I marts, april og maj kan temperaturerne svinge mere end 10 grader i døgnet, og der kan ofte være nattefrost. Det er en udfordring for havens planter – både eksotiske planter, grøntsager og tidligt udsprungne træer, buske og visse stauder er udsatte, og nogle risikerer at gå ud.

Nattefrosten varer ofte ved til midt i maj, og enkelte gange kan den fortsætte til Grundlovsdag.

Nattefrost i drivhuset – hvad gør du?

Drivhuset er ikke et sikkert sted for mange planter, når der er nattefrost – især ikke, hvis du har plantet tomater, kartofler og andre tidlige grøntsager først på sæsonen. Planterne risikerer kuldeskader på grund af frost. Væksten går i stå, de kan få gule, måske endda svidninger, blade, og i værste tilfælde går de ud.

I et drivhus stråler varmen ud i takt med, at temperaturen falder. Nogle nætter kan det næsten blive koldere i drivhuset end udenfor, med mindre du har polycarbonat plader i drivhustaget, som udjævner temperaturen og dermed holder på varmen om natten.

Sådan gør du: Dæk tomater, planter og forspirede sommerblomster og chili til med fiberdug eller bobleplast om natten. Tag planterne helt indendørs, hvis muligt, ved meget lave temperaturer.

Nattefrost i køkkenhaven – hvad gør du?

Specielt kartofler er sarte over for frost, kartoffelplanterne svides af, toppen visner, og så får du ingen kartofler.

En lang række andre grøntsager som løg, kål, porre og selleri går nemt i stok – direkte i blomst - hvis de udsættes for kulde tidligt på sæsonen. Dermed får du ikke nogle afgrøder.

Sådan gør du: Dæk planterne med fiberdug om natten, hvis de er kommet op.

Eksotiske planter og nattefrost – hvordan beskytter du dem?

Citrus, afrikansk skærmlilje og kamelia er alle eksotiske planter, som ikke tåler for megen frost, især ikke i deres vækstperiode, der går fra slut marts til oktober. Specielt selve krukken og plantens rødder er sarte i forhold til nattekulden.

Nattefrost giver svidninger på blade, som ofte bliver brune og visner. Længerevarende frost over flere dage, kan betyde døden for planterne.

Sådan gør du: Ryk planterne ind under carportens tag og læg nogle tæpper over dem i de kolde nætter, hvis du har sat dem ud. Og/eller isolér omkring potten/krukken med bobleplast, så rødderne ikke får frost – lad evt. bobleplasten dække hele planten for at beskytte den mod frost.  Sæt dine planter helt ind igen ved flere dages frost og kolde vinde.

Nattefrost og sommerblomster – hvad gør du?

Vent med at plante dahliaknolde og sommerblomster som pelargonie, petunia og fløjlsblomst ud, til risikoen for frost er ovre engang i maj, selv om butikkerne sælger dem før. Planterne kan ikke tåle kulden og går ud og dør.

Sådan gør du: Dæk sommerblomsterne til med fiberdug, hvis du har udplantet dem, og håb på det bedste. Sæt dem ind under et udhæng eller helt ind i udhus eller garage, hvis de står i krukker.

Nattefrost til træer og buske – hvad gør du?

Et lunt forår får mange af havens træer og buske til at udvikle deres nye skud og blade. Men ved nattefrost risikerer de at få svedne blade og deforme skuddannelser. I slemme tilfælde drænes træerne og buskene så meget, at de får svært ved at genvinde deres kræfter, så de kan sætte et andet hold blade.

Planter, som i forvejen mistrives, er særligt sårbare og kan ende med at gå helt ud. Det gælder fx for roser.

I maj, hvor flere typer hækplanter som bøg begynder at springe ud, kan nattefrost betyde, at hækken ikke springer ud før helt henne i juni-juli, hvis de første bladsæt svides af.

Tidligt blomstrende buske som rododendron får svedet de sarte blomster af ved nattefrost.

I foråret begynder mange frugttræer at blomstre. Her kan nattefrost betyde en dårlig bestøvning, så du får færre frugter, du kan høste.

I juni måned risikerer du, at træer står uden blade, og at stykker af hække er nøgne.

Sådan gør du: Du kan ikke gøre noget for at beskytte dine træer og buske mod nattefrost, hvis de er store. Men læg evt. et tæppe eller fiberdug over små buske og træer i nattetimerne. Hvis du ikke har beskåret dine roser, så vent, indtil frosten er væk.