Pludselig blev foråret et helt andet end ventet. De mange arrangementer og forårsture, som enten er en årlig tradition eller blev lagt i kalenderen i løbet af vinteren, er blevet skrinlagt. Livet, ja hele landet, kom i karantæne. 

Det er en undtagelsestilstand, de fleste af os slet ikke kan sammenligne med noget, vi nogensinde har oplevet. Mine to halvvoksne døtre, min mand og jeg har været i karantæne, og aldrig før har vi taget så mange sysler frem. 

Der forspires på livet løs i alle sydvendte vindueskarme. I stuen har der ligget strikketøj, puslespil og lappegrej. I haven er køkkenhaven udvidet med tre nye, store bede, døtrene har været i sving med spade og greb, jorden er blevet vendt med god hjælp fra de fire dværgsilkehøns, der lynhurtigt spotter insekter eller orme og suger dem i sig som fed spaghetti. 

Hellere rødvin end afstand

Vel har vi også gået hinanden på nerverne, der har været metaltræthed af at være lukket meget inde og som til tider er gået ud over hinanden, men jeg har bestemt også nydt det. 

Mine døtre er plus/minus 20 år, så jeg er helt klar over, at der er langt imellem, jeg har mulighed for at tilbringe så meget tid med dem, så jeg lapper det gode selskab i mig.

Men større udfordringer er også tæt på. Lige på den anden side af hækken bor min genbo på 95. 
Lige da karantænen satte ind, gik jeg over til ham og tilbød – på behørig afstand – at jeg hjertens gerne rendte til både apotek og supermarked for ham. 

Han smilede stille og sagde:

- Mest af alt ønsker jeg, du bare kommer ind og drikker et glas rødvin. Med min alder regner jeg ikke med at overleve, hvis jeg bliver ramt af coronavirus, men selskab er det, jeg har allermest brug for. 

Råd fra ubådskaptajnen

Og kun et opkald væk har jeg min far. Han er den største selskabspapegøje, og lange dage i isolation er det rene tortur for ham. Især uvisheden om, hvor længe det varer ved. 

Jeg faldt over en artikel, som læste op for ham over telefonen. Det var fem gode råd fra en pensioneret ubådskaptajn. Ofte trænede de flere ugers lange dyk i uvished, og de lærte derfor en stærk selvdisciplin for at overleve isoleret i ubåden. 

Første råd: Acceptér virkeligheden, for det nytter ikke at gå at skælde ud på forhold, der ikke er til at ændre. 

Andet råd: Acceptér der kommer mørke og negative tanker, men giv dem et begrænset tidsrum på dagen, hvor du tænker dem igennem, på den måde fylder det ikke hele dagen. 

Tredje råd: De indførte ludo-turneringer. Du kan forsøge at have en dyst, konkurrence eller et spil kørende – allerhelst sammen med andre, som kan være et lyspunkt. 

Det fjerde råd: Bryd dagen op i mange små intervaller og læg faste rutiner ind for hvert interval – morgen, tidlig formiddag, sen formiddag, middag osv. Ellers kan en dag kan føles uoverskuelig lang og overmande humøret. 

Det sidste råd: Gør meget ud af måltiderne, brug tid på at udtænke, hvad du skal have at spise, brug tid på madlavningen og nydelsen af det. 

Online påskefrokoster

Min fars reaktion på ubådskaptajnens råd var mest utålmodige grynt. Han har efterfølgende refereret til artiklen, men der er ingen tvivl om, at det i år er et svært forår, der afløser en lang og mørk vinter. 

Vi børn laver daglige opkald. Vi har fået installeret en app til videoopkald, så vi i familien ofte ringer på tværs af vores forskellige bopæle, og det er sådan, vi har holdt små påskefrokoster, hvor vi skåler i snaps og solæg, hvis du skulle kende den sønderjyske påsketradition. 

Men der er ingen tvivl om, at ensomheden føles ekstra stærk, tiden ekstra lang i denne tid, så lad os alle række ud til dem, vi kan hjælpe, også selvom vi er en af dem. 

I dette nyhedsbrev kan du også læse:

Helle og Poul flyttede til det store hus på landet med havudsigt, selvom de havde den ældrevenlige lejlighed i København. Læs deres historie og overvejelser.

Et nyt blogindlæg fra Abelone efter flere måneders pause – nu er …

Brevkasse-redaktør Tine Nielsen svarer på, hvordan du kan bruge foråret på at indrette haven, så den er lidt nemmere at passe i hverdagen. Du kan læse svaret på Flemmings spørgsmål om haveindretning og højbede her.

Rigtig god læselyst.