Oldfruens fif til en ren køkkenvask

Vil du have en ren køkkenvask? Drop de dyre, opreklamerede rengøringsmidler og brug i stedet denne effektive og billigere metode til en ren vask med rengøringsmidler, du allerede har i skabet. Se oldfruens fif her.

Du kan gøre køkkenvasken ren med bagepulver.
Foto: Jesper Elgaard

Du kan gøre køkkenvasken ren med bagepulver.

Foto: Jesper Elgaard

En vatrondel med eddike fjerner kalk fra vandhanen.
Foto: Jesper Elgaard

En vatrondel med eddike fjerner kalk fra vandhanen.

Foto: Jesper Elgaard

Hvis din køkkenvask er af porcelæn eller stål, kan du effektivt gøre den ren med noget så simpelt som bagepulver.

- Bagpulveret ridser ikke, og løsningen er enkel og billig sammenholdt med de dyre opreklamerede rengøringsmidler, siger Grethe Henriksen.

Sådan bliver køkkenvasken ren - billigt og enkelt

  1. Fjern snavs og snask fra vasken med en opvredet klud.
  2. Drys en spiseskefuld bagepulver ud i hele vasken.
  3. Gnid bagepulveret rundt på alle overflader med en våd klud - det efterlader vasken helt skinnende blank.
  4. Drys lidt ekstra bagepulver ved afløbet, og rens omkring afløbet med en skuresvamp og en vatpind. 
  5. Dyp et par vatrondeller i husholdningseddike og læg dem rundt om blandingsbatteriet. Det fjerner kalk og snavs. Vatrondeller er særligt gode, da de former sig og ligger fast, men hænger ikke i - i modsætning til almindeligt vat. Lad vatrondellerne sidde 15 minutter og tør efter med et viskestykke.
  6. Sæt en vatrondel med eddike rundt om hanens udløb, hvis ikke filteret kan tages af. Bind en elastik om, så vatrondellen sidder fast, og lad den sidde i 15 minutter, før du tørrer efter med et viskestykke.

Oldfruens rengøringsfilosofi

Tidligere oldfrue Grethe Henriksen sørgede i 19 år for, at Marienborg og siden Gråsten Slot var skinnende rene til glæde for en lang række kongelige og toppolitikere som Dronning Ingrid, Dronning Margrethe, Hillary Clinton, Poul Schlüter og Poul Nyrup.

Grethes filosofi er: - Hvorfor bruge masser af penge på dyre, opreklamerede rengøringsmidler, når du kan bruge de gammeldags fif og samtidig tage hensyn til miljøet.

Kilder og henvisninger

Kilder:

  • Grethe Henriksen, tidligere oldfrue, fagekspert

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab