Luk huset ned for sommerferien

Det er ikke rart at vende hjem fra en ferie til skadedyr, lugtgener eller endnu værre – indbrud. Men med små indsatser kan du forebygge de uheldige overraskelser.

Stikkontakt på gelænder

Sørg for at alle stikkontakter er slukkede, og tag også gerne strømstikkene ud - så tager elektronikken ikke skade i tilfælde af lynnedslag. Foto: Torben Klint.

Hvad skal du huske, når du tager væk i sommerferien?

Vand-, varme- og elinstallationer er typisk årsag til, at der sker skader på huset, mens du er væk.

Er lynet slået ned, kan elapparaterne have taget skade og der kan være opstået sodskader.

Vandhaner, som er utætte eller blot ikke er lukket helt til, kan give et stort vandspild med en høj vandregning. 

Elregningen kan også risikere at få et skub opad, hvis du ikke sørger for at få slukket for fx gulvvarmen, eller hvis du har mange el-apparater på standby funktion. 

Du kan aldrig gardere dig fuldstændig mod skader og uheld på huset, når du tager på ferie. Men med få indsatser, kan du minimere risikoen for ubehagelige overraskelser, så du med større ro i sindet kan tage væk en uge eller flere i sommerferien.

Her er et par gode råd til, hvordan du lukker dit hus ned, inden du tager på ferie.

LÆS OGSÅ: Tjekliste - det skal du gøre, inden du rejser

Hvad kan du gøre for at undgå indbrud?

Det kan du gøre inden døre for at tyverisikre

Når du tager på ferie skal du naturligvis sørge for, at alle vinduer og døre er lukkede og låste.

Har du en dør, der skal låses indefra, skal du fjerne nøglen, så tyven ikke kan låse sig ud. Det gør det mere besværligt for tyven at få dine ting ud af huset.

Lad der være frit indkig igennem alle vinduer. Det giver indtryk af, at der er nogen hjemme. Luk alle indvendige døre, så tyven ikke kan se fra stue til stue.

Lad det gerne se lidt rodet ud, så det ser ud som om, der er nogen hjemme.

Sæt evt. timer på nogle af lamperne, så de tænder, når det bliver mørkt. Du kan også sætte en timer på radioen, så der kommer lyd fra huset.

Fortæl naboerne, at du er på ferie, så kan de måske holde lidt ekstra øje med dit hus, mens du er af sted.

Det kan du gøre udenfor for at tyverisikre

Lås haveværktøj inde - det kan anvendes til at bryde ind med. Gem også stigen af vejen eller lås den forsvarligt fast. Det er nemmere for tyven at bryde ind, hvis der står værktøj og stige til fri afbenyttelse.

Husk at afmelde avisen, sæt evt. et "Reklamer nej tak "-skilt på postkassen og få naboen eller familie til at tømme din postkasse. En overfyldt postkasse fortæller tyven, at der ikke er nogen hjemme.

Hvis du har en robotplæneklipper, så lad den køre, mens du er på sommerferie - med en nyklippet græsplæne, ser det ud som, nogen er hjemme.

Hvis du har en robotplæneklipper, så lad den køre, mens du er på sommerferie. Med en nyklippet græsplæne ser det ud som om, nogen er hjemme. Arkivfoto.

Smid affald i din skraldespand lige før, du tager på ferie, så den ikke står tom. Få naboen til løbende at putte noget i skraldespanden.

Kan du få nogen til at slå græsset, er det også en god idé. Har du en robotplæneklipper, så lad den slå plænen. En nyklippet græsplæne giver også indtryk af, at huset er beboet. Ligeledes er det en god idé at hænge lidt tøj til tørre på tørresnoren, da det også signalerer, at du er hjemme.

LÆS OGSÅ: Undgå indbrud i sommerferien

Hvordan undgår du dårlig lugt og skimmel mens du er væk?

Det er en god idé at lade både opvaskemaskine og vaskemaskine stå på klem, så maskinerne kan tørre indvendig mens du er væk. Det samme gælder køleskabet, men selvfølgelig kun hvis du har tømt det for madvarer, så det kan slukkes.

Skraldespanden og filteret i kaffemaskinen skal selvfølgelig også ud i affaldscontaineren inden du tager af sted, så det bliver levested for bakterier og skimmel. En god idé er også at tømme bundsien i opvaskemaskinen, hvis du vil undgå dårlig lugt.

Se videoen 'Sommerferietips: Sådan lukker du huset ned inden ferien'

Hvad gør du ved potteplanterne i ferien?

En del potteplanter kan klare sig i ugevis uden at blive vandet, mens andre løbende skal vandes for at overleve.

Det bedste du kan gøre er at lave en aftale med naboen eller et familiemedlem om, at de vil vande planterne.

Kan det ikke lade sig gøre, kan du sætte blomsterne et skyggefuldt sted. Du kan lave en selvvander ved at sætte en vandfyldt flaske omvendt ned i potten. En anden mulighed er at sætte alle planterne i vasken på et tykt gennemvædet stykke stof eller købe forskellige typer af selvvandingssystemer.

Bruger du en af disse løsningsmuligheder, er det dog et signal til evt. indbrudstyve om, at der ikke er nogen hjemme.

LÆS OGSÅ: Sådan får du potteplanterne til at overleve ferien

Hvordan forebygger du skadedyr i huset?

Inden du tager på ferie, bør du undersøge, om der er myreboer eller hvepseboer ved eller i dit hus.

Hvepseboer ses oftest i tagudhænget eller på et uudnyttet loft. Sørg for at fjerne dem, inden du tager på ferie. Så undgår du, at boet vokser sig stort, mens du er væk.

Du er nemmest at fjerne et hvepsebo tidlig morgen eller sen aften - her er hvepsene mindst aktive og har søgt tilbage til boet.

LÆS OGSÅ: Hvordan slipper du for hvepse i haven?

Lad ikke rester stå, mens du er på sommerferie - ellers risikerer du, at der er fyldt med myrer, når du kommer hjem.

Lad ikke madrester stå, mens du er på sommerferie - du risikerer, at der er fyldt med myrer, når du kommer hjem. Arkivfoto.

Myrer kan komme ind mange steder. Ved du, hvor myrerne kommer ind, er det en god idé at opsætte en myrelokkedåse ved stedet.

Du kan også prøve at finde selve myreboet og ødelægge det. Er det udenfor, kan du hælde kogende vand ned i boet. Gentag det flere gange for at være sikker på, at myreæggene er ødelagt.

Inden du tager på ferie, bør du lukke alt sukker og andet sødt inde i tætsluttende æsker eller plastikposer.

LÆS OGSÅ: Undgå invasion af myrer, mens du er på ferie

Hvad skal du lukke og slukke, før du tager på ferie?

Sluk for cirkulationspumpen, inden du rejser væk, hvis du ikke allerede har slukket den. Cirkulationspumpen får vandet i dit varmeanlæg til at cirkulerer rundt. Der er sjældent behov for varme om sommeren, så sluk for selve pumpen. Det er ikke nok bare at skrue ned for radiatorerne.

Sluk også for gulvvarmen, hvis du er væk i mere end 1 uge, og en evt. elvandvarmer.

Sluk for alt elektronik og elektrisk udstyr - fra opladere til tandbørste og mobile enheder til router, tv, spillekonsol og elevationsseng - på stikkontakten, så de ikke bruger standbystrøm. Det allerbedste er at tage strøm- og netværkstik ud fra stikkontakten, for så undgår du, at elektronikken tager skade, hvis lynet skulle slå ned. Sluk også for transformeren til halogenlamper.

Tjek, at der er vand i alle toiletterne, at ingen toiletter løber, og at vandhaner ikke drypper. Luk evt. for al vandet på hovedhanen.

Hvordan undgår du lugtgener?

Udtørrede og/eller snavsede afløb kan give lugtgener.

Hæld vand i alle vaske og gulvafløb, inden du tager på sommerferie - så undgår du, at vandet i vandlåsen fordamper, så det kommer til at lugte.

Hæld vand i alle vaske og gulvafløb, inden du tager på sommerferie - så undgår du, at vandet i vandlåsen fordamper, og det kommer til at lugte. Arkivfoto.

Vandet i vandlåsen kan fordampe i løbet af en varm sommer, og så kommer du hjem til et hus, der lugter af kloak. Hvis du sikrer dig, at der er vand i alle vandlåsene, lige inden du tager af sted, kan du sandsynligvis undgå, at vandet fordamper. Hæld derfor 2-5 liter vand i alle vaske og i gulvafløb, lige inden du tager af sted på sommerferie.

Snavset i afløbene kan stå og gære i løbet af sommeren. Rens derfor alle gulvafløb og hæld meget varmt vand i vaskene. På den måde minimerer du risikoen for, at snavs i afløbene begynder at rådne og lugte.

LÆS OGSÅ: Sådan vedligeholder du husets afløb

Gør generelt rent i hele huset, inden du tager af sted, og smid frugt, grøntsager og afskårne blomster ud, så de ikke rådner.

Har du ventilationsslidser i vinduerne, skal du åbne dem alle, inden du tager på ferie. Det kan give lidt ventilation, så huset holdes tørt, og det mindsker risikoen for lugtgener.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Indhold i denne artikel

Bolius - et helejet Realdania selskab