Må andre plukke bær, frugter og blomster fra din have?

Flere oplever, at forbipasserende tager blomster, frugter og bær fra deres træer eller buske, som vokser ud over offentlig vej. Men er det lovligt? Få svar her.

Kvinde plukker og spiser mirabeller/moreller fra en gren, der hænger ud på fortovet

Hvis dine træer eller buske vokser fra din have og hænger ud over en offentlig vej, sti eller fortov, har andre ret til at plukke fra dem i et vist omfang. Foto: Tommy Verting

Du har ikke krav på at have dine æbler, hindbær eller hyldeblomster i fred, hvis dine træer eller buske vokser fra din have og hænger ud over en offentlig vej, sti eller fortov. Gør de det, har andre nemlig ret til at plukke bær, frugter og blomster.

Ifølge Hegnsloven skal beplantning mod offentligt tilgængeligt arealer holdes på egen grund, og de fleste kommuner har regler om, at træer m.v. mod vej og fortov beskæres en gang om året, så grene ikke rager ud de nederste 2,75 meter over fortovet.

Hvad siger loven om at tage fra andres haver?

Ifølge Familieadvokaten kan man af en gammel bestemmelse i Danske Lov indirekte udlede "en almindelig grundsætning om ret for almenheden til i beskedent omfang at tilegne sig vildtvoksende bær, svampe, blomster o lign, hvis det kan ske, uden at anden mands ejendom ulovligt betrædes".

Hvad betyder det?

  1. Hvis du kommer gående og ser bær, frugter eller blomster, som hænger ud over vejen, og som du kan få fat på uden at gå ind på privat grund, har du lov til at plukke løs. Dog kun det, du kan spise på stedet.
  2. Hvis du har en have, hvor dine træer og buske vokser vildt ud over skellet til din grund, må du ikke jage forbipasserende væk, hvis de plukker noget. Så længe de ikke står på din grund, må de tage det, de kan nå af det, der hænger ud over skel.
  3. Hvis du ønsker dine bær, frugter eller blomster for dig selv, skal du altså sørge for at beskære dine træer og buske, så de ikke vokser ud over din grund.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab