Oldfruens fif: Gør lamper, skærme og nips helt rene

Lamper med plisseret skærm og nips med krinkelkroge kan være svære at få helt rene med en klud. Men oldfruen har sine helt særlige redskaber. Se dem her.

Kvinde rengør en plisseret lampeskærm

En vatpind kan komme helt ind i den plisserede lampeskærms riller. Foto: Jesper Elgaard

Det er stort set umuligt at komme helt rundt i hjørnerne med en klud, når du skal gøre fx plisserede lampeskærme, nipsgenstande og grupper af billedrammer rene.

Men du KAN godt få tingene helt rene - det kræver bare de rigtige redskaber.

Sådan får du rene lampeskærme og nips

 • Brug en makeup-børste. 
  Børst forsigtigt rundt om nips, rammer og på lampeskærme. Makeup-børsten (eller en anden lille børste) kan komme rundt i alle de kroge, en klud ikke kan.
 • Lav denne effektive blanding:

  • 2 dele vand
  • 3 dele husholdningseddike

 • Brug en babyvatpind 
  En babyvatpind er spids i enden og bliver så tykkere. Dyp vatpinden i din blanding og rens med vatpinden i rillerne på din plisserede lampeskærm, når den skal gøres grundigt ren. Opløsningen fjerner effektivt mindre belægninger.

Ekstra tip!
Vådservietter er også gode til at rense plisserede lampeskærme. De er tilpas tynde og har en tilpas fugtighed.

Kilder og henvisninger

Kilder:

 • Grethe Henriksen, tidligere oldfrue, fagekspert

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab