Ny tilbygning holder stilen

Familien Gudmand har fået et større hus, men ikke et andet hus. Huset fra 1959 har fået mere lys, plads og en ny planløsning, men ejere og arkitekt har sammen sørget for, at de arkitektoniske detaljer fra husets fødeår stadig er bevaret.

Boligen kort

Hvem bor her:

Helle Ringer Gudmand, strategisk rådgiver, Martin Gudmand, ph.d. og forsker samt Ellen, 10 år og Aksel, 8 år.

Hvilken slags hus:

Parcelhus fra 1959 i ældre villakvarter i Nordsjælland.

Hvor mange m2:

Oprindelig 120 m2. Efter tilbygning: 220 m2.  

LÆS OGSÅ: Smukke tilbygninger

Der skulle gå fem år, før Helle og Martin Gudmand var klar til at bygge til. De flyttede ind i det knap 60 år gamle parcelhus i Holte i 2009 og vidste fra starten, at huset trængte til en opdatering og flere kvadratmeter. Men familien havde tidligere renoveret et hus – et projekt, som de tog hul på uden at have boet i huset først, og de måtte senere erkende, at ikke alle ændringerne endte som fuldtræffere.

– Belært af erfaring ville vi denne gang først bo og leve i huset for at være sikre på, hvad der fungerede, og hvad der skulle ændres, fortæller Helle Ringer Gudmand og tilføjer, at det også gjaldt haven:  

– Det var først efter et stykke tid, at det fx gik op for os, at det var utroligt ærgerligt, at der ikke var en vestvendt terrasse, hvor vi kunne spise aftensmad i aftensolen, og navnlig at vi ikke kunne gå direkte derud fra køkken-alrummet.

Helle og Martin Gudmand

Helle og Martin Gudmand vidste, at deres hus var for lille, da de overtog det i 2009. Men de tog sig god tid, før de besluttede, hvordan en tilbygning skulle se ud.

Helle og Martin var også enige om, at de ikke ville fjerne parcelhusets tidstypiske træk, for det var netop dem som parret var faldet for ved huset. 

– Vi overvejede at pudse de gule mursten og male huset hvidt, men vi kunne samtidig mærke, at det ikke føltes rigtigt. Det var jo ikke det udtryk, som arkitekten havde i tankerne, da han tegnende boligen, siger Helle.

Faktisk er de gule tegl ført videre i tilbygningen, endda med så stor akkuratesse at selv fugen på den nyopførte del er i helt samme farve og størrelse som i det oprindelige murværk. Den nye og gamle bygning virker også visuelt som et hele takket være ens skydedøre, vinduespartier og kobberinddækninger, der giver et stramt og moderne udtryk. Det oprindelige hus havde brystværn i træ op til mindre vinduer, men de blev fjernet, for som i tilbygningen at lukke mere lys ind med glaspartier helt ned i gulvhøjde. 

LÆS MERE OM ARKITEKTEN OG PROJEKTET HER

Arkitektens bedste ombygningsråd

  1. Hvis det eksisterende hus er sundt, så overvej altid om det ikke er værd at bygge videre på, men pas på ikke at bygge til flere steder og udskifte alle materialer, for så løber det prismæssigt hurtigt løbsk.
  2. Inddrag orientering mod solen, en flot udsigt, direkte adgang til terrasser og haverum i husets nye planløsning.
  3. Få arkitekten til at fremhæve husets særlige egenskaber og læg fokus dér. Et fokus som ombygningen skal understøtte og fremhæve. 
  4. Udnyt og inddrag de elementer i det eksisterende hus, som alligevel skal skiftes ud. Gælder det fx taget, så udnyt det ved at tænke nyt sammenhængende tag i den nye og gamle del af huset, så boligen på den led opleves som et samlet hele. Det kan også være de gamle vinduer og døre, der skal skiftes. Det er så en oplagt mulighed for at få ens døre og vinduer i den gamle og nye del af boligen. Så altså ikke bare skifte taget for at få et ens tag, eller ditto med døre og vinduer, men fordi tag og vinduer alligevel skulle skiftes. 
  5. Et espalier, der går fra boligens tag ud i uderummet og overdækker fx terrassen, er en måde, hvorpå man kan få overgange mellem inde og ude til at flyde sammen. Selvom espalieret ikke har et lukket tag eller vægge, opleves det som et defineret rum. 

Kilde: E+E Arkitekter

Plantegning af udbygning til villa

Tilbygningen består af to børneværelser, soveværelse med walk-in-closet,   badeværelse, gang samt stor hovedindgang og entré. I det oprindelige hus er der nu plads til et større køkken-alrum.

Flydende overgange

Til- og ombygningen er tegnet af E+E Arkitekter alias Ane Ebbeskov og Lotte Elkiær. Ud over at skabe flere kvadratmeter har de arbejdet med at åbne huset op mod vest og binde hus, have og landskab sammen. Det er bl.a. gjort med en ny ankomst med kig igennem huset samt en opblødning af overgangen mellem ude og inde ved at anvende ens materialer. Betonfliserne ude fortsætter inde i et poleret betongulv i entréen og ude igen på den sydvendte terrasses betonfliser. De sortmalede trælister fra facaden fortsætter ind i entréen, hvor de bliver til en garderobe- og skillevæg med pejs mod spisestuen. Den nye spisestue har også fået direkte kontakt til den nye vestvendte terrasse. 

– Vi valgte kun at få glastag over en del af espalieret over den vestvendte terrasse, men vi er derude hele sommeren, så mon ikke vi snart skal have glastag over resten af espalieret, slutter Helle Ringer Gudmand.

Sådan var byggeprocessen

Hvad er bygget: Ny fløj med to børneværelser, et soveværelse med walk-in-closet, et stort badeværelse, en gang samt stor hovedindgang og entré. Ny planløsning i eksisterende hus, der betød større køkkenalrum, en større entré, mere dagslys, bedre sammenhæng mellem hus og have, ny vestvendt terrasse.

Tid: Familien overtog huset i 2009. Ombygningen blev indledt i 2014 og afsluttet i 2015.

Proces: Ejerne tog kontakt til E+E Arkitekter, som efter flere møder lavede en række skitseforslag. Husejere og arkitekt fandt sammen frem til en løsning, hvor det eksisterende hus blev bundet sammen med en tilbygning materialemæssigt og visuelt, så de to bygninger i dag er smeltet sammen til én. Herudover sørgede arkitekterne for myndighedsgodkendelser, projektering, indhentning af tilbud fra entreprenører og tilsyn under byggeriet. 

Materialer udendørs: Gule tegl, kobberinddækninger, sortmalet træ, tagpap, betonfliser, glastag over vestvendt terrasse.

Materialer indendørs: Gulve i poleret beton og massive egeplanker behandlet med hvid lud, køkken og højskabsvæg i røget eg, vinduer og skydedøre med sortmalede trærammer indvendigt og sort alu udvendigt. Energimæssigt har det eksisterende hus fået et løft i form af energirigtige vinduer og efterisoleret tag efter opdaterede standarder. 

Pris: Den samlede projektpris i 2014 var på mellem 1,5 og 1,75 mio. kr. eksklusive moms, men inklusive anlæg af have. Heraf udgør arkitekthonorar cirka 12 procent.

Danske BoligArkitekter

En arkitekt kan se muligheder i dit hus, du måske ikke selv ser. Danske BoligArkitekter.dk er en sammenslutning af arkitekter, der har specialiseret sig i om- og tilbygninger – find inspiration blandt hundredevis af om- og tilbygninger, og find netop den arkitekt, der passer til dit byggeprojekt.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab