Frygt ej, hvis du har et overskud af sæsonens sidste tomater fra din have, der ikke når at blive modne. Du kan sylte de grønne tomater og på den måde sikre at de grønne tomater bliver til små delikatesser frem får at havne i komposten, når drivhuset tømmes. Når du sylter korrekt, får du et slutprodukt, der kan holde sig i månedsvis.

De grønne tomater kan høstes og syltes sommeren igennem, men særligt sidst på sæsonen kan det give mening at sylte de grønne tomater, som ikke når at modne færdigt. Syltede grønne tomater er gode som surt og sødt tilbehør til ost, kødretter eller som fyld i lækre sandwiches.

Dyrkning af grønne tomater

Der findes særlige tomatsorter, som er grønne, når de er modne. Det gælder eksempelvis sorterne Green Zebra, Green Grape og Lime Green. Du kan også bruge almindelige røde tomatsorter og plukke tomaterne inden de er helt modne.

Sådan dyrker du tomater:

Såning af tomater

  • Så tomatfrøene i potter med færdigblandet såjord. 
  • Dæk potten med en glasplade eller plastik.
  • Ventilér et par gange om dagen, så risikoen for svampeangreb formindskes. Det hjælper ikke at prikke huller i plastikken.
  • Tomatfrøene spirer i løbet af 2-3 uger ved 22-25 grader.

Placering af tomatplanter

  • Placer kimplanterne lyst og gå efter en temperatur på 20-25 grader. 
  • Når minimumstemperaturen i drivhuset er 15 grader, kan tomatplanterne plantes ud. 
  • Bind planterne op til stok eller en snor, så de får hjælp til at vokse i vejret, og knib sideskud.
  • Sørg for rigelig vanding og sørg for god ventilation og skygge i drivhuset. 
  • I juni kan du plante tomatplanter ud på friland - gerne under et tag af glas eller plast. Gem frø fra tomatplanter.

Spis grønne tomater i små mængder

Undgå at spise grønne tomater i store mængder. Tomater er ligesom kartofler en del af natskyggefamilien som indeholder alkaloider, som kan være giftige for mennesker. Grønne tomater indeholder giftstoffet alfa-tomatin, men Fødevaredirektoratet har i 2004 udtalt at koncentrationen af giftstoffet er så lille at der ikke er nogen fare ved at indtage grønne tomater i moderede mængder. 

Det skal du bruge til syltede grønne tomater

  • Tomater.
  • 5 dl husholdningseddike.
  • 5 dl vand.
  • 500 g sukker.
  • 1 stykke hel kanel.
  • 1 stykke ingefær.
  • Atamon til konservering - se hvor meget på flasken.

Sådan gør du

  • Skyl tomaterne.
  • Prik huller i dem med en gaffel.
  • Bring vand og eddike i kog.
  • Kog tomaterne i 5-7 minutter og tag dem op.
  • Bland sukker og krydderier sammen med 5 dl af det kogte eddikevand.
  • Kog tomaterne i den nye lage i 5-7 minutter.
  • Tag gryden af, og lad tomaterne stå i lagen natten over i køleskabet, så suger de lagen til sig.
  • Kog evt. tomater og lage op 5-7 minutter næste dag, det gør jeg ikke selv, for så synes jeg, de bliver for bløde.
  • Put tomaterne i et sylteglas.
  • Kog lagen op igen og hæld atamon i efter flaskens anvisning.
  • Hæld lagen over tomaterne i glasset og luk.

Forberedelsestid: 20 minutter

Kogetid: 20 minutter

Kalorier: 150