Vi ved, at klimaet er under forandring med voldsommere og hyppigere vejrhændelser som fx stormflod og skybrud til følge.

Som boligejer er det dit ansvar at sørge for, at dit hjem er sikret, men det kan være svært på egen hånd at finde ud af, hvor sårbarhederne ligger. Derfor har Videncentret Bolius og Miljøstyrelsen nu gjort det lettere for dig at få hjælp til at sikre, at din bolig er rustet til at modstå uvejrets hærgen.

Det omfatter et klimatjek

Et klimatjek giver dig blandt andet svar på følgende:

•    Hvordan påvirker det risikoen for nye skader, at din bolig tidligere har været ramt af oversvømmelser?
•    Hvad betyder husets og grundens placering for risikoen – og hvad kan du gøre ved det?
•    Øger udearealerne nær boligen risikoen for oversvømmelse?
•    I hvilken grad kan boligens klimaskærm modstå udefrakommende vand?
•    Hvis boligen har en kælder, der fx bliver brugt til opbevaring, er den så sikret mod oversvømmelser efter skybrud o.lign.?

Læs mere om klimatjek – og bestil her

Få ro i maven med et klimatjek

Med et klimatjek kan du få din bolig gennemgået af fagfolk, der er specialister i at finde boligens svagheder i forhold til oversvømmelser. Ifølge Tue Patursson, fagekspert i klimasikring hos Videncentret Bolius, er mange boligejere usikre på, hvordan boligen er rustet imod fremtidens mere ekstreme klima.

- Vi lavede en undersøgelse i 2018, der viste, at kun én ud af fem danske boligejere har fået en fagmands vurdering af risikoen for skader i boligen ved oversvømmelse. Resten antager måske, at deres boliger er sikret tilstrækkeligt uden at vide det med sikkerhed, siger Tue Patursson. 

For at sprede mere kendskab til ordningen med klimatjek bliver den nu relanceret på klimatilpasning.dk, hvor det bliver lettere at finde fagfolk i dit nærområde.

- Med relanceringen på klimatilpasning.dk sigter vi på, at flere boligejere får kendskab til klimatjek-ordningen og får hjælp til at sikre boligen, siger kontorchef Henrik Hagen Olesen, Miljøstyrelsen.

Klimatjek udelukkende af uddannede fagfolk

Fagfolkene bag klimatjekket tæller medlemmer af Danske Kloakmestre, Kloaksektionen i DI Dansk Byggeri, DM&E Entreprenør, Danske Anlægsgartnere og De Grønne Kloakentreprenører.

Under klimatjekket vil en fagmand gennemgå både hus og grund med baggrund i praktiske erfaringer. Herefter vil du få forslag til, hvad du kan gøre for at sikre hus og grund mod fremtidens stormfloder og kraftigere regnskyl. 

Hvis du ønsker det, kan fagmanden udarbejde et tilbud på forslaget, som du kan bruge i dine overvejelser for at få klimasikret din bolig.

Et klimatjek er ikke gratis. Du betaler et gebyr, der fastsættes individuelt af rådgiveren.

Læs mere om klimatjekket, og find fagfolk i dit nærområde her.