Malmø begrænser brænderøg med skrappe regler for fyring i brændeovne

Zoneinddeling af byen, timebegrænsninger på fyring og krav til fyringsmetode. Malmø Kommune har klare regler for fyring i brændeovne for at begrænse forurening. Læs om dem her.

brændeovn. optænding.

Malmø Kommune har inddelt byen i zoner. Nogle steder er flere former for brænderøg tilladt, andre steder er det helt forbudt. Foto: Torben Klint

Mange er generet af naboens røg fra skorstenen, når fyringssæsonen står på. Nogle ønsker derfor, at de danske kommunerne vil stramme kravene for borgernes brug af brændeovne på grund af den sundhedsskadelige røg.

Regler for fyring med brændeovne i Malmø

I Malmø i Sverige har kommunen lavet regler for, hvem der må fyre, og reglerne tager både højde for områdetype, fyringsperiode og –tidspunkt, samt hvordan du fyrer. Reglerne er formidlet på særdeles pædagogisk vis med zoneinddelinger af byen og grønne, gule og røde smileyer, der viser boligejerne den korrekte fyringsadfærd.

Lignende, regler burde indføres i Danmark, mener professor i miljømedicin, Torben Sigsgaard, fra Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet.

– I Malmø er reglerne meget klare og godt kommunikeret, og jeg mener, det er det eneste rigtige at have sådanne restriktioner. Det er rimeligt nok, at danske kommuner også kommer i gang med at påtage sig det kollektive sundhedsansvar, det er at indføre regler på fyringsområdet, siger Torben Sigsgaard.

I Malmø er det fx forbudt at fyre, hvis du bor i et område, hvor der er daginstitutioner eller meget tæt beboelse. Og restriktionerne er nogle steder så præcise, at hyggefyring fx defineres som 1-2 fyringer ugentligt af 1-4 timers varighed.

Natfyring forbudt i Frederiksberg Kommune

Det mener professoren er vejen at gå.

- Det handler om at tage politisk ansvar. Det har man fx gjort i Frederiksberg Kommune, hvor det er forbudt med natfyring, hvorved du undgår den værste fyring, nemlig den langsomme forkulning, der har den værste partikeludledning. For selvom al fyring er skidt, så er den langsomme 'pinte' nattefyring den allerværste, siger Torben Sigsgaard.

I 2015 havde 9 danske kommuner lavet såkaldte forskrifter for ovne til fast brændsel - brændeovne, pejse- og pejseindsatser og pillefyr. Dvs. udpenslede regler for bl.a., hvordan du må fyre, hvad du må og ikke må fyre op med i brændeovnen, hvor tørt træet skal være, hvor ofte du må fyre op, og hvor høj skorstenen skal være.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab