Luftsolfangere

Med en luftsolfanger kan du holde sommerhuset, kælderen eller andre kolde rum tørre, så du undgår fugtskader og dårligt indeklima.

Solfangeren er en energivenlig måde at sikre tørre og frostfri rum

Solfangeren er en energivenlig måde at sikre tørre og frostfri rum. Foto: Torben klint.

Hvad er en luftsolfanger, og hvor kan den bruges?

En luftsolfanger hjælper med at holde huset tørt og frostfrit ved at blæse frisk luft udefra ind i huset. Luften bliver opvarmet ved hjælp af solenergi, så den er lun og tør.

En luftsolfanger er især velegnet til kolde rum, der let bliver fugtige, når de står uopvarmede i længere tid. Det kan fx være sommerhuse, kældre, udestuer eller gæsteværelser og andre rum i boligen, som du ikke benytter så meget, og hvor du gerne vil kunne skrue ned for varmen for at spare på energien.

En luftsolfanger kan bruges i stedet for en affugter, og derved kan du spare på elforbruget.

Hvor effektiv er en luftsolfanger?

Luftsolfangere kan udbygges til også at køle luft og varme vand

Luftsolfangere kan udbygges til også at køle luft og varme vand. Arkivfoto.

Når du først har investeret i luftsolfangeren, koster den ikke noget i drift, da den udnytter energien i solens stråler. Den er så effektiv, at den kan holde et almindeligt sommerhus tørt og frostfrit uden anden form for varmetilskud.

Nogle luftsolfangere kan også anvendes til at levere varmt vand til en varmtvandsbeholder. Andre kan udbygges med et køleanlæg, hvor du kan afkøle boligen med kold luft fra nordsiden og dermed sparer den dyre aircondition.

Hvor meget koster en luftsolfanger?

En luftsolfanger koster typisk et sted mellem 5.000 og 20.000 kr., inkl. montering (2014 priser inkl. moms). Prisen afhænger bl.a. af størrelsen og om solfangeren skal sidde på ydervæggen eller oppe på taget. Desuden afhænger prisen af hvor stort et areal, anlægget skal opvarme og affugte.

Størrelsen på en luftsolfanger er typisk fra 0,5 til 3 kvadratmeter og vejer cirka 15 kg. Den starter af sig selv, når solen skinner og kører automatisk ved hjælp af de indbyggede solceller. Den bruger altså kun solenergi.

Hvordan virker luftsolfangere?

Solfangeren virker ved at trække tør luft udefra ind i solfangeren gennem ventiler eller små huller. Når solen skinner på solfangeren, bliver luften varmet op, og solcellerne sørger for strøm til at drive en lille ventilator, der blæser den tørre og lune luft ind i huset.

Hvis luftsolfangeren skal virke i flere kælderrum med døre imellem sig, skal dørene mellem rummene stå åbne – alternativt skal du montere almindelige standard friskluftventiler mellem rummene.

Luftsolfangeren er ofte udført som en kasse af aluminium, hvor der er en glasplade eller plexiglasplade foran.

Hvilke fordele og ulemper er der ved en luftsolfanger?

Fordele

Luftsolfangere er effektive i kampen mod skimmelsvamp

Luftsolfangere er effektive i kampen mod skimmelsvamp. Arkivfoto.

  • Der er ingen driftsomkostninger, da luftsolfangeren kører på ren solenergi.
  • Huset bliver tørt, så du nedsætter risikoen for problemer med råd og svamp.
  • Du kan holde frosten ude af sommerhuset eller udestuen om vinteren.
  • Huset får et bedre indeklima. Du slipper fx for, at sommerhuset er klamt og lugter indelukket, når du tager det i brug efter en vinter, hvor det har stået uopvarmet.
  • Du sparer el til opvarmning og/eller affugtning.

Ulemper

  • En luftsolfanger kan være svær selv at montere. Det kræver nemlig, at du laver hul i husets ydervæg. Det er vigtigt, at arbejdet bliver udført korrekt, da der ellers kan opstå utætheder og problemer med fugt.
  • Nogen vil måske mene, at en luftsolfanger ikke er så pæn at have hængende på facaden.
  • Der produceres mest varme om sommeren, hvor der ikke er behov for den.

Kan du selv montere en luftsolfanger?

Du kan i princippet godt selv montere en luftsolfanger efter den vejledning, som følger med. Men da montagen kræver, at du skærer hul i husets ydervæg eller tag, kan det ikke anbefales, at du udfører hele arbejdet selv.

Det er især vigtigt, at inddækningerne ved og omkring luftsolfangeren bliver udført fuldstændig korrekt. Fejl og mangler kan nemlig forårsage store skader på huset, fx kan vand ved kraftige regnskyl trænge ind i ydervæg eller tag, og det kan give alvorlige råd- og svampeskader.

Solfangeren skal placeres sydvendt for at være effektiv. Hvis den er placeret rigtigt, vil den normalt virke i tidsrummet fra kl. 9.00 til 16.00. Vær opmærksom på, om der er træer, nabohuse eller andet, som kaster skygge på solfangeren.

Er luftsolfanger monteret på taget, skal den stå med 60 graders hældning, så solcellerne kan køle af.

Kilder og henvisninger

Henvisninger:

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Indhold i denne artikel

Bolius - et helejet Realdania selskab