Oldfruens fif til rensning af lædermøbler

Et piskeris og en nylonstrømpe er vigtige redskaber, hvis dit lædermøbel skal se velplejet ud. Se oldfruens fif testet på kongelige lædermøbler.

Vand og sæbespåner er det bedste middel til at fjerne pletter fra lædermøbler.
Foto: Jesper Elgaard

Vand og sæbespåner er det bedste middel til at fjerne pletter fra lædermøbler.

Foto: Jesper Elgaard

Forskellige lædermøbler kan være behandlet på mange forskellige måder fra fabrikken. De fleste lædermøbler er indfarvet, så de skal i deres hele levetid bare støves af, og pletter fjernes nemt med en fugtig klud.

Er læderet råt eller ikke indfarvet er det mere modtageligt for smuds og pletter. Mange ser det som patina og kan godt lide, at det ser slidt ud.

Vil du alligevel rense lædermøbler til bunds, er det vigtigt først og fremmest tage udgangspunkt i møblets brugsanvisningen eller kontakte fabrikanten for den bedste behandling.

BESØG TEMASIDEN: Alt om rengøring

Hvis du alligevel selv prøver at rense dit lædermøbel, kan du prøve med skumrens af sæbeskum, og derefter polere efter med en blød klud.

Lædermøbler, og særligt lyse lædermøbler, suger nemt pletter og snavs til sig. Vær varsom, når du rengør dem, så læderet ikke bliver tørt –eller endnu mere plettet.

Sådan renser du dine lædermøbler

  • Tør først læderet over med en hårdt opvredet klud for at fjerne støv. Hvis læderet er lyst, skal kluden være tør.
  • Lav følgende blanding:

    • 2 dl sæbespåner blandes i en opvaskebalje med en lille smule vand.
    • Pisk sæbespånerne godt ud med et piskeris, så der dannes tyk skum.

  • Bearbejd pletten med skummet med en blød børste eller svamp, så det kommer lidt ned i pletten
  • Opsug fugten med bløde bomuldsklude. Dub forsigtigt med kludene, så du ikke skubber en masse fugt ned i læderet.

Husk! Brug de rigtige sæbespåner

Brug altid sæbespåner beregnet til lædermøbler, som kan købes i bl.a. Matas og hos møbelhandlere. I gamle dage blev læder garvet, det gør det ikke i dag af miljøhensyn. I steder bruger man vandbaseret lak, der kan opløses, hvis du bruger almindelige sæbespåner. 

Se filmen: 'Sådan laver du nemt en renseskum'

Oldfruens rengøringsfilosofi

Tidligere oldfrue Grethe Henriksen har i 19 år sørget for, at Marienborg og siden hen Gråsten Slot har været skinnende rene til glæde for en lang række kongelige og toppolitikere som Dronning Ingrid, Dronning Margrethe, Hillary Clinton, Poul Schlüter og Poul Nyrup.

Grethes filosofi er: - Hvorfor bruge masser af penge på dyre, opreklamerede rengøringsmidler, når du kan bruge de gammeldags fif og samtidig tage hensyn til miljøet.

SE ALLE OLDFRUENS FIF HER

Kilder og henvisninger

Kilder:

  • Tidligere oldfrue Grethe Henriksen
  • Fagekspert, Husholdningsøkonom og grøn konsulent Fru Grøn alias Anne Grete Rasmussen

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab