Hvor mange har møl i deres bolig?

5 procent af danskerne har haft møl i deres hjem inden for det seneste år. Det viser en YouGov-undersøgelse for Videncentret Bolius i december 2023 (side 13), hvor der er blevet foretaget 1.006 CAWI-interview med danskere i alderen 18+ år.

Det er især folk i hovedstadsområdet, der finder møl i deres hjem. Her angiver 12 procent, at de har haft møl i deres bolig inden for det seneste år.

Er der et fint, klistret spind i dine havregryn, og flakser der brunlige insekter rundt i dit køkken? Så har du sandsynligvis fået møl.

Møl i køkkenet er ofte det tofarvede frømøl (Plodia interpunctella). Det er et meget almindelige skadedyr i vores køkkener, og det lever af bl.a. nødder, gryn, mel, pasta, mandler og tørret frugt som rosiner.

Det kan også være melmøl, men de optræder dog mest i bagerier og virksomheder, hvor mel og andre produkter fra møller opbevares.

Man ser flest møl i sensommeren, men du kan støde på dem hele året.

3 tegn på, at du har møl i køkkenet

  • Møl svæver rundt i køkkenet eller andre steder i din bolig.
  • Spind, larver eller levende insekter i kolonialvarer som mysli, mel, ris, nødder og lignende.
  • Pupper, som fx hænger under lofter, i sprækker ved loftslister, øverst i skabet og lignende steder.

Du ved, møl er problemet, når..

Ofte opdager du først de voksne insekter, som flyver rundt i køkkenet eller andre steder i boligen.

Møllenes larver, som er 1-2 centimeter lange, ser helt anderledes ud. Dem vil du typisk opdage i madvarer som nødder, gryn, ris etc.

Måske er det først deres klæbrige spind, du opdager? Eller, at madvarer som mel og gryn bliver klumpede, gråbrune og lugter - det skyldes, at larvens ekskrementer bliver klistret sammen i spindet sammen med fødevarerne.

Derfor får du møl

Møllene har du sandsynligvis selv bragt med hjem i madvarer som mel og gryn fra supermarkedet. De stammer fra varmere steder og bliver transporteret rundt med varerne.

Grundlæggende er mængden af møl et spørgsmål om hygiejne hos producenterne.

Det er ikke bekræftet, at der skulle være kommet flere møl, fordi vi køber flere økologiske varer.

Møl er ikke farlige

Larverne og møllene er ikke giftige eller på anden måde farlige, og vi har nok alle spist en larve eller to.

Sådan undgår du møl i madvarerne

  1. Find kilden - skadedyr er næsten altid bragt med hjem i en pose gryn, nødder eller tørret frugt.
  2. Smid madvaren væk.
  3. Støvsug grundigt, eventuelt med en håndstøvsuger, så du lettere kan komme rundt i alle små hjørner. Husk de øverste hylder og oppe i kanten mellem væg og loft – smid støvsugerposen ud bagefter. Kør en gammel, hård tandbørste godt ned i revner, for her kan gemme sig æg og larver.
  4. Tør af med en klud opvredet i vand blandet med lidt opvaskemiddel og tør efter med en tør, ren klud.
  5. Hold øje med nye møl. Der kan godt dukke nye møl og larver op, det kan være svært at få dem alle med i første omgang.

Hvis møllene bliver ved at vende tilbage, kan det være nødvendigt at kontakte en skadedyrsbekæmper - men det er ikke nødvendigt i første omgang.

Sådan forebygger du møl i madvarerne

  1. Støvsug grundigt. Støvsugning med jævne mellemrum er vigtig. Sørg for, der ikke ligger rester af mel eller gryn i revner og sprækker, hvor insekterne kan ligge og formere sig. Husk også at støvsuge mellem loft og væg og øverst i skabet, hvor larverne kan være kravlet op og have forpuppet sig i silkekokoner.
  2. Hæld gryn, ris, mel etc. i tætsluttende beholdere af glas eller plast. Du kan sagtens genbruge glas fra husholdningen. På den måde kan du begrænse møllene til en enkelt beholder.
  3. Tjek madvarer jævnligt. Hvis du har poser med madprodukter, du sjældent bruger, så tjek dem ind imellem.

Fakta om tofarvet frømøl

Farver: Tofarvet frømøl er lysegrå på forreste tredjedel, mens den øvrige del er glinsende kobberrød. Larven er gulhvid med mørkebrunt hoved.

Størrelse: Larven er 12-13 mm lang, når den er fuldt udviklet. Det voksne møl er knap en centimeter langt.

Føde: Møllet lever fortrinsvis af tørret frugt, nødder og mandler, men mel, gryn, fuglefrø, mysli og lignende er også oplagte muligheder.

Fakta om melmøl

Farver: Melmøl har lysegrå bagvinger og frynser langs bagkanten. Forvingerne er blygrå med mørke zigzag-formede tværlinjer og prikker Larven er hvid, lyserød eller lysegrøn.

Størrelse: Larven er 15-19 mm lang, mens et voksent melmøl er 20-22 mm.

Føde: Det er laverne, der spiser, og de fortærer især hvedemel og andre melsorter. De kan også leve af korn, frø, tørrede frugter, mandler, pasta og lignende.