Oldfruens fif til skinnende rent messing

Dine messing- og kobberting bliver skinnende rene - uden brug af skrappe pudsemidler - med dette fif, der er blevet flittigt brugt på Gråsten Slot. Se her hvordan.

Citronsyre, vand, en tandbørste og en vaskebalje er den simple opskrift på at få lysestagerne i messing rene. Foto: Jesper Elgaard

Der er ingen grund til at bruge skrappe pudsemidler til dine messing- og kobberting, når du først kender dette lille fif.

- Dette tip brugte vi især meget på Gråsten Slot, fortæller tidligere oldfrue Grethe Henriksen.

Sådan bliver dine messingting skinnende rene

  1. Opløs et halvt brev citronsyre - det svarer til 15 g - i en opvaskebalje med 2 liter varmt vand. Du kan købe citronsyre i de fleste supermarkeder. 
  2. Læg messingtingene ned i blandingen, og lad dem ligge i 15 minutter. 
  3. Brug en lille, blød tandbørste til fx lysestager med krummelurer til at fjerne alt det sorte snavs. 
  4. Skyl messingtingene i vand med opvaskemiddel og tør dem af.

Fru Grøns metode til at få flot messing

Oldfruen er dog ikke den eneste, der ved, hvordan du får skinnende messing. Også Fru Grøn kender nogle gode tips. I denne video tester hun tre metoder til at pudse messing. 

De tre metoder testet i videoen er:

  • Bistro - Kobber- og messingcreme
  • Brasso – Pudsecreme til kobber og messing
  • Citronsyreopblanding – 1 liter kogende vand, 1 spsk citronsyre og lidt opvaskemiddel i en plastskål. Lad messinggenstanden være et par minutter heri, skyl den og puds afslutningsvist.

Kilder og henvisninger

Kilder:

  • Grethe Henriksen, tidligere oldfrue, fagekspert

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab