Møl i madvarer: Sådan slipper du af med dem

Er der brunlige insekter i dit køkken eller klistret spind i mel, gryn, nødder eller mysli? Så er det sikkert møl. Se, hvordan du slipper af med dem og forebygger nye angreb.

Hylder i køkken med madvarer som mel og gryn i poser

Klistret spind og kravlende, hvide larver i fødevarer som mel og gryn er tegn på angreb af melmøl eller tofarvet møl.

Er der et fint, klistret spind i dine havregryn, og flakser der brunlige insekter rundt i dit køkken? Så har du sandsynligvis fået møl.

Møl i køkkenet er ofte det tofarvede frømøl (Plodia interpunctella). Det er et meget almindelige skadedyr i vores køkkener, og det lever af bl.a. nødder, gryn, mel, pasta, mandler og tørret frugt som rosiner.

Det kan også være melmøl, men de optræder dog mest i bagerier og virksomheder, hvor mel og andre produkter fra møller opbevares.

Man ser flest møl i sensommeren, men du kan støde på dem hele året.

3 tegn på, at du har møl i køkkenet

  • Møl svæver rundt i køkkenet eller andre steder i din bolig.
  • Spind, larver eller levende insekter i kolonialvarer som mysli, mel, ris, nødder og lignende.
  • Pupper, som fx hænger under lofter, i sprækker ved loftslister, øverst i skabet og lignende steder.

Du ved, du har møl, når…

Ofte opdager du først de voksne insekter, som flyver rundt i køkkenet eller andre steder i boligen.

Møllenes larver, som er 1-2 centimeter lange, ser helt anderledes ud. Dem vil du typisk opdage i madvarer som nødder, gryn, ris etc.

Måske er det først deres klæbrige spind, du opdager? Eller, at madvarer som mel og gryn bliver klumpede, gråbrune og lugter - det skyldes, at larvens ekskrementer bliver klistret sammen i spindet sammen med fødevarerne.

Derfor får du møl

Møllene har du sandsynligvis selv bragt med hjem i madvarer som mel og gryn fra supermarkedet. De stammer fra varmere steder og bliver transporteret rundt med varerne.

Grundlæggende er mængden af møl et spørgsmål om hygiejne hos producenterne.

Det er ikke bekræftet, at der skulle være kommet flere møl, fordi vi køber flere økologiske varer.

Gryn, ris og mel i tætsluttende beholdere af glas.

Forebyg møl ved at opbevare gryn, ris og mel i tætsluttende beholdere af glas. Foto: Bigstock.com

Møl er ikke farlige

Larverne og møllene er ikke giftige eller på anden måde farlige, og vi har nok alle spist en larve eller to.

Sådan undgår du møl i madvarerne

  1. Find kilden - skadedyr er næsten altid bragt med hjem i en pose gryn, nødder eller tørret frugt.
  2. Smid madvaren væk.
  3. Støvsug grundigt, eventuelt med en håndstøvsuger, så du lettere kan komme rundt i alle små hjørner. Husk de øverste hylder og oppe i kanten mellem væg og loft – smid støvsugerposen ud bagefter. Kør en gammel, hård tandbørste godt ned i revner, for her kan gemme sig æg og larver.
  4. Tør af med en klud opvredet i vand blandet med lidt opvaskemiddel og tør efter med en tør, ren klud.
  5. Hold øje med nye møl. Der kan godt dukke nye møl og larver op, det kan være svært at få dem alle med i første omgang.

Hvis møllene bliver ved at vende tilbage, kan det være nødvendigt at kontakte en skadedyrsbekæmper - men det er ikke nødvendigt i første omgang.

Sådan forebygger du møl i madvarerne

  1. Støvsug grundigt. Støvsugning med jævne mellemrum er vigtig. Sørg for, der ikke ligger rester af mel eller gryn i revner og sprækker, hvor insekterne kan ligge og formere sig. Husk også at støvsuge mellem loft og væg og øverst i skabet, hvor larverne kan være kravlet op og have forpuppet sig i silkekokoner.
  2. Hæld gryn, ris, mel etc. i tætsluttende beholdere af glas eller plast. Du kan sagtens genbruge glas fra husholdningen. På den måde kan du begrænse møllene til en enkelt beholder.
  3. Tjek madvarer jævnligt. Hvis du har poser med madprodukter, du sjældent bruger, så tjek dem ind imellem.

LÆS OGSÅ: Insekter i hjemmet

Fakta om tofarvet frømøl

Tofarvet frømøl

Tofarvet frømøl. Foto: Skadedyrlaboratoriet

Farver: Tofarvet frømøl er lysegrå på forreste tredjedel, mens den øvrige del er glinsende kobberrød. Larven er gulhvid med mørkebrunt hoved.

Størrelse: Larven er 12-13 mm lang, når den er fuldt udviklet. Det voksne møl er knap en centimeter langt.

Føde: Møllet lever fortrinsvis af tørret frugt, nødder og mandler, men mel, gryn, fuglefrø, mysli og lignende er også oplagte muligheder.

Fakta om melmøl

to melmøl

Sådan ser melmøl ud. Foto: Bigstockphoto

Farver: Melmøl har lysegrå bagvinger og frynser langs bagkanten. Forvingerne er blygrå med mørke zigzag-formede tværlinjer og prikker Larven er hvid, lyserød eller lysegrøn.

Størrelse: Larven er 15-19 mm lang, mens et voksent melmøl er 20-22 mm.

Føde: Det er laverne, der spiser, og de fortærer især hvedemel og andre melsorter. De kan også leve af korn, frø, tørrede frugter, mandler, pasta og lignende.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab