Spørg Bolius

Nedrivning og byggeri af nyt sommerhus endt i kaos, entreprenøren vil ikke færdiggøre - hvad gør vi?

Kære Bolius.

Vi købte for nogle år siden et lille primitivt sommerhus som vi ønskede at nedrive og bygge et nyt, vi fandt et hus som vi tænkte var det perfekte til vores brug, fik et tilbud på et at bygge et sommerhus som vi faktisk ønskede at takke ja til.

Ja så skete det at en håndværker som vi tidligere havde benyttet til nogle opgaver hjemme, meldte sig på banen, han ville lave huset både billigere og bedre, han besøgte os uopfordret flere gange og det endte med at han fik lov til at lave vores drømmehus til senest Juni 2017 hvilket var den primære betingelse. El og vvs entreprise skulle vi selv stå for.

Nu nærmer vi os jo sommerferie 2018 og vi havde planer om at huset skal (og skulle) udlejes i perioder hvor vi ikke skal bruge det, havde regnet med at det kunne hjælpe os til at dække udgifter til huset, så nu vil vi gerne afslutte og helst uden for mange bitre minder da vi tænker det skal være en dejligt at kunne tage vores hus i brug.

Vi har haft en del bump på vejen, hvor vi mener at bygmesteren har lavet ændringer uden at spørge os, ændrede på valg af vægbeklædning, fjernede et stykke terasse med et kryds på tegningen begrundet at det ikke skulle være med i prisen, ændrede et velux vindue til et andet billigere, glemte, at vi havde aftalt at det skulle være el betjent og med udvendig solafskærmning( dette fik vi dog ændret til det billigere vindue med el/solafskærmning). Malearbejse har Bygmesteren udført med en medhjælper, vi har dog gjort opmærksom på at der mangler noget malearbejde samt at der er lavet nogle overmalinger der kun ses i sollys, håndværkeren siger at det er fordi der er forskel på glansen af den maling han har brugt til at lave reparationer med.

Der er skrevet ekstra beløb på regningen for bla. spabad, han siger at vi har bestilt det for stort, til trods for at vi ringede ham op fra forretningen der solgte det, yderligere mente han at han kun havde regnet med en persons bad, kunne dog godt se at han havde tegnet ind på tegning til to.

I sin regning sætter han selv el og vvs priser til ca. 19,000 og 22,000 plus moms, dette er et hus på 84 kvm og prisen skulle være incl en varmepumpe. vi har betalt huset minus 100000, da det ikke er færdigt samt at vi ikke har talt færdigt om slut afregning.

Vi har selv valgt at færdiggøre badeværelse med skab og vask, da begge parter er trætte af processen vi vil gerne videre og kan også se de gode sider af huset.

Nu er det bare således at vi kommer til sommerhuset i sidste uge en rude fra velfac har slået en stor revne, jeg kontakter velfac der siger at det kan være for hårdt spændt op, at det er håndværksmesteren der skal kontakte dem.....

Jeg skriver til håndværksmesteren der svarer at han ikke ønsker at hjælpe, han er træt af byggeriet og vil iøvrigt bede om at vi sender de penge vi mener vi skylder ham ellers vil han sende det til inkasso..

Dette må nok siges at være den korte version, da der dukker noget nyt op i erindringen efterhånden som jeg får formuleret det ned.

Jeg vil blive rigtig glad for hjælp vejledning til hvordan jeg kommer videre herfra er der grundlag for syn og skøn eller anden mulighed.

På forhånd tak

Venlig hilsen

Charlotte

Kære Charlotte

Tak for det meget lange svar. Jeg kan jo selvsagt ikke gå i detaljer med svaret, da der er mange sider af sagen, og ikke mindst en masse forhold som trækker i den ene og den anden side.

Men suk, det lyder som et klassisk eksempel og resultat af uprof. bygherrer som møder en semi-prof. håndværker, og hvor ingen af parterne har styr på projektet eller aftalegrundlaget. (Ja, beklager min bramfrihed). Og så går det galt i langt de fleste tilfælde, og begynder man at ændre på forudsætninger, (antal, størrelse, tilkøb) så går det ikke galt hver gang – men hver eneste gang!

Mange finder det voldsomt og unødvendigt med tydelige og præcise tegninger, materialebeskrivelser, arbejdsbeskrivelse, samt en reel kontrakt som beskriver økonomi, tidsramme, (tidsplan) osv. Men byggeri er ikke blot komplekst, det er også dyrt og omfattende, og fejl er endnu dyrere. Derfor undrer det mig hver gang, at man tør indlede sådanne projekter uden et meget veldefineret grundlag. Jeg kender ikke jeres grundlag, og siger ikke at det er svagt og dårligt, men noget kunne tyde på det.

Mit bedste råd er derfor, at I lader en uvildig sagkyndig, evt. en regulær syn og skønsmand gå byggeriet efter. Hvis parterne reelt går fra hinanden, så bryder man kontrakten og afholder en såkaldt stadesforretning. Her gør man byggeriet op, både hvad der er lavet og hvad der så mangler betaling for. I denne forbindelse er det vigtigt at holde sig til det aftalte, og så ikke mindst også kigge på eventuelle mangler.

Der er så fordele og ulemper ved at bryde kontrakten. For så falder jeres garanti sammen, altså håndværkerens typisk 10-årige garantiforpligtigelser væk. Og skulle der så være alvorlige fejl og mangler som viser sig senere, er I uden garanti. Det er I så også, hvis man ”tværer entreprenøren ud” og han må lukke forretningen.

Af samme grund er det bedste at begge parter bider i det sure æble, og får gjort projektet færdigt til alles fordel. Heri ligger det typisk at håndværkeren skal ud og arbejde lidt gratis, og at I måske skal betale lidt mere. Altså at man mødes på halvvejen så at sige.

Jeg ønsker jer held og lykke med det.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden