Nyrenoveret hus har revner ved samlinger og omkring døre og paneler - entreprenøren mener det er ok - har han ret eller skal han udbedre?

Hej Bolius,

vi har netop renoveret hele vores stueetage (gammel hus fra 1924) i sommers (juni til oktober 2018). Vi havde en tømrer til at styre hovedentreprisen. Vi fik afleveret huset tilbage i slutningen af oktober. Vi har blandt andet fået fuld malerbehandling af alle vægge (fuldspartling, filt, maling - nye fodpaneler og dørindfatninger, nyt gipsloft i køkken etc.)

Vi kunne allerede i slutningen af november konstatere revner langs med rigtig mange af de nye fodpaneler, revner langs med de nye indfatninger rundt om dørene samt revner ved samlinger mellem nyt gipsloft og vægge. Jeg gjorde entreprenøren opmærksom på det i en mail.

Det er svindrevner så det er som udgangspunkt jo kun kosmetisk. Men meget ærgerligt så kort tid efter en renovering som har kostet mange penge. Vores entreprenør skriver til os, at det "desværre er helt normalt at fuger kan gå og at der ikke er noget usædvanligt i det". Han vil gerne besigtige revnerne men er sikkert på - ud fra billedere jeg har sendt til ham, "at alt er som det skal værre" - med andre ord skal jeg ikke forvente at han vil udbedre dette.

Mit spørgsmål - er det håndværksmæssigt rigtigt udført - revnerne kommer jo blandt andet nok fordi malerfugerne er så tynde at de ikke har stor virkning andet end kosmetisk? Kan jeg forlange at entreprenøren udbedrer det hele på hans regning? Vi havde en hoveentreprisekontrakt (AB forbruger). Eller er det bare det som jeg klan forvente og må acceptere?

Ser frem på at høre fra jer.

Mvh Hans M A

Hej Hans M 

Svindrevner af den slags som du beskriver der er helt helt normale, og forekommer ved alle nybyggerier, samt større ombygninger.

Revnerne kan så være større eller mindre, hvilket meget handler om fugt i byggeriet, herunder indeklimaet. 2018 var et ganske varmt og tørt år, og dermed er svindrevnerne måske blevet større i det år end andre. Måske…

Men det handler kort fortalt om, at der kan være restfugt i træ, gipsplader mv. som så når det tørrer ud, (efter montagen) svinder og trækker sig sammen. Og det giver revnerne i samlinger mv.

Når nu det så er helt normalt, så er det mindst lige så normalt, at hovedentreprenøren sender en maler ud i forbindelse med 1 års gennemgangen, hvor man så lige får fuget revner sammen igen, (evt. med lille strejf maling hvis nødvendigt). Nogle få entreprenører fastholder så bare, at dette er normalt, og at det må bygherre betragte som alm. vedligehold om man vil.

Og sådan er der jo forskel på serviceniveauet hos de forskellige forretninger.

Hvis du selv skal udbedre det, så køb en god kvalitetsfuge i form af en overmalbar MS-fuge, som er mere fleksibel. Den er dyrere i indkøb, men til gengæld holder de bedre. Og så slipper formodentlig for at gentage processen om et par år.

Husk at ligge en så lille fuge som mulig. Du kan evt. hyre et decideret fugefirma til det, eller en maler. Det er klaret på et par timer. Så det er ikke så dyrt.

Med venlig hilsen

Bolius - et helejet Realdania selskab