Nytænkning i køkkenet

Mørke træsorter, viktualierum samt køleskabe og opvaskemaskiner i skuffer er nogle af de muligheder, der er for at skabe individualitet i køkkenet. Få inspiration til nogle af de nyeste tendenser.

Hvad koster et nyt køkken?

Et køkken med hvide, glatte overflader skaber et indtryk af ro og overskud. Arkivfoto.

Inspiration til de nyeste tendenser i køkkenet?

Danmark er et køkkenland. Vi går meget op i vores køkkener, og køkkenfirmaerne oplever, at der er godt gang i handlerne - når det altså ikke er lavkonjunktur som efter de træge år omkring 2008. En rekordlav rente kan medvirke til flere hushandler, og da en køkkenudskiftning ofte følger i kølvandet på en hushandel, medfører det i en højkonjunktur betydelig vækst i antallet af solgte køkkener i Danmark.

Hvad ændrer danskerne oftest i køkkenet?

Når vi skifter køkken, ændrer vi ofte på:

  • Bordplader
  • Fronter/overflader på skuffer og skabe
  • Blandingsbatteri
  • Vask
  • Kogeplade
  • Belysning

Der er stor forskel på, om du køber et køkken for at prale, for hyggens skyld eller for virkelig at kunne dyrke madlavningens kunst.

Men fælles for danskerne er dog, at de kræver store åbne køkkener uden for meget overflødigt. Der skal være rene linjer og funktionelle arbejdsgange. Men det er også vigtigt, at køkkenet er lavet af materialer, der signalerer individualitet. Folk søger den gode idé, og frem for alt skal ingen andre have noget, der ligner. Vi vil gerne være anderledes - gerne være de eneste, der har netop det køkken, der står i vores hus.

Når du skifter køkken, kan du ændre på det hele: Indretningen, inddragelse af flere kvadratmeter, flytning af vægge, udskiftning af bordplader, fronter/overflader på skuffer og skabe, blandingsbatteri, vask, kogeplade, ovne, hvidevare, belysning, osv.

Der er mange muligheder og mange materialer, der kan bruges. Men det er dog de færreste køkkener, der virkelig skiller sig ud fra mængden. Selve køkkenets proportioner og udformning er der ikke ændret så meget på gennem tiden. Det er mere de ting, vi udstyrer køkkenet med, hvidevarer, materialer og farver, som følger de nye tendenser, der ændrer sig.

Inspiration til tendenser inden for køkkendesign og indretning

Sorte og hvide køkkener

Et sort køkken suppleret med fx krom, giver et meget stramt og strømlinet udtryk, mens det hvide strømlinede køkken med højglanspolerede skabslåger og skuffer signalerer renhed og ro.

Mørke træsorter

Flere køkkenfirmaer laver massive træfronter på køkkenskabe og -skuffer, som bliver bejdset med sort eller en anden mørk farve. Træets struktur og årringe kan ses igennem bejdsen og giver et flot spil, som gør fronterne mere levende.

Der er også elegante, mørke træsorter på markedet. Den tropiske træsort "ovangkol" har et flot varieret farvespil, som ligner valnøddetræ meget. Den og en anden tropisk træsort, "zebrano", er to nyere træsorter på køkkenmarkedet. Der er også køkkenfirmaer, der højglanspolerer eller lakerer tropiske træsorter, så de kommer til at se næsten plasticagtige ud.

Samtalekøkkenet

Samtalekøkkenet blev i 00’erne en integreret del af dansk parcelhusidentitet, og tendensen er, at danskere fortsat i 10’erne ønsker det store køkken-alrum med et åbent samtalekøkken som samlingspunkt for familiens aktiviteter.

Samtidig med samtalekøkkenets udbredelse, er der også tendenser, der trækker tilbage mod det lukkede eller delvis lukkede køkken i erkendelse af, at det store køkkenalrum også har sine udfordringer. Når man har gæster, er det fx rart at kunne skærme af og lade rodet stå, hvilket kan være svært i det åbne køkken. Derfor arbejder mange køkkenfirmaer med jalousi- eller skydeafskærmninger af skabe eller af hele bordpladen, så man bevarer det bedste fra begge indretninger. Alternativet er at gå ”all inn” og give køkkenet sit eget rum igen.

Køkken med plads til gæster

Køkken indrettet med plads til at nyde en drink og lounge-stemning. Arkivfoto.

Loungestil

Det minimalistiske køkken er generelt meget populært. Det har tidligere været meget stram minimalisme med rette linjer og intet overflødigt, og er med tiden transformeret til et køkken-alrum med loungestemning.

Nogle køkkenmoduler kan skilles ad på midten og drejes eller forskydes fra hinanden og skaber dermed et svævende modul med bordplade og siddepladser. Det kan også være et lavt bordarrangement med skuffer, hvor det er muligt at sidde og nyde en drink, mens der kokkereres i køkkenet.

Bæredygtighed i køkkenet

Også i køkkenregi kan man tænke bæredygtigt. Et ønske om bæredygtige produkter har fået producenterne til at nytænke materialer. Det er en tendens, der tilvælger mindre modeprægede køkkener, der er lavet af bedre materialer, så køkkenet kommer til at have en længere levetid. Bæredygtigheden kommer altså ind i form af længere holdbarhed både i materialer og design.

Brug og smid væk kulturen er i flere kredse erstattet af en cradle to cradle-mentalitet, der betyder, at det bliver vigtigere for forbrugeren, at der er tænkt bæredygtighed ind i produktets tilblivelse såvel som i produktets bortskaffelse. Et køkken skal dog opfylde mange andre krav og behov, og derfor kan ønsket om bæredygtighed for nogle træde i baggrunden.

Men bæredygtigheden er kommet for at blive og der er en øget bevidsthed hos forbrugerne, hvilket køkkenfirmaerne oplever ved en stigende efterspørgsel på FSC-certificerede trævarer. Mærkningsordningen sikrer, at træet i produktet stammer fra en skov med ansvarlig skovhugst og forbedrede levevilkår for lokalbefolkningen.

Nemt at gøre rent

Hygiejne er et vigtigt spørgsmål i nutidens køkkener. Derfor efterspørger mange, at køkkenet skal være nemt at gøre rent. Er overfladerne nemme at tørre af? Hvordan har overfladerne det med fedtfingre? Nogle overflader, fx ubehandlet træ, har en nærmest sugende tiltrækningskraft på fedt og snavs.

God udsigt fra køkkenet

Ud over at køkkenet skal være godt og funktionelt indrettet, bliver der også tænkt mere over, hvordan udsmykningen i og udsigten fra køkkenet er. Kigger du direkte ind i en hvid væg, når du arbejder, eller har du panoramavinduer, der trækker hele køkkenhaven ind på køkkenbordet?

bordplade - hvilken skal jeg vælge?

Køkkenbord med tynd bordplade. Arkivfoto.

Inspiration til køkkenelementer

Tynde bordplader

Bordpladerne i køkkenet er blevet tyndere og tyndere og er ofte ikke tykkere end 10 mm. I nogle tilfælde kan det endda være en 2-3 mm tynd stålplade, der er limet oven på en bordplade af træ.

Tykke bordplader

Bordplader som virker meget tykke/massive er også en mulighed. Det er en almindelig tykkelse bordplade, hvor der under pladen påsættes en liste i samme materiale, så bordpladen syner tykkere.  

Lave borde til børnene

En anden mulighed er bordplader sat i børnevenlig højde og integreret i køkkenmodulerne. På den måde kan børnene også være med, når der laves mad. Det er i høj grad med til at signalere overskud i hverdagen og udtrykker et ønske om at ville være sammen med børnene, idet de bliver inddraget i hjemmets aktiviteter.

Høje indbyggede skabe

Man kan benytte sig af de tidligere meget almindelige og klassiske overskabe, men du kan også bygge høje skabe ind i nicher i væggen. Der laves hulrum til disse skabe, så opbevaring, køle- og fryseskabe ikke fremstår så bastante.

Viktualierum

Viktualierummet var for mange år siden en fast bestanddel af det danske hushold, og det er selvfølgelig en løsning, du stadig kan vælge. Du kan få det indbygget i store høje skabe evt. indbygget i en niche eller i høje skabe med låger, der kan åbnes helt og evt. skydes ind i selve væggen, så selve opbevaringsrummet er nemt tilgængeligt og meget overskueligt.

Hvis du vil have et rigtigt viktualierum, indrettes det med høje skabe eller hylder, hvor madvarer, der ikke skal i køleskabe, kan sættes. Der kan også monteres en bordplade inde i rummet, så der er fralægningsplads og mulighed for at arbejde der. Der er mørkt og køligt i rummet, så det er et særdeles godt sted at opbevare madvarer.

Udekøkken

Udekøkkenet, som har en stationær placering udenfor på terrassen eller i haven, er meget populært hos danskerne. Er man gør det selv-typen, er udekøkkenet et oplagt projekt at kaste sig over, og ellers findes der utallige producenter af færdige udekøkkener. Her har man ofte løsninger med indbygget gasgrill, vand og afløb. Dog skal man være opmærksom på, hvis vandet skal bruges til madlavning og drikkevand, så skal der anvendes VA-godkendte vvs-dele. Afløbet fra vasken kan gå ned i en spand, hvis ikke man ønsker fast afløb til en afløbsbrønd. I det tilfælde skal det udføres af en autoriseret vvs-mand.

Inspiration til det nyeste inden for hvidevarer og installationer

Digital opslagstavle

Teknologien giver mange nye og inspirerende muligheder i dit køkken. Du kan blandt andet installere en digital opslagstavle. Opslagstavlen er en skærm med touch funktion. Opslagstavlen har en kalender, så du kan bruge den til at planlægge dagen, og du kan lægge børnenes skoleskemaer ind. Via dens internetopkobling kan du også tjekke vejrudsigten, se trafikmeldinger og tjekke, om togene kører regelmæssigt. Desuden kan du, når du skal lave mad, nemt tjekke opskrifter i opskriftsdatabasen via skærmen. Den kan selvfølgelig også anvendes som tv-skærm.

Alternativt arbejder flere køkkenfirmaer med integrerede iPad-løsninger i deres køkkenelementer, Det betyder, at der fræses en niche, hvor man kan sætte sin iPad, mens man laver mad efter opskrift.

Centralstøvsuger i køkkenet

En centralstøvsuger i køkkenet (og i resten af hjemmet), er populært i nybyggeri da det er nemt at få indbygget installationerne samtidig med at huset opføres. Det kan være et lidt større arbejde at få indbygget selve beholderen og slangerne rundt omkring i huset i en eksisterende bolig, men det er ikke umuligt. Er den først installeret, er den forholdsvis nem at betjene.

Med en cantralstøvsuger kan man blot påsætte slangen i det enkelte rum og støvsuge .

Den automatiske fejebakke er et af centralstøvsugerens allerstørste plusser. I stedet for at skulle feje snavset op på en bakke, fejes bunken hen til "hullet", sugeren tændes med foden, og med et kraftigt sug forsvinder alt snavs fra køkkengulvet.

Køleskabe i skuffer

Nu kan du får køkkener hvor dine hvidevare er gemt bag skabe og skuffer. Foto: Torben Klint

Bundbetjent ovn, pyrolyse og damp

Du kan selvfølgelig få traditionelle ovne som fast bestanddel under kogepladerne, men du kan også få ovne, som hænger på væggen, og hvor bunden kan sænkes, så det er muligt at betjene den fra tre sider. Du behøver ikke at stikke hænderne ind i den varme ovn og risikere at brænde dig. Bageplader og riste er lette at komme til fra tre sider, hvilket gør betjeningen langt mere ergonomisk og behagelig. Ovnen har en indbygget hejsefunktion, som gør, at den enten kan integreres i et skabselement eller hænge frit i rummet.

Pyrolyseovnen, den selvrensende ovn, er et populært valg i køkkenet, og dampovnen er også ved at vinde indpas. En dampovn er en ovn, hvor maden tilberedes ved meget varm damp. Tilberedningstiderne er kortere, end de er i en almindelig ovn, men dampovnen kan ikke brune eller lave sprøde overflader på maden. Til det formål må man have en traditionel ovn. Derfor har hvidevareproducenterne skabt kombinationsovne, hvor damp, traditionel ovn eller mikrobølgeovn er kombineret i en ovn.

Køleskab i skuffer

Nogle firmaer har løst det problem i det moderne køkken, at høje skabe tager bordplads og lukker for det åbne køkken-alrum. De har lavet et køleskab, som kan sidde i skufferne i køkkenelementerne, og dermed er det ikke nødvendigt med et højt skab til det traditionelle køleskab.

Affaldskværn i vasken

En affaldskværn er et elektrisk køkkenredskab til findeling og bortskylning af organisk madaffald fra køkkenet og videre til rensningsanlægget via kloaksystemet. Kværnen forbindes ofte med et amerikansk køkken, men den kan også fås Danmark.

Inden du køber en affaldskværn, skal du dog lige undersøge, om du må bruge den i dit køkken. Visse kommuner har forbudt affaldskværne, da de ikke er sikre på, at alle madrester m.m. bliver findelt ordentligt, inden de ryger ud i kloakken. Desuden frygter de, at den større mængde madrester i kloakken vil tiltrække flere rotter.

Opvaskemaskine i skuffer

Du kan få en opvaskemaskine, der er monteret som to skuffer enten ved siden af eller over hinanden. Den optimale løsning er at sætte de to opvaskemaskiner ved siden af hinanden lige under bordpladen. Det er en meget brugervenlig højde, der er specielt god for din ryg, da du ikke behøver at bøje dig ned, når du fylder og tømmer opvaskemaskinen.

Opvaskemaskinen fås enten med stålfronter eller integreret i køkkendesignet.

Quooker kogende vand i vandhanen

Få dig en vandhane med kogende vand, så tager det ingen tid at lave te eller kaffe. Foto: Claus Peuckert

Kogende vand i vandhanen

Vandhanen, der kommer kogende vand ud af, er et alternativ til elkedlen og kaffemaskinen. Den fås integreret i vaskens primære blandingsbatteri. Med et sikkerhedsgreb naturligvis. Hanen med det kogende vand er tidsbesparende, da du får kogende vand lige med det samme. Samtidig koges der ikke mere vand end det, du har brug for. På den måde bliver forbruget af vand og energi mindre.

Vandhanen opfylder kravet om stramme linjer i det minimalistiske køkken og er derfor på køkkenfirmaernes hitliste over ting, der gør dit køkken mere perfekt - både i udtryk og funktionalitet.

Indbygget vægt i bordpladen

Nu er det også muligt, at bygge en køkkenvægt ned i bordpladen, så den altid er lige ved hånden og ikke skæmmer køkkenets rene linjer.

Lav din egen kogeø

Du kan også selv designe din egen kogeø. Du kan selv bestemme antallet af kogeplader, deres størrelse og placering.

Inspiration til andre typer af emhætter

Du kan stadig få den klassiske frit hængende emhætte, indsatsemhætten eller den du trækker ud under et overskab, udtræksemhætten, men du kan også få både bordemfang og loftsemfang.

Bordemfang

Fordelen ved en bordemhætte er, at den er tæt på usynlig, når den ikke bliver brugt modsat de mere traditionelle frithængende emhætter. Den er nedfældet i bordpladen og kan installeres enten bag ved eller ved siden af dine kogeplader. Når du begynder madlavningen, kører du den op ved et tryk på en knap (de nyere kører hurtigere end de lidt ældre modeller) og udsugningen starter. Når du vil slukke emhætten, kører du den ned i bordpladen igen, så den atter er usynlig. Umiddelbart skal de suge med en større kapacitet, da de ikke bliver hjulpet på vej af deres ergonomi.

Loftsemfang

Med en loftsemhætte oplever du kun installationen som en plade i loftet, og du slipper altså for at støde hovedet i emhætten under madlavningen. Til gengæld stiller valget af et loftsemfang visse krav til udformningen af dit køkken: Du skal altså være opmærksom på afstanden mellem loft og kogeplader, om emhætten kan indbygges i dit nuværende loft, og på hvor motoren skal?

Kilder og henvisninger

Kilder:

  • "Bogen om køkkenet" | Pernille Hjorth | Politikens Forlag 2004
  • "Opbevaring" | Terence Conran | Aschehoug 2006
  • "Danmark er et køkkenland" | Artikel i Berlingske Tidende, søndag 11. februar 2007
  • Diverse numre af Bo Bedre og BoligLIV
  • HTH
  • Fischer & Paykel
  • Siemens
  • Multizone

Henvisninger:

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Indhold i denne artikel

Bolius - et helejet Realdania selskab