Oldfruens fif til rensning af lædermøbler

Et piskeris og en nylonstrømpe er vigtige redskaber, hvis dit lædermøbel skal se velplejet ud. Se oldfruens fif testet på kongelige lædermøbler.

Vand og sæbespåner er det bedste middel til at fjerne pletter fra lædermøbler.
Foto: Jesper Elgaard
Vand og sæbespåner er det bedste middel til at fjerne pletter fra lædermøbler.
Foto: Jesper Elgaard

Forskellige lædermøbler kan være behandlet på mange forskellige måder fra fabrikken. De fleste lædermøbler er indfarvet, så de skal i deres hele levetid bare støves af, og pletter fjernes nemt med en fugtig klud.

Er læderet råt eller ikke indfarvet er det mere modtageligt for smuds og pletter. Mange ser det som patina og kan godt lide, at det ser slidt ud.

Vil du alligevel rense lædermøbler til bunds, er det vigtigt først og fremmest tage udgangspunkt i møblets brugsanvisningen eller kontakte fabrikanten for den bedste behandling.

BESØG TEMASIDEN: Alt om rengøring

Hvis du alligevel selv prøver at rense dit lædermøbel, kan du prøve med skumrens af sæbeskum, og derefter polere efter med en blød klud.

Lædermøbler, og særligt lyse lædermøbler, suger nemt pletter og snavs til sig. Vær varsom, når du rengør dem, så læderet ikke bliver tørt –eller endnu mere plettet.

Sådan renser du dine lædermøbler

 • Tør først læderet over med en hårdt opvredet klud for at fjerne støv. Hvis læderet er lyst, skal kluden være tør.
 • Lav følgende blanding:

  • 2 dl sæbespåner blandes i en opvaskebalje med en lille smule vand.
  • Pisk sæbespånerne godt ud med et piskeris, så der dannes tyk skum.

 • Bearbejd pletten med skummet med en blød børste eller svamp, så det kommer lidt ned i pletten
 • Opsug fugten med bløde bomuldsklude. Dub forsigtigt med kludene, så du ikke skubber en masse fugt ned i læderet.

SE FILMEN: Sådan laver du nemt en renseskum

Husk! Brug de rigtige sæbespåner

Brug altid sæbespåner beregnet til lædermøbler, som kan købes i bl.a. Matas og hos møbelhandlere. I gamle dage blev læder garvet, det gør det ikke i dag af miljøhensyn. I steder bruger man vandbaseret lak, der kan opløses, hvis du bruger almindelige sæbespåner. 

Oldfruens rengøringsfilosofi

Tidligere oldfrue Grethe Henriksen har i 19 år sørget for, at Marienborg og siden hen Gråsten Slot har været skinnende rene til glæde for en lang række kongelige og toppolitikere som Dronning Ingrid, Dronning Margrethe, Hillary Clinton, Poul Schlüter og Poul Nyrup.

Grethes filosofi er: - Hvorfor bruge masser af penge på dyre, opreklamerede rengøringsmidler, når du kan bruge de gammeldags fif og samtidig tage hensyn til miljøet.

SE ALLE OLDFRUENS FIF HER

Kilder og henvisninger
Kilder:
 • Tidligere oldfrue Grethe Henriksen
 • Fagekspert, Husholdningsøkonom og grøn konsulent Fru Grøn alias Anne Grete Rasmussen

Kommentarer (25)

 1. Marlene
  Al læder, der bliver brugt til "noget" er garvet!!!!! Og al læder har fået en behandling på overfladen og det meste er blevet farvet!!!!

  Vand, der bruges til både rengøring af læder og træ SKAL være kogt først!!!
  Når man laver sæbeblandingen, er det skummet, man bruger og ikke vandet. Vandet kan få læderet til at revne!!!

  Spørg ALTID om råd hos en møbelforretning, der har et HØJT serviceniveau - her får du de rigtige svar :-) Altid :-)

  Og så er jeg ligeglad med om denne kvinde har gjort rent for de kongelige eller ej. For.... uddannet indenfor møbler.... DÈT er hun ikke!!!
  (0)Svar og se andres svar


 2. shelley
  Har lige prøvet sæbespåner på min lædersofa, og det har virket helt fint..ingen hvid pletter, og det ser meget mere sort ud som før..(har købt det brugt) så tusind tak for tip!!!
  (0)Svar og se andres svar


 3. Jesper steenberg
  Hjælp har haft mine højt elskede sofaer opmagasineret, og da jeg hentede dem var der mug pletter på dem :( kunne tørre det af med klud, men skal de ud, eller kan man rense dem? På forhånd tak :)
  (0)Svar og se andres svar


 4. alex
  Jeg har haft stor gavn af DanBo's guide, vil bare lige dele..
  http://www.danbo.dk/Danbo/Gode-r%C3%A5d/L%C3%A6der.aspx
  (0)Svar og se andres svar


 5. Jørgen Pedersen
  Jeg tror at de fleste, seriøse møbelhandler vil give dig vejledning, uanset møblerne ikke er købt hos dem, i pleje af dine LÆDER MØBLER, alle møbelhandler der er medlem af branche organisationen, udlevere pleje vejledning ved køb. hvilke disse også noter på fakturaen at vejledning er udleveret., dette er meget vigtigt, uanset dette er lædermøbler til flere hundred tusinde eller kun 20.000 kr.
  (0)Svar og se andres svar


 6. Jørgen Pedersen
  Roligt folket, læder garves stadigt, et læderhud der ikke er garvet lugter Megan råddent og vil i løbet af et månedens tid være helt mørnet og råddent væk, læder huder garves i dag ikke med Kviksølv og store mængde giftige kemikalie. men der bruges stadig kemiske og giftige stoffer i mindre mængde end tidligere,
  Læder der er lakeret, er meget dårlige billige læder typer, kolde og uegnet til møbler, Sæbespåner kan stadig bruges men de må ikke være lavet af SVINE fedt men kokos og må ikke indholdet konserverings stoffer, kan købes hos møbelhandleren pris ca. 800 kr., pr kilo. måske nemmere at købe et flaske klar til brug, det skal først afrenses,,,som kvinder renser deres hud, der næst smøres fedt stoffet på, som sørger for at dine læder møbler ældes med ynde, og skånes af fedtede finger kaffe pletter og andre små uheld i hverdagen,,, det foretages ca. 2 gange årligt.
  (0)Svar og se andres svar


 7. Karin Sauer
  Sæbespåner er også kemi:
  Vil du vove at bruge sæbespåner på din lædersofa så se her:
  http://www.effekt-l-b.dk/index.php?cPath=14_99_117

  Ind imellem skal man nok få en second opinion på de gode råd, som den gode oldfrue kommer med.
  (1)Svar og se andres svar
  1. Jørgen Pedersen
   At bruge et ældre kvindes råd, er nok det mest tossede man kan gøre.
   Forstår ikke at man til pleje af møbler ikke spørge møbelhandler og deres organisation om råd.
   Spørge mig selv ofte, hvor i ligger BOLIUS...bolig ejernes viden center....Giv os kun viden der er videnskabeligt bevist. og ikke jeres tossede ret politiske historie.


 8. lars
  Nivea creme kan også bruges!
  (1)Svar og se andres svar
  1. J. Pedersen
   TIL HVAD?? uegnet til såvel menneske hud. garanter at dine læder møbler måske bliver dejlig fedtede, men også at de hurtig forvitre.


 9. Kaya
  Det passer hver fald ikke. Nu har jeg ødelagt min lædersofa, som er købt fra Idemøbler. Der er kom hvidt pletter.
  (1)Svar og se andres svar
  1. Jørgen Pedersen
   Så kan du nok lære at følge møbelhandlerens vejledning og ikke en gammel kone, et andet gang.


 10. Pedersen
  Ups. følg kun den vejledning du får udleveret hos møbelhandleren,,,inge læder i dag tåler rengøring med SÆBESPÅNNER,,,,kun gamle læder møbler hvor huden er garvet med masser af krom og andre sundheds skadelige stoffer tåller dette. Ps. alle Møbelhandler udlever pleje vejledning ved køb,,følg dem og ikke hvordan man gjorde i gamle dage med sæbespånner,,ps gammeldags sæbe spånner kan ikke købes mer, der der forhandles indholder masser af kemekalier,, som skader det gamle læder også.
  (0)Svar og se andres svar


 11. Antony G
  Hej.
  Har løst din vejledning godt igennem og mit spørgsmål til rensning af lædermøbler er: Hvad hvis det er beige ruskind på store vandrette Halvhårde overflader?
  (0)Svar og se andres svar


 12. Marie Louise Allerslev
  Jeg mener at kunne huske, at Oldfruen tidligere har givet et råd om, hvordan man renser fliser i en brusekabine for kalk og sorte pletter. Kunne rådet blive bragt igen?
  Marie Louise Allerslev
  (1)Svar og se andres svar
  1. Anders
   1dl opvaskemiddel og 1dl eddike, det skal blandes sammen og så er det bare igang med en grydesvamp.

   Hvis der stadig er kalk/sorte pletter så dyp vatrondeller i eddike og læg dem på pletterne eller kalken.


 13. benedikte
  Til Nette.
  Dine møbler lyder til at være microfibre, og der skulle således være en renseprocedure med i leveringen. Men lidt koldt vand for at opløse blod til det er gennemfugtet. Så tørres med køkkenrulle og tilsidst lægges et lag kartoffelmel over, der kan suge fugten i løbet afet døgn. Så klarer støvsugeren resten.
  M.h.t. læderrens, så er de fleste læderrense-produkter som regel fulde af flotte "latinske" ord, men -oversat- er noget af det er såmænd sæbe(-spåner). Men det er vigtigt altid at få renseanvisningen med ved købet.
  (0)Svar og se andres svar


 14. Maria Sørensen
  Connie | 06 Jan 2012 købte en lædersofa for et år siden og fik at vide, at lædermøbler ikke længere tåle rengøring med sæbespåner. Men kan man nu også tro på det? Sælgerne vil jo rigtig gerne sælge de meget dyre spedialrensemidler.
  (0)Svar og se andres svar


 15. Nette
  Er der nogen der ved hvordan man fjerner en lille blodplet fra en lys stof sofa ( en rift i en hånd...der af blodet ) og enten en blodplet eller fedt plet fra en lænestol med en art lys grå velour stof lignende.. kunne også minde om bagsiden af ægte skind.Er i tvivl om hvad det er...Og så en plet på et RÅT massivt bøgetræs bord hvor der har stået en vase ol.med vand i , som ikke var tæt...Det er en grålig plet. Møblerne er nogen jeg har arvet og som "kun har/fået de fejl"..
  Men pænt er det jo ikke..Derfor vil jeg blive så glad hvis nogen kan hjælpe??

  Vh.Nette
  (0)Svar og se andres svar


 16. John Drage
  Var der ikke også noget om engang, at man skulle bruge kærnemælk til lædermøbler?
  (0)Svar og se andres svar


 17. Connie
  Vi har også altid brugt sæbespåner med et fint resultat. Men da vi købte vores nye hjørnesofa (jan 2011) fik vi at vide, at man IKKE må bruge sæbespåner på lædermøbler længere, fordi man pga. strenge miljøkrav bruger helt andre stoffer ved garvningen af læderet idag, så møblerne tåler ikke mødet med sæbespåner!
  (0)Svar og se andres svar


 18. Pia Lykke
  Jeg renser mine lyse brune og rustrøde lædermøbler på samme måde, men tilfører en lille smule olivenolie til sæbespånerne og jeg bruger ALTID kun destilleret vand, for at undgå kalkpletter!

  Opskriften har vi fået af en meget venlig sælger i en lædermøbel butik!
  (0)Svar og se andres svar


 19. kjeld krageskov
  vær opmærksom på - hvis det lædermøbel der skal fjernes pletter mv. fra tidligere har været behandlet med, holdes med, specialmidler så skal man henholde sig til de instruktioner vedr. rensning og vedligeholdelse som brug af disse specialmidler foreskriver - i modsat fald kan man få meget dårlige resultater med "sæbespåne" rensning og vedligeholdelse!
  (0)Svar og se andres svar


 20. Randi Stenstrop
  Gælder det for alle farver læder? Mine er rustrøde.
  (0)Svar og se andres svar


 21. erkel williams
  obs.sæbespåner skal opløses i mindst 80 gr.varmt vand,derefter kan køligere vand tilsættes
  (0)Svar og se andres svar


Annonce
Annonce

Bolius - et helejet Realdania selskab