Må du gå nøgen rundt i haven?

Irriterer det dig, at din nabo går nøgen rundt i sin have? Eller synes du selv, det er skønt at nyde sommerdagene i dit mest naturlige kostume? Se her, om det er ok at være nøgen i sin egen have.

Du må godt gå rundt i din have nøgen, men det er bedst, at du tager hensyn til andre. Foto: Tommy Verting.

Du må godt gå rundt i din have nøgen, men det er bedst, at du tager hensyn til andre. Foto: Tommy Verting.

Det siger loven

Ordensbekendtgørelsen, § 3, stk. 2:

”Det er forbudt at udvise uanstændig eller anstødelig opførsel, der er egnet til at forulempe andre eller vække offentlig forargelse.”

Straffelovens § 232:

”Den, som ved uterligt forhold krænker blufærdigheden eller giver offentlig forargelse, straffes med bøde eller fængsel indtil 4 år.”

Som udgangspunkt må du godt være nøgen i din have. Men du skal tage hensyn til dine omgivelser.

Nøgenhed er ikke ulovligt i sig selv, men du kan risikere, at naboer eller forbipasserende føler sig krænket af din nøgne krop.

Og så kan du komme i konflikt med loven.

TEST DIG SELV: Er du en god nabo?

Det siger loven om nøgenhed

Der er en paragraf i lovgivningen, du kan risikere at bryde, når du går nøgen rundt i din have: Straffelovens § 232 om blufærdighedskrænkelse.

Nøgenhed i haven er kun sjældent ulovligt

Paragraffen om blufærdighedskrænkelse bruges mest om grovere forhold – som fx samleje eller onani. For at blive dømt for en overtrædelse skal det kunne bevises, at du vidste – eller må have indset – at din opførsel var krænkende for andre.

Straffen for dette, vil typisk være en bøde, men ifølge Politiet er der kun ganske få sager, hvor folk anmelder naboers nøgenhed.

Vær påpasselig med nøgenhed i en åben have

Hvis det er let for andre at se ind i din have fx fra en naboejendom eller et bustoppested og der ikke er afskærmende træer eller buske, skal du være mere påpasselig med, hvad du foretager dig, hvis du er nøgen i din have.

En god rettesnor er, at selvom din have er privat, er udsigten det ikke.

LÆS OGSÅ: Hvad gør du hvis naboens træer skygger?

Langt de fleste sager, hvor naboer ikke er helt enige om anstændighedens grænser, bliver løst med en snak over en kop kaffe.

LÆS OGSÅ: Sådan bliver dårlige naboer gode venner igen

Sådan undgår du at krænke naboernes blufærdighed

Hvis du gerne vil være nøgen i din have, uden at risikere at krænke forbipasserende skal du:

  • Placere dig væk fra fortov og vej så vidt muligt
  • Finde et sted i haven, hvor buske og træer skærmer for udsynet
  • Tænke over, om du kan ses fra naboens vinduer

LÆS OGSÅ: Må du gå nøgen rundt i din bolig?

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab