Lækker New Yorker-lejlighed midt i København

Et lille stykke New York hvor form, farver og funktionalitet går op i en højere enhed. Sådan beskriver Henning Gershof sin lejlighed i det indre København. Oplev den her.

Om familien, lejligheden og budgettet

Henning Gershof bor i den 93 m2 store lejlighed i baghuset fra 1802 i det indre København med sin datter Sarah på 9 år, som er der hver anden uge. Totalrenoveringen tog cirka halvandet år, kostede i alt ca. 800.000 og indebar bl.a.:

  • Køkken: 180.000 kr. (inklusiv alt materiale, hvidevarer og snedkerarbejde)
  • Soveværelset: 250.000 kr. (inklusiv alle materialer og snedkerarbejde for specialbyggede vægge og skab)
  • Nye gulve: 50.000 kr.
  • Computerstyret el i hele lejligheden (IHC-system)+ placering af lampeudtag til pendler i forsænket loft: 80.000 kr.
  • Arkitekttegninger: 35.000 kr.

Duften af te breder sig i næseborene, mens man bevæger sig opad i den smalle opgang i baghuset bag Perchs Thehandel i det indre København. I de over 200 år gamle bygninger er en helt ny historie blevet skrevet på 3. sal, hvor Henning Gershof for et halvt år siden blev færdig med at totalrenovere sin lejlighed.

En smukt udskåret egetræsdør fører ind til 93 kvadratmeter med lys og rummelighed.

- Det er et samarbejde mellem mig som bygherre, snedkeren og arkitekten, der er gået op i en højere enhed. Vi har alle tre haft sans for design, farver og funktionalitet, og det har været altafgørende for hele projektet, fortæller han.

LÆS OGSÅ: Planlægning og styring af byggesager

Begyndte med lappeløsninger men brændte fingrene

Da Henning Gershof købte lejligheden for 2 år siden, var han udstationeret i Østeuropa. Han ville tilbage til Danmark for at starte op som selvstændig, så han havde brug for en lejlighed og faldt for den ro, der var i baghuset så tæt på Københavns puls.

-Jeg ville bejdse de gamle gulve og skifte greb og fronter i køkkenet. Men gulvet kom til at ligne vådt drivtømmer, og køkkenet lignede stadig noget fra en studenterhybel, fortæller Henning Gershof.

Derfor besluttede han sig for at gå grundigere til værks og kom i kontakt med snedkermester Claes Amtorp.

- Snedkeren var meget klar i mæglet og sagde, jeg havde brug for en arkitekt, der kunne lave en plan, han kunne arbejde efter. Jeg have lige brændt fingrene ved bare at gå i gang med lappeløsninger. Så jeg forstod med det samme, at det var vigtigt at sikre en helhed i ombygningen, siger Henning Gershof.

Han fik fat på arkitekt Thomas Hjort fra Danske BoligArkitekter, og så kunne trioen gå i gang.

LÆS OGSÅ: Regler og love for ombygning af ejerlejligheder

Billedserie: Lækker New Yorker-lejlighed midt i København

Asketræ-væggene, der er bygget op om soveværelset med skydedør og vinduer af glas, får lyset til at strømme igennem rummene i lejligheden i det ellers mørke baghus. Foto: Christina Kayser Onsgaard

Henning Gershof har selv valgt farverne i blå og grønne nuancer af turkis til skabslågerne, der er lakeret af en autolakerer og måtte ligge og afdampe i flere måneder på et autoværksted.Foto: Christina Kayser Onsgaard

Sådan får du lys i en mørk bolig

  • Anvend lys reflekterende maling/belægning på store flader (loft, vægge, gulv) og fladerne omkring vinduer. Vælg fx højglans i stedet for mat maling.
  • Flyt gardiner og persienner væk fra glasfladen og placer dem på væggen.
  • Smalle eller ingen sprosser giver 5-10 % mere dagslys.
  • Faste vinduer har mindre karmprofil end oplukkelige vinduer med både karm og ramme.
  • Gennemlyste rum med lysindtag fra flere verdenshjørner og evt. loftet giver bedre rumfornemmelse.

Kilde: Arkitekt Thomas Hjort, Danske BoligArkitekter.

Gik efter New Yorker-pakhus-stilen

Henning Gershof ville gerne skabe en lejlighed i en art New Yorker-pakhus-stil, hvilket også passede til baghusets historie som hjemsted for handelsvirksomheder.

- Arkitekten imponerede mig ved at åbne mine øjne for at bringe lyset ind fra flere vinkler. Han foreslog at rive de eksisterende vægge omkring soveværelset ned, frigøre de lodrette bjælker og bygge nye vægge af asketræ med vinduer foroven og en skydedør af glas, siger Henning Gershof.

Han fik også arkitekten til at tegne et personligt køkken. Det blev bygget op i asketræ og brudt med turkise nuancer på skabsgavlene. Farver, der går igen på skabslågerne på det skabsmøbel, snedkeren har bygget til soveværelsets endevæg.

Processen foregik hele tiden sådan, at arkitekten tegnede, konfererede med snedkeren, og derefter kom Henning Gershof selv på banen og idéudviklede med dem, inden de endelige valg blev truffet.

-Vi havde alle tre idéer, og vi har alle rykket ved hinandens ideer. Man skal turde slippe kontrollen lidt, og det har været ret vildt at opleve, siger han.

Mit bedste byggeråd: Gør arkitekten til byggeleder

- Da jeg skulle betale 35.000 for at få lavet tegninger af køkken og soveværelse, tænkte jeg, at det var mange penge, og derfor blev arkitekten ikke koblet på som byggeleder. Det fortryder jeg i dag. For jeg kunne helt sikkert have sparet både tid og penge. For eksempel kunne jeg have undgået at pille alle de nye lofter ned, fordi jeg ikke lige havde fået gennemtænkt lampeopsætningen. 

Få perfekte møbler: Byg dem selv!

- Det var en fantastisk proces at være med til at skabe indretning og interiør, lige som jeg gerne ville have det. Fx kunne jeg ikke finde et arbejdsbord, der passede til det tragtformede arbejds-/børneværelse, og så fik jeg snedkeren til at bygge ét. Jeg ville også gerne have en transportabel seng til min datter, så hun kan trilles ind på mit soveværelse, hvis hun er syg, og her kom snedkeren også med en løsning. Han byggede ligeledes hele skabsvæggen i enden af soveværelset med låger i højglans, som er blevet lakeret af en autolakerer. Det viste sig at være billigere, end hvis jeg fx havde valgt Montana-skabe, fortæller han. 

Danske BoligArkitekter

En arkitekt kan se muligheder i dit hus, du måske ikke selv ser. Danske BoligArkitekter.dk er en sammenslutning af arkitekter, der har specialiseret sig i om- og tilbygninger – find inspiration blandt hundredevis af om- og tilbygninger, og find netop den arkitekt, der passer til dit byggeprojekt.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab