Lovændring: Så meget stiger din varmeregning

Den nye forsyningssikkerhedsafgift vil få din varmeregning til at stige voldsomt i de kommende år – især fjernvarmekunder bliver ramt. Læs, hvor meget ekstra du skal betale.

Afgifterne på brændsel stiger, så fjernvarmekunder kan se frem til at en større varmeregning.

Afgifterne på brændsel stiger, så fjernvarmekunder kan se frem til at en større varmeregning.

Det er blevet væsentligt dyrere at varme boligen op.

Det er konsekvensen af en lovændring af loven om afgifter på brændsel, der trådte i kraft 1. februar 2013. Med lovændringen blev der indført en såkaldt forsyningssikkerhedsafgift, som også rammer private varmekunder.

- Afgiftsstigningen gælder for alle fossile brændsler som olie, kul, naturgas og affald. Det betyder en prisstigning på opvarmning ved eget olie- eller gasfyr og en stigning i prisen på fjernvarme, hvis den er produceret på fossile brændsler eller affald, hvilket er tilfældet langt de fleste steder, siger Michael Troelsgaard, direktør og afgiftsekspert hos revisions- og rådgivningsfirmaet PwC.

LÆS OGSÅ: Forstå din varmeregning

Fjernvarmekunder bliver hårdest ramt

Hvor hårdt afgifterne rammer dig, afhænger af dit energiforbrug, og hvilken type energi du bruger. Fjernvarmekunder får de største stigninger på varmeregningen med forsyningssikkerhedsafgiften.

- Prisen vil stige med omkring 9 procent eller med 1.250 kr. i 2014, hvis der er tale om et standard hus på 130 kvadratmeter, siger Torben Øllegaard Sørensen fra Dansk Fjernvarme, som er brancheorganisation for 405 fjernvarmeværker fordelt over hele landet.

Afgiften stiger gradvist frem til 2020 og ender med at koste varmekunderne 2,8 milliarder kr. om året, når den er fuldt indfaset. Det medfører, at varmeregningen til den tid øges med mindst 2.500 kr. om året for et standard hus i forhold til i år.

LÆS OGSÅ: Så dyr er fjernvarmen blevet

Afgiftsændringerne rammer forskelligt

PwC har lavet estimater over, hvor meget forsyningssikkerhedsafgiften får varmeregningen til at stige i et standard parcelhus på 125 m2 og en lejlighed på 75 m2 opvarmet med olie og naturgas:

  • Parcelhus, olie: 900 kr. om året
  • Parcelhus, naturgas: 880 kr. om året
  • Lejlighed, olie: 550 kr. om året
  • Lejlighed, naturgas: 500 kr. om året

Afgift på biobrændsler kan være på vej

Selvom forsyningssikkerhedsafgiften kun gælder for fossile brændsler, går der rygter om, at et lovforslag om afgifter på biomasse/biobrændsler er på vej.

- For et års tid siden hørte vi nogle rygter om, at afgiftsniveauet for biomasse ville blive fastsat til ca. 40,7 kr./MWh i 2014 stigende til 98,6 kr./MWh i 2020. Men jeg skal gøre opmærksom på, at der alene var tale om nogle rygter, som vi på ingen måde har fået verificeret, siger Michael Troelsgaard.

Bliver rygterne til virkelighed, betyder det en yderligere afgiftsbetaling på ca. 1.000 kr. om året for et parcelhus i 2014, hvis der kun anvendes biomasse til opvarmningen, fx hvis du varmer dit hus op med et træpillefyr.

LÆS OGSÅ: Pillefyr

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab