Må du smide brugt fyrværkeri i skraldespanden?

Er det okay at smide brugt fyrværkeri i skraldespanden? Og hvad med det, der ikke blev fyret af –- er det farligt at gemme til næste år? Få svarene her.

Læs her, hvad du skal gøre med resterne af raketter og fyrværkeri efter nytårsaften.

Læs her, hvad du skal gøre med resterne af raketter og fyrværkeri efter nytårsaften.

Fyrværkeri, du må smide i skraldespanden

Brugt fyrværkeri
Du kan roligt putte brugte fyrværkeri-batterier, affyrede raketter og bordbomber i din skraldespand. De havner præcis samme sted, som hvis du afleverer dem på genbrugsstationen.

LÆS OGSÅ: Affald

Fyrværkeri, du IKKE må smide i skraldespanden

Fusere 
Farligt affald må ikke smides i skraldespanden, og det gælder også fusere. De skal afleveres på genbrugsstationen. Tjek dog først med din kommune. Det er ikke alle genbrugsstationer, der tager imod ubrugt fyrværkeri.

På nogle genbrugsstationer skal du aflevere fusere i de kemihuse, hvor du også afleverer fx maling. På andre genbrugsstationer skal du give det til personalet. Forhør dig på din lokale genbrugsstation.

Ubrugt fyrværkeri 
Du må gerne gemme dit ubrugte fyrværkeri til næste år, men hvis du ikke vil have det liggende, skal du køre det på genbrugsstationen.

Sådan opbevarer du ubrugt fyrværkeri

Hvis du opbevarer ubrugt fyrværkeri korrekt, kan det holde sig i årevis. 

  • Opbevar fyrværkeri tørt. Put gerne fyrværkeriet i en plastikpose og luk den, så der ikke kan trænge fugt ind, og læg så plastikposen i en papkasse.
  • Opbevar IKKE fyrværkeri i nærheden af elektriske apparater og varmekilder som radiatorer. 
  • Opbevar fyrværkeri i et tørt skur, udhus eller garage. Fyrværkeri kan godt holde sig, selvom der er frost i fx skuret. 
  • Opbevar fyrværkeri utilgængeligt for børn, og lad evt. beskyttelseshætter blive på lunterne.
  • Opbevar højst ca. 20 kilo fyrværkeri. Du må opbevare 5 kilo NEM (nettoeksplosivstofmængde). NEM-vægten står på al nyt fyrværkeri og er normalt en fjerdedel af fyrværkeriets samlede vægt. Det svarer altså til, at du må have ca. 20 kilo fyrværkeri liggende.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab