Minister afliver skandaleramt tilskud til hulmursisolering

Omfattende sjusk og dårlige kontrolmuligheder får nu Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) til at lukke ordningen med tilskud til hulmursisolering.

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) har besluttet at aflive ordningen med tilskud til hulmursisolering på grund af omfattende sjusk, fejl og mangler. Foto: Arkivfoto.

På grund af omfattende svindel har Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) besluttet at lukke statens ordning med tilskud til hulmursisolering.

Det oplyser ministeren i en pressemeddelelse.

- Jeg står på forbrugernes side i denne sag, og jeg vil ikke acceptere, at der er så omfattende sjusk og fejl, måske endda direkte fusk, med en ordning, hvor der både gives tilskud, og som koster husejerne penge, skriver ministeren i en pressemeddelelse i dag, siger Lars Chr. Lilleholt (V).

Ordningen med tilskud til hulmursisolering er en del af en større energispareindsats. Udgifterne til energispareindsatsen betaler forbrugerne over energiregningen, og der er politisk fastsat et loft for udgifterne på 1,5 mia. kroner årligt.

Hvert år gennemføres der over 100.000 enkelte sager, som får støtte fra energispareindsatsen. Det kan fx være udskiftninger af vinduer, isolering af loft og varmerør og skift af radiatorventiler - og tidligere også hulmursisolering.

Ordning skændet af skandaler

I januar 2017 afslørede Danmarks Radios forbrugerprogram Kontant, hvordan boligejere aldrig fik den hulmursisolering, de havde betalt for.

I marts fulgte Energistyrelsen op med en stikprøvekontrol, der fandt fejl i seks ud af ti undersøgte sager. Styrelsen fandt blandt andet problemer forkert dokumentation, opmåling af det isolererede areal samt en håndværksmæssig udførelse langt under det acceptable niveau.

Da Kontant fortsatte afdækningen af den skandaleramte ordning i juni, kunne magasinet fortælle, hvordan over 700 huse havde fået isoleret en tom hulmur, selvom de var bygget efter 1972, hvor det kun i sjældne tilfælde var tilladt at bygge med en tom hulmur.

I ti ud af ti huse, som en rådgivende ingeniør undersøgte for Kontant, var tilskud udbetalt forkert, ligesom DR's journalister afslørede ekstremt mangelfuld kontrol med ordningen fra energiselskabernes side.

Energistyrelsen har i august 2017 meldt 10 isoleringsfirmaer til politiet for bedrageri med energitilskud.

Minister bebuder grundig oprydning

For at få ryddet op i tilskudsordningen har Energistyrelsen nu pålagt alle energiselskaber at foretage en intern kvalitetskontrol af indberetningerne i samtlige hulmursisoleringssager, som er indberettet i 2016, oplyser Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet.

-Vi skal have ryddet op i det her morads og have afdækket, om der er udbetalt tilskud på et forkert grundlag. Det er afgørende for tilliden til energispareindsatsen, at tilskuddene bliver givet på det rigtige grundlag, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

I april styrkede ministeren den generelle kontrol med hele energispareindsatsen ved at tilføre 115 mio. kroner til området frem mod 2021. Pengene går til op til 20 nye ansatte i Energistyrelsen og Energitilsynet, der blandt andet skal foretage stikprøvekontroller og gennemgå bilag for at komme problemerne til livs.

Energiselskabernes brancheorganisation Dansk Energi har taget godt imod beslutningen om at aflive ordningen med tilskud til hulmursisolering. 

Hulmursisolering kan være en rigtig god ide, men det bliver også oversolgt.

- Tine Nielsen, redaktør for Spørg Bolius

Spar penge med hulmursisolering

Hulmursisolering er en nem og effektiv måde at spare på varmeregningen – hvis det altså er nødvendigt i dit hus.

Isoleringen bliver blæst ind i det hulrum, der findes mellem ydermuren og indermuren i ældre huse.

Selvom dit hus teknisk egner sig til hulmursisolering, er det vigtigt ikke at lade sig forblænde af udsigten til mulige energibesparelser.

Det mener Tine Nielsen, arkitekt MAA og redaktør for Bolius’ brevkasse Spørg Bolius.

Hun oplever også, at mange boligejere sender spørgsmål om hulmursisolering, selvom de bor i hustyper, hvor der slet ikke er behov for det.

- Hulmursisolering kan være en rigtig god ide, men det bliver også oversolgt. Har du fx et typehus fra 1970’erne eller 1980’erne, vil huset i nogle tilfælde ikke have en hulmur, men en udvendig skalmur og en let konstruktion med pladebeklædning indvendig, og den konstruktion skal være ventileret og må ikke udfyldes med isolering og kan heller ikke holde til, at isolering bliver blæst ind, siger Tine Nielsen.

Pas på kuldebroer

- Det kan også være, at der i en gammel murermestervilla er en hulmur, men at muren er massiv i hjørner eller omkring vinduerne, hvor der risikerer at komme kuldebroer, hvis du hulmursisolerer. Det er vigtigt at få en uvildig til vurdere din bolig, inden du går i gang, anbefaler Tine Nielsen. 

Også Tue Patursson, Bolius’ fagekspert med speciale i byggeteknik og energirenovering, mener, at det kan være nødvendigt med hjælp fra professionelle, hvis du vil finde ud af, om dit hus har brug for hulmursisolering. 

- Du kan godt selv prøve at lave et hul i en fuge i muren og stikke et tykt stykke ståltråd med krog ind. Hvis der ikke kommer isolering ud, kan det være, du har behov for det. Men det kan også være, at du lige rammer imellem noget isolering, eller at isoleringsmaterialet er af en art, så det slet ikke kommer ud. Det kan fx være lecanødder eller polystyrenkugler, siger Tue Patursson.

Se på varmeforbruget

Du kan også se nærmere på dit varmeforbrug, og hvis du bruger væsentligt mere end en gennemsnitshusstand, kan det være tegn på et varmetab. 

- Det kan dog både skyldes hulmuren og utætte vinduer eller loft, men det er et lille vink til dig om, at der skal gøres noget. Det mest grundige metode er at hive en hel mursten ud og kigge ind, siger Tue Patursson. 

Han råder til at få en byggerådgiver eller energivejleder ud at lave en termografering af huset i den kolde halvdel af året, da den vil afsløre, hvis der er et stort kuldetab gennem murene. 

Sådan finder du ud af, om du har brug for hulmursisolering

  • Mange huse med murede ydervægge fra omkring år 1900 og frem er udført med hule ydermure. I nybyggede huse vil en hulmur være isoleret.
  • Tjek købsmaterialet – måske står der, om huset er blevet hulmursisoleret og hvornår. Nogle isoleringsmaterialer er ikke tidssvarende, og så kan det evt. betale sig at få suget gammel isolering ud.
  • Føles ydermurene kolde om vinteren, og har du en fornemmelse af træk tæt ved ydervæggene, kan det være tegn på, at de er uisoleret.
  • Bor et hul i en fuge i muren og stik et stykke tyk ståltråd med krog ind og tjek, om der sidder isolering fast, når du trækker den ud. Du kan dog være uheldig og ramme mellem nogle typer af isolering.
  • Du kan også bruge et teknoskop/endoskop, som er et periskopagtigt tyndt rør med optik og lys, der kan tage et billede af husets hulrum.
  • Tag en mursten ud og tjek, hvordan hulrummet ser ud.
  • Få en uvildig byggerådgiver eller energivejleder ud, og få evt. lavet en termografering.

Kilder: Tine Nielsen, redaktør for Spørg Bolius, og Tue Patursson, fagekspert i Bolius

Forhindringer i muren

Tue Patursson peger på, at det ikke nødvendigvis er bevidst snyd, hvis din hulmursisolering ikke er god nok.

- Der kan være mange forhindringer i muren, og det kan være svært at opdage nogle af de steder, hvor der mangler isolering. Hvis håndværkerne er uheldige eller ikke er grundige nok, kan de efterlade hulrum uden isolering, siger Tue Patursson.

Tine Nielsen peger på, at det kræver et vist kendskab til huset og den byggeteknik, der blev anvendt, da huset blev bygget. I nogle murermesterhuse er der massiv mur for neden og hulmur oppe, mens der i andre huse er lagt mursten ind som murbindere mellem yder- og indervæggen – og det kan gøre det sværere at fordele hulmursisoleringen.

Undgå at blive snydt

Hvis du skal have hulmursisolering, kan du gøre nogle ting for at sikre, at du ikke bliver snydt.

- Du kan starte med at lave dine egne beregninger på facadens areal ved at måle bredden og højden og sammenligne med firmaets tilbud. Husk blot at trække vinduer og døre fra, for det er netop her, at nogle isoleringsfirmaer laver "regnefejlen".

- Bagefter kan du bede firmaet dokumentere, hvor meget isolering, det har brugt. Det kan også være en god idé at være hjemme, så man kan se, når de fører isoleringen ud af rørene, siger Tue Patursson.

Når du har fået hulmursisoleret dit hus, er den bedste kontrol at tage en mursten ud og tjekke, hvordan hulrummet ser ud.

- Jeg synes, stikprøven viser, at det godt kan betale sig at kontrollere efterfølgende, om hulmursisoleringen er ordentligt udført, lyder det fra Tue Patursson.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab