Må du gå nøgen rundt i haven?

Irriterer det dig, at din nabo går nøgen rundt i sin have? Eller synes du selv, det er skønt at nyde sommerdagene i dit mest naturlige kostume? Se her, om det er ok at være nøgen i sin egen have.

Du må godt gå rundt i din have nøgen, men det er bedst, at du tager hensyn til andre. Foto: Tommy Verting.
Du må godt gå rundt i din have nøgen, men det er bedst, at du tager hensyn til andre. Foto: Tommy Verting.

Det siger loven

Ordensbekendtgørelsen, § 3, stk. 2:

”Det er forbudt at udvise uanstændig eller anstødelig opførsel, der er egnet til at forulempe andre eller vække offentlig forargelse.”

Straffelovens § 232:

”Den, som ved uterligt forhold krænker blufærdigheden eller giver offentlig forargelse, straffes med bøde eller fængsel indtil 4 år.”

Som udgangspunkt må du godt være nøgen i din have. Men du skal tage hensyn til dine omgivelser.

Nøgenhed er ikke ulovligt i sig selv, men du kan risikere, at naboer eller forbipasserende føler sig krænket af din nøgne krop.

Og så kan du komme i konflikt med loven.

TEST DIG SELV: Er du en god nabo?

Det siger loven om nøgenhed

Der er en paragraf i lovgivningen, du kan risikere at bryde, når du går nøgen rundt i din have: Straffelovens § 232 om blufærdighedskrænkelse.

Nøgenhed i haven er kun sjældent ulovligt

Paragraffen om blufærdighedskrænkelse bruges mest om grovere forhold – som fx samleje eller onani. For at blive dømt for en overtrædelse skal det kunne bevises, at du vidste – eller må have indset – at din opførsel var krænkende for andre.

Straffen for dette, vil typisk være en bøde, men ifølge Politiet er der kun ganske få sager, hvor folk anmelder naboers nøgenhed.

Vær påpasselig med nøgenhed i en åben have

Hvis det er let for andre at se ind i din have fx fra en naboejendom eller et bustoppested og der ikke er afskærmende træer eller buske, skal du være mere påpasselig med, hvad du foretager dig, hvis du er nøgen i din have.

En god rettesnor er, at selvom din have er privat, er udsigten det ikke.

LÆS OGSÅ: Hvad gør du hvis naboens træer skygger?

Langt de fleste sager, hvor naboer ikke er helt enige om anstændighedens grænser, bliver løst med en snak over en kop kaffe.

LÆS OGSÅ: Sådan bliver dårlige naboer gode venner igen

Sådan undgår du at krænke naboernes blufærdighed

Hvis du gerne vil være nøgen i din have, uden at risikere at krænke forbipasserende skal du:

 • Placere dig væk fra fortov og vej så vidt muligt
 • Finde et sted i haven, hvor buske og træer skærmer for udsynet
 • Tænke over, om du kan ses fra naboens vinduer

LÆS OGSÅ: Må du gå nøgen rundt i din bolig?

Oprindeligt publiceret d. , senest ajourført d.

Kilder og henvisninger

Kommentarer (52)

 1. Sophie
  Min nabo sad i dag og ornanerede mens han stirrede på mig på altanen... Er det ulovligt? Føler mig virkelig krænket!
  (0)Svar og se andres svar


 2. Lea Marikka
  Det er da fint, kan folk ikke lide det, kan de da kikke den anden vej.... Og man kan da leve helt afskærmet, men hvad så hvis naboen, postbuddet eller andre går i haven uden man ved det og man så der helt splitter kong gulerod??? Er det så også strafbart??? For de færreste har da ringklokke til haven.... Hvorfor er vi dog så bange for at se hvad der er under tøjet???? Ville da syntes det var en del værre AT BLIVE SET uden tøj på end at SE naboen:-) Ville da bare trække på smilebåndet, hvis jeg så dem, men da grave mig ned, hvis det var mig selv:-D
  (0)Svar og se andres svar


 3. Ole Langer Nielsen
  Hvad gør man hvis man bor i etage ejendom ( stue + 1 sal ) og underboen spiller højt musik efter klokken 20 - ????. Man kan jo rette henvendelse til boligkontoret, men hvad hjælper det når det er lukket og det er en lørdag aften??
  (1)Svar og se andres svar
  1. Anders Hammer
   Man husker på dengang for mange år siden, da man selv var ung.... og husker på at det er lørdag.... efter 20.....


 4. Annette Mandal
  Har aldrig tænkt over det! Men klart! Skulle man ikke kunne gå nøgen rundt i sin have hvor er man så fri og sig selv?
  (0)Svar og se andres svar


 5. Jan
  Hvor ville jeg dog ønske at hende min søde nabo ville gå nøgen rundt i sin have - hun må også gerne benytte min jeg ville ikke tage anstød af det.
  (0)Svar og se andres svar


 6. Kim Jensen
  Ja der er ikke nogen fare for at jeg nøgenbader i min have - da vores naboer har det med at glo ind til os næsten konstant..
  (2)Svar og se andres svar
  1. Conny
   Sæt et hegn op af en eller anden art :-)
  2. Luc
   Jeg har en nabo som tror at vi kigger ind til dem...
   Resultatet er at vi tør ikke hilse på dem, for så har vi jo kigget ind.


 7. Erling Aakjær
  Nu har jeg godt nok aldrig gået nøgen rundt i haven, men når man har så skøn en krop som jeg har, burde man af hensyn til naboernes tilfredsstillelse måske gøre det. Adonis.
  (0)Svar og se andres svar


 8. Niels Lund
  Min fader fortalte gerne en historie fra sin ungdom i tyverne eller trediverne. Han var medlem af Aarhus Roklub, der dengang havde klubhus på Kystvejen. Efter roturene yndede medlemmerne at solbade in puris naturalibus på klubhusets flade tag. En dag tilkaldte en dame, der boede i en lejlighed på den modsatte side af Kystvejen, politiet og bad dem gøre noget ved dette skrækkelige forhold. En betjent tog forholdene i øjesyn, men kunne ikke øjne noget anstødeligt. Hertil svarede damen: "Næh, ikke umiddelbart, men hvis De tager en stol og sætter op på bordet her og står op på den og kigger ud af mit øverste vindue, så skal De bare se, lille Hr. Betjent!"
  (1)Svar og se andres svar
  1. S. Quach
   Ha ha - skøn historie :-)


 9. Hans Jørgen Gamst
  De, der har lyster mht. at rende rundt og udstille egen elendighed, kan jo bare gøre det. Jeg kan ikke se, at det skulle kunne give nogen som helst anstød, så længe man holder sig bag eget hegn. De forargede har som regel altid gjort sig store anstrengelser for overhovedet at kunne se noget, der kunne understøtte deres forargelse.
  (0)Svar og se andres svar


 10. Carsten
  Den slags problemer har man ikke i store dele af verden. De ville nok også synes det er umådelig perifert at bekymre sig om i forhold til mad, sygdom, sikkerhed osv.
  (0)Svar og se andres svar


 11. bente petersen
  Jeg synes når jeg har stort have som er indlukket , at jeg skulle bestemme selv om jeg gør halv nøgen eller i badedragt .Hvofor man har haven kun at betale højt skat i danmark og man kalder det demokrati.Jeg synes at de love er som i muslimske lande at man skal være dækket over sin krop fra næse til tå.
  (0)Svar og se andres svar


 12. henning
  Interessant at man kan faa böde for at väre nögen i sin have, men uhindret kan opsätte en for naboerne meget sundhedsskadelig mobilantenne, ligesom man kan larme og forurene med en motorpläneklipper.
  (2)Svar og se andres svar
  1. Kiirsten
   Hørt!!!
  2. Anne
   Ja, bøden skulle jo gives til lureren - den person der er grænseoverskridende og glor ind i andre menneskers private domæne. Nogle mennesker har ingen respekt for andres PRIVATLIV og føler nærmest det er deres ret at "kunne følge med i " hvad naboen laver.
   Sjov historie .....Mine naboer har lavet et klatretræ til deres 4 snottede møgunger, der evigt og altid sidder deroppe og kommenterer hvad jeg laver i haven og håber på at få opmærksomhed. Da de er ufattelig uopdragne og støjende på grænsen til at være super psykotisk har jeg ingen ønsker om at have nogen som helst kontakt til dem og kan desværre derfor ikke længere færdes i haven nøgen eller i bikini.


 13. Kasper
  Jeg tror simpelt hen, at påstanden er forkert. Jeg ved ikke, om kilden hos rigspolitiet er jurist, men så er han måske ikke en særlig god jurist.

  Påstanden om, at man får en bøde, må bygge på retspraksis. Er der ingen domme for det, så får man jo ikke en bøde.

  I Danmark kan man bade nøgen fra alle strande, når bare man viser hensyn. Det bygger på en højesteretsdom fra ca. 1975. (Hvilket ikke betyder, at det blev lovligt i 1975, men at højesteret konstaterede, at det var lovligt).

  Mon ikke man vil bygge på denne praksis, hvis det skulle komme til en dom om nøgenhed i egen have.

  Bolius påstand om dette er citeret mange steder på nettet. Nu kan en masse småborgerlige villaejere gå og tro, at de med bolius' artikel i hånd kan henstille til deres naboer om ikke at være nøgne. Men det er misinformation, vil jeg mener.
  (1)Svar og se andres svar
  1. Peer Nørgaard
   enig, det kan ikke være ulovligt, er der nogensinde givet bøde for det ?


 14. lotte nielsen
  Hvis folk bygger en sal ekstra på deres hus med altan og store vinduer, der giver større udsyn over naboers have, må folk finde sig i, hvad det større indkig i nabohaverne byder på, også nøgne naboer :-)
  (1)Svar og se andres svar
  1. Annette Mandal
   Så enig :-D


 15. Bent
  Uforsvarlig sletning af indlæg!!!
  Undertegnede har med stor forargelse konstateret, at mit indlæg vedrørende ordet "bør" er blevet fjernet - et indlæg som mange læsere sikkert har opfattet som en vigtig brik i debatten om brugen af dette guddommelige ord.
  Hvordan kan redaktionen mon forsvare en så utilbørlig handling??? Det virker faktisk som om, at man på Bolius' redaktion er nervøse for at berøre dette emne.
  (1)Svar og se andres svar
  1. Anders Hammer
   Hvad er det for en bør du mangler?


 16. Palle Sand
  Når et lille barn suser rundt i haven med numsen bar så er det kun naturligt, men når morfar eller mormor kommer susende efter den lille pode så bliver folk forargede, jeg kan ikke se at det er et problem for er der noget som moder natur ikke har skabt. menneske kroppen er smuk i alle den afskygninger.
  (0)Svar og se andres svar


 17. Jan
  Hvordan med reglerne om mark- og vejfred - privatlivets fred.
  Hvad skal naboens øjne egentlig i min have - er det ikke lige så meget naboen, der krænker min privat-sfære? Jeg er ikke helt sikker på konklusionerne i denne artikel holder and (på den juridiske side), selvom jeg er enig i almindeligt hensyn til andre - også naboen; men jeg mener nu stadig ikke naboer eller forbipasserende har noget at gøre i min have, hverken fysisk eller med blikke osv....
  (1)Svar og se andres svar
  1. Anne
   FULDKOMMEN ENIG!


 18. Thomas
  det er sjov så sippet vi er blevet og jeg tænker om det er til frit udsyn eller ikke, hvis folk ikke kan li det ser så vend hovedet den anden vej
  (0)Svar og se andres svar


 19. Pia Thomsen
  Jeg bor på landet og går selv nøgen rundt, når vejret er til det. Bare alle kunne - og ville prøve det, det er en dejlig afslappende måde at bevæge sig på. Dog skal man da sikre sig, at der ikke er helt frit udsyn, for forbi passerende.
  (0)Svar og se andres svar


 20. anders hørby
  kan det måske skyldes indvandring fra muslimske lande,at vi danskere overhovedet gider at diskutere andres rettigheder i deres eget hjem
  (5)Svar og se andres svar
  1. Anders
   Øøøh.. Nej!!! Hva Søren skulle det have med det at gøre? Men hvis du har en racistisk bagtanke så hold den venligst for dig selv. Tak!
  2. Olsen
   Der er du vist inde på noget af det rigtige,men, hvis man går nøgen rundt, skal man vel regne med at blive gloet på.
   Damer på stranden uden tøj, javel, men hvis kjolen blæser op på en cykeltur, uha uha.??Dobbelt moral
  3. Helle
   Anders det er godt at du nævner det, tusind tak. Vi skal passe på med at vores grænser flyttes uden vi bemærker det. For lige pludselig er det for sent. Jeg føler ingen forkerte racistiske undertoner i dit oplæg.
  1. Peer N,ørgaard
   Det er såmænd sjældent mennesker af anden etnisk herkomst, der bliver forargede, men snerpede gamle etnisk danske koner
  2. Michael
   Ja, jeg er ikke et sekund i tvivl om, at det er påvirkningen fra andre, mere intolerante kulturere der forpester den dejlige Danske frigjorthed. Se bare hvordan de også behandler homosexuelle.


 21. Troels
  Jeg ved ikke rigtig om det er mere fredeligt med en i rockeruniform inde i nabohaven, jeg fortrækker nøgenhed.
  Hvad er der egentligt galt med den nøgne krop?
  Skal jeg også kunne forlange, at min nabo har den mig rette dresscode i sin have?
  (0)Svar og se andres svar


 22. Niels
  Hvis man er i tvivl om, hvorvidt ens naboer vil føle sig stødt over at se et nøgent menneske gå rundt i deres nabos have, er der vel den mulighed at spørge dem ved nærmeste lejlighed. Måske vil de fleste selv synes, det er OK - netop fordi man gør sig den ulejlighed, at spørge dem først. Hvis ikke, må man iføre sig tøj på de områder i haven, der er synlige udefra - hvis godt naboskab er vigtigere for een end nøgenhed.
  (0)Svar og se andres svar


 23. Lilian Andersen
  Folk må for min skyld gå rundt med hat og blå briller eller være nøgne i deres egen have som de har lyst til, personligt er jeg helt ligeglad, men det er der ikke alle der er, så det skal være på en måde så folk ikke får grund til at blive stødt. Ergo skal man ikke ligge med kønsdele osv. til fri beskuelse, det er direkte provokerende, man gå godt afskærme lidt og ellers tage lidt tøj på når man går væk fra afskærmningen, så er der vist ikke ret mange der ville føle sig stødt.
  (1)Svar og se andres svar
  1. Anne
   Jamen hvad skal naboernes blikke ind i din private have?????


 24. Troels
  Til dem der skriver om udsmidningen af edens have.
  Vi er nogle der er efterkommere af journalisten der skrev de linjer og vi har stadig vores gode ry og rygte og kan drøne rundt i bar røv, som det passer os :-)
  (0)Svar og se andres svar


 25. Troels
  Kære Marie
  Du blader tingene, nøgehed og sexualitet behøver absolut intet, at have med hinanden at gøre. Det at gå rundt nøgen i sin egen have kan da ikke komme nogen ved, så længe der ikke er tale op, at personer udstiller sig. Jeg går selv nøgen når det er muligt og er der nogen der får øje på mig og bliver ved med at glo, så er det vel deres sag. Jeg inviterer ikke til UHA PUHA, men nyder blot min egen eksistens. Skulle jeg stå eller gå i bar UHA og vande blomster eller bare dingle rundt eller solbade, så kan det da aldrig komme dig eller andre ved.
  Det bornerte Danmark elsker, at smædske sig i de kendes eskapader, fordi en fjer hurtigt bliver til fem høns. Havde det ikke solgt så meget, som det gør, var det der ikke et eneste medie der bekæftigede sig med emnet. Jeg er aldrig blevet smugfotograferet i bar UHA og vist på diverse forsider, for det gider du ikke se eller forholde dig til. At nøghed i medierne ofte bliver kædet til noget sexuelt, er også kun fordi det sælger.
  Noget af det mest asexuelle jeg nogen sinde har oplevet er, når jeg deltager i de arrangementer som foreningen Danske Naturister står for. Det er så hyggeligt og afslappet, at enhver kolonihaveforening vil være dybt misundelig. Ved at acceptere nøgenhed fjerner du det farlige og det bliver lynnende hurtigt en avart af Bilkahabbitten, værre er det ikke.
  (0)Svar og se andres svar


 26. Palle
  Hvis folk ønsker at blive forarges kan intet forhindre det. De kan bare se væk. Der er 360 grader at vælge imellem, jeg fylder måske en til fem grader – så, hvad er problemet.
  (0)Svar og se andres svar


 27. Peder Pedersen
  Vi er alle skabt ens, nogen med større former end andre, men hvad er der at skjule. Også er tøjpriserne jo snart ikke til at klare mere. Lad os få noget mere nøgenhed også ellers bare nyde hinanden, så længe vi kun nøjes med at kigge.
  (0)Svar og se andres svar


 28. Ado Rasmussen
  Efter udsmidningen af Edens Have er det åbenbart
  ugudeligt at lave sin egen Paradis på Guds Jord.
  Her i Grønland er vi forskånet for at vise "skaberens"
  unikke kunstværk i fuld format.
  (0)Svar og se andres svar


 29. Bent
  Én ting er, om man "må" gå nøgen rundt i sin have, en anden er, om man "bør". Kan vi mon få Bolius' mening om dette? Bolius plejer jo ikke at holde sig tilbage, når det drejer sig om det guddommelige ord "bør"
  (0)Svar og se andres svar


 30. marie J
  Det er ufatteligt, men der skal altid være nogle ekstreme folk, der lige skal prøve grænser af. Som den unge Spang Olsen fortalte på TV, så er han holdt op med at gå rundt "upåklædt", for ikke at støde andres blufærdighed. Hvor kunne alle andre lære meget af det. Selv journalister kunne!!! Det er dog forbandet, at nøgenhed, seksualitet mm skal fylde så meget i den offentlige debat. Der er dog så mange andre emner at tage fat på, at disse særlige tiltag burde være undtagelsen for den daglige debat. Men selv journalister er jo mennesker og egoister. Hvis noget er kedeligt i dagligdagen, så kan man altid brunge sex på banen og fornøje sig der. Det virker som et ego-trip for mange af disse spørgelystne journalister. Og det er ikke til gavn for public service. Jeg er nik sippet i manges øjne, men der er altså andet i verden end nøgenhed og seksualitet.
  (1)Svar og se andres svar
  1. Thorkild
   Marie: Du er da noget så sippet - og i øvrigt forkert tænkende, når du sætter lighedstegn mellem sex og nøgenhed. (Se mange af de øvrige indlæg.) Du bør vel snarere se en sammenhæng mellem nøgenhed og renhed - fysisk såvel som psykisk! ;-)


 31. Lars S
  Ja, vi skriver 2012 - og desværre, her i småborgerlighedens og puritanismens tidsalder, bliver sådanne emner med ét interessante. Det er trist, at udviklingen er gået dén vej....
  (0)Svar og se andres svar


 32. Per
  Vi lever hverken i det knibske USA eller i et religiøst og kulturelt formørket muslimsk land.
  Vi er så privilegerede at leve i den moderne, oplyste, liberale del af verden og vi skriver år 2012 - vores Grundlov sikrer ejendomsrettens ukrænkelighed. Må vi så ikke blive fri for spekulationer om at almindelig anstændig nøgen solbadning i egen have kan blive en sag for vores gode og værdsatte politi. Politiet skal jage reelle forbrydere(som der desværre er alt for mange af) og ikke spilde dets kostbare tid på harmløse naturister.
  (0)Svar og se andres svar


 33. Morten
  Hvor morsomt at en "kop" kaffe forklares som den korte ende på en mursten. Hi Hi.
  (0)Svar og se andres svar


 34. S
  Hvad så hvis man går nøgen rundt i sin afskærmede have, men ens nabo hænger ud af et vindue for at lure, eller bruger kikkert - begge dele nødvendigt for at kunne se noget. Er det lovligt?
  (1)Svar og se andres svar
  1. John J
   enhver har da naturligvis ret til at gå nøgen rundt i sin egen have hvis der er en vis afskærmning af hæk eller andet hegn - min hæk / hegn er ca 180 høj -- og så vil jeg blæse på at naboerne har hævet deres huse med én etage opefter - så må de sgu lade være med at kigge ned i min have - og hvis vi har lyst til sexuelle udfoldelse i haven i den dejlige sol - så gør vi det også --- naboen må sgu lade være med at kigge over vort hegn hvis det kan krænke dem


Annonce
Annonce

Bolius - et helejet Realdania selskab