Kvinder pas på: Mænd vil også bestemme boligindretning

Boligindretning er ikke længere noget, kvinder står for - mænd vil også bestemme. Læs 2 forskeres forklaring på, hvorfor mænd har kastet sig over indretningen af hjemmet, og hvor de især vil indrette.

Kvinder har i over 200 år bestemt, hvor skabet skulle stå i hjemmet, og hvordan puderne i sofaen skulle se ud. For mens mænd har styret arbejdsmarkedet og tjent pengene, har hjemmet været kvindernes domæne.

Men det billede er for alvor ved at ændre sig, så mænd nu også vil blande sig i boligindretningen.

LÆS OGSÅ: Mænd siger ja til hus med kælder - kvinder siger nej

Kvinder gjorde hjemmet attraktivt for mændene

- Helt tilbage i 1850’erne udkom der tidsskrifter, som skulle oplære kvinder i at gøre hjemmet attraktivt for manden, der kom hjem og var træt efter arbejde. Således blev hjemmet kvindernes domæne.

- Derfor så man også med rødstrømpe-oprøret i 1970’erne, at kvinder følte, de skulle forlade deres hjem for at kunne realisere sig selv. Siden dengang har der været en opblødning undervejs, så det ikke længere kun er kvinden, der bestemmer, hvordan hjemmet skal se ud, siger Mette Mechlenborg, boligforsker og rådgivningschef i Dansk Bygningsarv.

Boligindretning giver flere diskussioner i hjemmet

Liselotte Lyngsø, fremtidsforsker og partner i Future Navigator er helt enig i, at mænd ikke længere lader kvinden bestemme alt i boligindretningen.

- Mænd og kvinder har ofte haft en lang periode hver for sig, inden de flytter sammen, så det er ofte to stærke individer, der begge vil bestemme over indretningen. Og ligesom mændene nu bruger lige så meget parfume og går lige så meget op i deres udseende, som kvinder gør, går de også mere og mere op i deres nære omgivelser. Det betyder, at kampene er stigende, og der er ikke noget klart billede af, hvem der vinder, siger hun.

LÆS OGSÅ: 7 gode råd Sådan får du din partner til at acceptere dine ting

Boligindretning: Mænd nørder højtalere – kvinder svælger i stearinlys

Grunden til, at det giver flere diskussioner, når mændene også melder sig på banen med en mening om boligindretningen, er, at mænd og kvinder ofte har forskellig smag og går op i forskellige ting.

- Jeg bryder mig egentlig ikke om stereotyper, men der er stadig den her opdeling. Man kan måske sige, at mændene er til hardware, og kvinderne er til software.

- Mændene vil ikke gå ned på udstyr. De har styr på gadgets, vil have lov til at nørde med store højtalere og slæber cyklen med i stuen, så den kan stå der og blive pudset og passet, siger Liselotte Lyngsø og fortsætter:

- Kvinder lægger vægt på andre ting. Det er stadig dem, der indretter børneværelser og hygger og nygger med farver. Og IKEA tjener stadig fedt på kvinder med kærestesorger, der vil svælge i stearinlys, puder og varme dyner.

LÆS OGSÅ: Mænd skovler sne - kvinder styrer, hvor skabet skal stå

Mænd og kvinder er blevet podet forskelligt

Mette Mechlenborg mener ikke, mænd og kvinder nødvendigvis er født med forskellig smag.

- Men kulturhistorisk har der været en forventning om, at kvinder skal gå mere op i indretning, bygge rede og skabe hygge. Det er blevet til, at mænd vil have mere funktionalitet, mens kvinder vil have mere nips, siger hun.

Herreværelset er mænds oprør i boligindretningen

At mænd vil have mere at sige over indretningen, er herreværelset et godt eksempel på. Ifølge Liselotte Lyngsø og Mette Mechlenborg ses det i flere og flere hjem.

- Det er blevet mandens vej tilbage ind i hjemmet. Før havde han pengepungen, så uanset hvor mange plysmøbler og puder, kvinden slæbte ind, kunne han sige stop, hvis han ikke mente, der var penge til det.

- Men efter, at kvinder har fået arbejde, penge og magt, er mandens autoritet i hjemmet svundet – og så er det et oprør at kræve et herreværelse, hvor han kan indrette sig med sine plakater, fodboldpokaler og udstoppede fugle, mener Mette Mechlenborg.

LÆS OGSÅ: Herreværelse med modelfly og isbjørneriffel

Mænd har indtaget køkkenet

Det er dog ikke kun i herreværelset, mændene får lov til at udfolde sig. Især i køkkenet er de begyndt at fylde meget.

- Køkkenet er særligt interessant. Det har altid været husmorens centrale rum. Og tidligere var køkkenerne derfor meget små – for der skulle kun være plads til én.

- Nu er køkkenerne kæmpestore, så der også kan være adgang til manden. Og her har han gjort sit indtog med maskinparken, siger Mette Mecklenborg.

SE TEMA: Nyt køkken

Mænd og maskiner – kvinder og krydderurter

Liselotte Lyngsø mener også, mænd har skiftet en del af interessen for værktøjet i skuret ud med et hav af køkkenmaskiner.

- Mænd synes, det er fedt med foodprocessoren, der kan alt muligt. Kvinderne går op i at lave et lille bed i vindueskarmen med en masse krydderurter, mener hun.

Indretning af bolig afhænger af barselsorlov

Hvem der bestemmer mest, når det kommer til boligindretningen, hænger dog tæt sammen med udviklingen i ligestillingen på arbejdsmarkedet. Derfor mener både Liselotte Lyngsø og Mette Mechlenborg, at kvinder – trods udviklingen – nu og i mange år frem vil have den største magt over boligindretningen i de fleste rum. Fordi de tager mest barsel og dermed også ender med at stå for både det meste arbejde og de fleste beslutninger i hjemmet.

- Så længe kvinder stadig går hjemme med barnet på barsel, vil det være kvinderne, der bygger rede og går i gang med indretning, når det første barn skal fødes – mens mændene står for de store linjer og ombygningen, mener Liselotte Lyngsø.

Mænd: Tag kampen op

- Selv om vi ser herreværelset og en ny generation af mænd, der går op i både udseende og boligindretning, vil de ikke have så meget plads i hjemmet, så længe de ikke tager lige så meget barsel som kvinderne. Og kvinderne kommer til at lave mest i hjemmet, fordi de ikke vil give barsel fra sig.

- Som den feminist, jeg er, vil jeg gerne appellere til, at mænd tager kampen op derhjemme. Der er så mange vigtige beslutninger om deres liv, som de ikke tager, men som deres kvinde tager. Og så skal de huske, at der er forskel på at få opgaver og at tage ansvar, siger Mette Mechlenborg.

Kvinder bruger stadig mest tid på husholdningsarbejdet

  • I 1964 arbejdede mænd 4 timer og 8 minutter mere på en gennemsnitsdag end kvinder. I 2009 arbejdede mændene 1 time og 21 minutter mere end kvinderne.
  • I 1964 brugte kvinderne 3 timer og 55 minutter mere på husholdningsarbejde om dagen end mændene. I 2009 brugte kvinderne stadig 58 minutter mere om dagen på husholdningsarbejde end mændene.

Kilde: Har vi tid til velfærd? Om danskernes brug af tid ude og hjemme, Jens Bonke, Rockwool Fondens Forskningsenhed, 2012

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab