De var rimelig målrettede. To veje i det ældre parcelhuskvarter lidt udenfor Herning var blevet peget ud, som vejene, hvor Marianne og Morten bare ville bo med børnene. Og tilbage i 2014 kom der så et hus til salg.

Spøgelseshuset blev det kaldt, for boligen havde stået tom i hele fem år, da de tidligere ejere var rykket på plejehjem. Det var heller ikke selve huset, der vakte Marianne og Mortens interesse, men matriklens bakkede, store terræn og gamle beplantning. I 2017 talte Videncentret Bolius med parret.

Fakta om huset

Marianne og Morten fik: Ombygget deres 190m2 typehus fra 1973 med nyt køkkenalrum med kontor, spiseplads og stue, to nye badeværelser, tre børneværelser, et soveværelse, en entre, ny flisebelægning rundt om hele huset inkl. stort terrassedæk, nyt tag af tagpaplister, ny zinkbeklædning på dele af facaden og gavle, nyt vindfang ved hoveddør, gulvvarme, nyt gulv i hele huset, nyt el trukket i nye fermacellvægge, nye vinduer, skydedøre og ovenlysvinduer. 

Proces: Ejerne kontaktede arkitekten, da de skulle se på huset 2. gang for at få en professionel vurdering af husets muligheder. Parret lavede et oplæg med ønsker til renoveringen, som blev arbejdet på plads i et samspil med arkitekten. 

Materialevalg indvendigt: Fermacell på vægge, gips og akustikfelter på lofter, skydedøre og døre fra SWEDOOR, køkken fra Svane, hårde hvidevarer fra Siemens og Miele, polyurethan gulv (flydende), Vola armaturer i bryggers og på badeværelser, Quooker messing armatur i køkkenet.  

Materialevalg udvendigt: Zink på facaden mellem vinduer og døre, vinduer og døre fra Rationel tagpap på taget og IBF bordur fliser rundt om hele huset. 

Pris for renoveringen inkl. arkitekthonorar, materialer, arbejdsløn m.m.: Familien renoverede for lige under 1,5 mio kr. Marianne og Morten har selv stået for hele nedrivningen og i opbygningen har de lavet det meste selv, men har dog haft hjælp fra en tømrer, elektriker og Vvs’er til større ting. 

- Valget var derfor enten at rive hele huset ned eller modernisere. Vi valgte det sidste af økonomiske grunde, men også fordi sjælen fra et ældre hus jo går tabt ved at bygge nyt, fortæller Marianne. Renoveringen var egentlig ikke tænkt til at blive så omfattende, som den gjorde, men parret allierede sig med arkitekt Jan Christoffersen fra Christoffersen Arkitekter og fik hurtigt sammen lavet en plan over, hvordan de indenfor budgetrammerne kunne vende planløsning og en del materialevalg på hovedet.

- Vores største udfordring var klart, hvordan vi kunne gøre et 1970’er-hus fedt og tidssvarende uden at give køb på husets oprindelige arkitektur. De gule mursten var jeg dog klar på at forkaste. Jeg har altid hadet gule mursten og det kunne ikke gå stærkt nok med at få dem vandskuret, fortæller Marianne.

Men, Jan Christoffersen fik hende på andre tanker ved at vise flere eksempler på, hvordan gule mursten kombineret med nye, arkitektoniske greb og materialer kan fremstå helt moderne. Her blev det gjort med zinkbeklædning mellem husets vinduer og nyt tagpaptag. Det gamle tagudhæng med den skjulte tagrende blev endvidere skåret af, så hele facaden i dag fremstår mere skarp og nutidig.

Se flere af Jan Christoffersens projekter her.

Energirenovering eller ej?

Marianne havde lavet et detaljeret, visuelt oplæg til arkitekten så der ingen tvivl var om, hvor huset skulle hen. Det største renoveringsgreb gik på at åbne huset op og flytte et ellers nordvendt og isoleret køkken ind i et stort køkkenalrum, som fremkom efter at parret havde revet alle vægge og al indmad ud.

- Det store åbne rum med køkkenet i midten giver en høj grad af rummelighed og fleksibilitet i indretningen, fortæller Jan Christoffersen

Jan Christoffersen tilføjer, at en af genistregerne for besparelsen i dette projekt har været, at i stedet for at opsætte et genveksanlæg, er der opsat to ovenlysvinduer, der virker som en skorsten i huset i forhold til udluftning. Herudover er der også blev lavet energirenovering i huset. Den eksisterende isolering blev eftergået, og der blev efterisoleret på lofter, i vægge og i krybbekælderen, ligesom alle vinduer blev erstattet af nye trelagsmodeller. 

For Marianne og Morten er energirenoveringen sammen med den øvrige renovering en god investering – også på kort sigt. Huset har ikke mindst på grund af dets beliggenhed opnået en merværdi der gør, at alle udgifter er tjent ind og mere til, hvis familien skulle have lyst til at sælge i morgen. Det har den så bare ikke, for det gamle parcelhus blev lige præcis den morderne bolig med sjæl, som de drømte om. 

Se flere typehusforvandling her.

Arkitekten: Sådan renoverer du typehuset

  1. Lad en sagkyndig, som fx en arkitekt, en bygningsingeniør eller begge besigtige huset før køb og ombygning og lad dem komme med et oplæg omkring husets muligheder. Dette set i forhold til husets tilstand. Er der påtrængende vedligeholdelsesmomenter? Hvad er værd at bygge videre på? 
  2. Lav gerne et skriftligt og visuelt oplæg til arkitekten omkring jeres ønsker for det fremtidige hus. Det gør ikke kun arkitekten klogere, men oftest også jer selv skarpere på, hvad I vil. 
  3. Afstem jeres renoveringsønsker med projektets økonomi, så ønsker og pengepung passer sammen. 
  4. Respektér den gamle arkitektur, men ikke for alt i verden. Et hus har et liv, der gerne skal udvikle sig over tid. Det skal så at sige følge med tiden, og som ejer bør du sætte dit fingeraftryk. Hvor mange aftryk og hvordan kræver gefühl, for at det bliver harmonisk. Det er så her, at det er givtigt at få hjælp fra fagkyndige. 
     

Kilde: Jan Christoffersen, MAA og ejer af Christoffersen Arkitekter.