Mere end 6 ud af 10 danskere vurderer, at boligen i høj eller meget høj grad har betydning for livskvalitet. 

72,4 procent er tilfredse eller meget tilfredse med deres naboer – men hver tredje dansker oplever, at de ikke kender naboerne særlig godt. 

54,6 pct. af danskerne angiver ét eller flere indeklimaproblemer. Og langt de fleste er glade for deres håndværkere.

Det er nogle af de mange svar, man kan finde i undersøgelsen om danskerne og deres forhold til bl.a. boligen, naboskab og mange andre ting med relation til de fysiske rammer for hverdagen. I survey’en har mere end 7.000 danskere svaret på en lang række spørgsmål om alt fra vedligehold af boligen, bekymringer, betydningen af deres nærområde, og de fysiske rammers betydning for deres livskvalitet.

Største danske undersøgelse af boligejere, lejere og andelsejere

Undersøgelsen er gennemført af Gallup for Realdania og foreningens datterselskab Videncentret Bolius, og den bygger videre på den boligejeranalyse, som Videncentret Bolius har udarbejdet årligt gennem de seneste seks år. Den nye og bredere undersøgelse omfatter danskere i alle boformer, både boligejere, lejere og andelsejere.

- Med mere end 7.000 respondenter er det den største undersøgelse af danskernes forhold til det byggede miljø, de bor og færdes i. I Realdania vil vi bruge den til at følge udviklingen på nogle af de områder, vi arbejder med, eller som vi kunne arbejde med i forhold til de fysiske rammers betydning for vores alle sammens hverdag og livskvalitet. Men vi håber også, at rigtig mange andre vil få glæde af oplysningerne, når de kommer hvert år, siger adm. direktør i Realdania Jesper Nygård og tilføjer:

- Undersøgelsen sætter fokus på en række vigtige ting i forhold til livskvalitet – både de helt fysiske rammer danskernes hverdag, men også relationer i forbindelse med boligen. Det er fx tankevækkende, at hver anden dansker oplever problemer med indeklimaet. Og at de, som oplever problemerne, samtidig vurderer deres livskvalitet lavere end de øvrige. I forhold til naboskab er det interessant, at langt de fleste er tilfredse med deres naboer. Og at vi er lige tilfredse eller utilfredse med naboerne på tværs af uddannelse og økonomi. Det er bare nogle af de mange svar i undersøgelsen, som vi i Realdania kan bruge i vores arbejde i det byggede miljø fremadrettet.

Videncentret Bolius har siden 2012 hvert år udarbejdet Bolius Boligejeranalyse med fokus på boligejerne og deres bolig. Det er denne analyse, der nu er blevet udbygget og undersøger et bredere felt af det byggede miljø blandt alle danskere. Ulrik Heilmann, der er direktør i Videncentret Bolius, siger:

- Der har været rigtig stor interesse for vores boligejeranalyse gennem årene. Nu er fokus blevet bredere og inkluderer alle boligformer, og det passer rigtig godt med, at vi i Videncentret Bolius fremadrettet også vil formidle information om boligen til en bredere målgruppe end boligejere. Hvordan vi bor betyder noget for vores livskvalitet, uanset om du ejer din bolig eller bor til leje – og vi vil gerne hjælpe alle beboere med gode råd om boligen.

Langt de fleste af de data, man tidligere kunne finde i boligejeranalysen, findes fortsat i ”Danskerne i det byggede miljø”. Du kan se hele undersøgelsen her.