Ny ordning: Lej en varmepumpe med abonnement

I forsøgsordning fra regeringen kan boligejere, der ønsker at skifte olie eller naturgas ud med en varmepumpe, leje i stedet for at købe. Læs om ordningen her.

Nu kan det for mange danske boligejere blive billigere at få installeret en varmepumpe. Foto: Torben Klint.

For at sætte skub på udbredelsen af varmepumper i landdistrikterne afsætter regeringen frem til udgangen af 2019 25 millioner kr. til en støtteordning, der skal gøre det muligt for boligejerne at udskifte oliefyret og købe varmepumper på abonnement i stedet for at betale den fulde pris for en ny varmepumpe.

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) håber, at varmepumper kan blive mere attraktive, når finansiering, køb og installation hovedsageligt er leverandørens ansvar. Skal du selv betale den fulde pris for et komplet varmepumpeanlæg, skal du typisk af med 80.000-130.000 kr.

Til gengæld har beregninger, som Energitjenesten tidligere har lavet for Bolius, vist, at du med en varmepumpe kan sænke din varmeregning med op til 20.000 kr. om året. Ministeriet mener, at det ikke "er urealistisk, at man kan skære op til en fjerdedel af sin varmeregning ved at skifte fra oliefyr til en varmepumpe på abonnement".

1.750 varmepumper på abonnement

Via støtteordningen får 5 virksomheder støtte til at indkøbe varmepumper, som de efterfølgende installerer og driver hos boligejere. Som boligejer skal du kun betale et evt. engangsbeløb for tilslutning, et abonnement samt den varme, du bruger. Husk, at du kan få håndværkerfradrag for installation af varmepumpen.

Med ordningen, som Energistyrelsen administrerer, får hver virksomhed støtte til hver at installere 350 varmepumper, dvs. samlet set 1.750 varmepumper.

Flere varmepumper i landdistrikter

Regeringen håber, at støtteordningen kan være med til at skabe vækstgrundlag for et marked for varmepumper på abonnement, så danskerne kan få mere grøn strøm. Særligt i det såkaldte Udkantsdanmark, hvor udskiftningen af olie- og naturgasfyr har vist sig at være en større udfordring.

- Det her er en håndsrækning til de mange husejere rundt om i landet, der gerne vil af med deres oliefyr, men som ikke bare uden videre kan skifte til en anden opvarmningsform. De kan nu få en løsning, der ikke kun gør det billigere i startomkostninger at få en varmepumpe, men også væsentligt nemmere. Det er en win-win løsning, som jeg håber, at mange vil benytte sig af, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Her kan du leje varmepumper

Disse fem virksomheder får støtte til at udbrede varmepumper med abonnement i landdistrikterne:

 • Best Green: Udbyder varmepumper på abonnement over hele landet, dels under eget navn (Nærvarme fra Best Green), dels i samarbejde med lokale energiselskaber.
  Priser:

  Installation ekskl. fradrag og tilskud, hvis dit hus opfylder kravene til en standardinstallation: 35.000 kr. Er din bolig opvarmet med oliefyr eller gasfyr, er prisen 19.995 kr.
  Årligt abonnement: 5.000 kr. (dækker bl.a. service og vedligehold).
  Fast varmepris: 0,85 kr. pr. kwh.
 • OK Nærvarme: Udbyder varmepumper på abonnement.
  Priser:

  Engangsydelse: 20.000 kr.
  Du betaler et fast månedligt beløb sammensat af et fast årligt abonnement og en individuel kWh-pris - i alt typisk ca. det samme eller lidt mindre, end du betaler for olie i dag. Til gengæld står OK Nærvarme for alt fra varmepumpe til installation, vedligeholdelse og daglig drift, så der kommer ingen ekstra udgifter.​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ 
 • Fyrfyret.dk udbyder varmepumper på abonnement med Energi Fyn som forsyningsselskab.
  Priser:
  Engangsbetaling: 25.000 kr.
  Fast månedlig abonnementspris: 450 kr.
  A conto-ydelse til forbrug af varme: 0,85 kr. pr. kWh.
  Med i prisen fra Fyrfyret er en demontering af dit nuværende fyr, installation af varmepumpe og reparation og service af varmepumpen.
 • SustainSolutions: Tilbyder under navnet nærvarme luft til vand-varmepumper på abonnement i samarbejde med en række lokale varmeselskaber. Kontakt din lokale varmeforsyning og aftal tid for et besøg. Udover varmepumpen får du med i prisen installeret en indeklimamåler.
  Priser:
  Engangsbeløb for installation: 25.000 kr..
  Årligt abonnement: 5.000 kr. Med i prisen er årlig service, drift af varmepumpen og et indeklimatjek
  Pris for varme: 0,85 kr./kWh. .
 • Verdo Go Green: Verdo har valgt at stoppe ”varmepumper på abonnement”, da de ikke kan få økonomien til at hænge sammen.

Fakta om støtteordningen til varmepumper

 • Fem virksomheder er blevet udvalgt til forsøget om varmepumper med abonnement.
 • Hver virksomhed kan modtage op til 5 millioner kr. i støtte til indkøb af varmepumper.
 • Virksomhederne skal anvende deres tilskud inden udgangen af 2019.
 • Støtten til virksomhederne bliver reduceret gradvist i takt med, at de enkelte leverandører får opbygget deres portefølje af varmepumper.

Energistyrelsen anslår, at ca. 124.000 boligejere i 2016-2017 har varmepumper.

Kilde: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet

Ordning løser ikke alt

Fagekspert i Bolius, Tine R. Sode, ser støtteordningen som et kærkomment initiativ, der kan hjælpe med at få flere boligejere til at droppe fyring med fossile brændstoffer.

Men hun ser bl.a. udfordringer i, at det kun er varmepumper, der kan kobles på et radiatoranlæg, som er dækket af ordningen.

LÆS OGSÅ: Varmepumper

Varmepumper kun en god idé i velisolerede huse

- Og så er det sådan, at hvis du skal have varme nok i et hus ved hjælp af varmepumper, så skal huset være velisoleret og tæt.

- Har du fx et halvgammelt hus fra 1980’erne, skal du for egen regning sørge for, at det både er energirenoveret, isoleret og tætnet. Hvis det ikke er, så kan varmepumpen ikke varme huset tilstrækkeligt op, forklarer Tine R. Sode.

LÆS OGSÅ: Tjekliste: Kan du få varmepumpe i dit hus?

Betingelser for leje af varmepumper kan blive boligejerens problem

Ifølge Tine R. Sode skal den aftale, der laves mellem firmaet og den enkelte boligejer, kunne opsiges med et halvt års varsel.

En god ting for boligejeren, men det kan give nogle udfordringer for de firmaer, der installerer varmepumpeanlæggene.

- Det kan være mange penge, de skal bruge på at stille anlæg op og pille dem ned igen. De penge skal kradses ind på en eller anden måde, og så er det ofte, at regningen ender hos boligejeren, vurderer Tine R. Sode.

SE TEMA: Varmepumper

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab