Parcelhus fik førstesal og udsigt over Limfjorden

Der var kun et lille glimt af vand fra parcelhuset med fladt tag. Men så besluttede et par sig for at bygge en etage ovenpå, og nu har de den mest fantastiske udsigt over Limfjorden og Aalborg. Og da de samtidig renoverede huset indvendigt, har de fået et helt andet hus. Læs om og se den fantastiske forvandling her.

Det er nytårsaften. Parret står i stuen på deres nye førstesal og kigger ud over Aalborg og Limfjorden, der foran dem ligger badet i fyrværkerifarver. De minder hinanden om, at denne udsigt var det, de drømte om, da de for 2 år siden købte hus i Aalborg-forstaden Hasseris og dermed vendte hjem til Nordjylland efter flere år i København.

Tagetagen måtte kun være 30 kvadratmeter

Parret faldt for huset fra 1959 med det flade tag med et brag – mest på grund af den skønne beliggenhed på bakketoppen i bydelen Hasseris. Fra husets stue var der kig ud over hustage og et lille glimt af Limfjorden.

Men parret ønskede sig mere udsigt – de ville bygge ovenpå det eksisterende hus og dermed få endnu bedre udsigt og mere plads.

Men opgaven var ikke nem. Huset ligger på en grund på kun 400 kvadratmeter, og overbygningen kunne derfor højest være 30 kvadratmeter, da projektet ellers ville overskride den tilladte bebyggelsesprocent.

Arkitekten ramte plet i første hug

Udover over en ny overbygning skulle hele huset inklusive kælder igennem en omfattende renovering. Vægge skulle rives ned, og andre bygges op. Huset skulle have nyt tag, nye gulve og lofter, og alle installationer skulle skiftes.

To forslag fra andre arkitekter blev kasseret, men tredje gang blev lykkens gang. Arkitekt Lars Bo Poulsen fra firmaet Nørkær+Poulsen, der er tilknyttet Danske BoligArkitekter, leverede i første hug et forslag, som bortset fra enkelte detaljer var lige efter parrets hoved.

- Den indvendige ombygning havde vi nogenlunde styr på, men arkitekten løste den svære opgave med at få overbygningen til at hænge sammen med det oprindelige hus, så den ikke blev en malplaceret klods, fortæller de.

Fra stuen på førstesal har familien udsigt over Limfjorden. Foto: Andreas Mikkel Hansen

Fra stuen på førstesal har familien udsigt over Limfjorden. Foto: Andreas Mikkel Hansen

Det gamle og det nye skulle forenes

- Vi havde stillet som betingelse, at facaden med de gule mursten skulle bevares. Placering og størrelsen på vinduer og døre skulle også stort set være den samme efter ombygningen, og derudover ville vi gerne have nogle partier med trælister indarbejdet i facade, fordi vi godt kan lide det bløde og naturlige udtryk, som træ giver, fortæller parret.

Og heldigvis var det oprindelige hus et godt udgangspunkt at arbejde videre med for en arkitekt. - Det havde nogle flotte markante linjer og proportioner, og dem tog vi udgangspunkt i, siger arkitekten Lars Bo Poulsen.

Høring trak processen ud

Det var dog en sej proces at få godkendt overbygningen hos myndighederne. Aalborg Kommunes byggeregler for husene i Hasseris er nogle af de skrappeste i landet.

Desuden skulle byggeprojektet sendes i nabohøring, og flere husejere i området klagede over projektet – primært fordi det tog noget af deres udsigt. Projektet blev dog godkendt efter nogle mindre justeringer.

- I den proces var det rigtig godt at have arkitekten med, og i dag har vi heldigvis et godt forhold til naboerne, fortæller parret.

Hele processen fra de overtog huset i november 2010 til de kunne flytte ind i april 2012 blev meget længere end forudset.

- Vi havde regnet med et halvt år, men det blev til halvandet. Vi valgte selv at stå for byggestyringen, fordi vi gerne ville spare penge. Spørgsmålet er dog, om vi reelt har sparet noget, for der er utrolig mange detaljer at have styr på i sådan et byggeprojekt. Det tærer også på familiens ressourcer, så på et tidspunkt mod slutningen var vi ved at overveje, om det var sliddet værd, fortæller parret.

Selvom boligen i Aalborg er mindre end den familien boede i i København, så er der alligevel plads til hele familien. Foto: Andreas Mikkel Hansen

Selvom boligen i Aalborg er mindre end den familien boede i i København, så er der alligevel plads til hele familien. Foto: Andreas Mikkel Hansen

Førstesalen er vores eventyr

I dag er de dog ikke i tvivl om, at det VAR sliddet værd, for de nyder dagligt deres nye hjem. Parret er så at sige kommet hjem til Aalborg, hvor de begge er opvokset, efter mange år med jobs i København. Her boede de senest i et hus på 250 kvm, men ønskede begge en mindre bolig.

- Vores hus er ikke stort, men pladsen er godt udnyttet. Faktisk går der ikke en dag uden, at vi tænker på, at huset passer perfekt til vores liv nu, siger parret, der var lidt betænkelige ved at skulle bo i et hus på tre etager med små børn.

- Børnene klarer trapperne uden problemer, og 95 procent af tiden er vi i stueetagen, hvor vi sover, spiser og leger. Og så kan det egentlig være som et lille ”eventyr” engang imellem at begive sig ovenpå eller nedenunder, og om aftenen når børnene er puttet, nyder vi at sætte os op i den nye stue – og udsigten bliver vi aldrig trætte af.

SE OGSÅ: Søg inspiration hos Danske Boligarkitekter

3 gode råd fra bygherrerne

Hyr en byggeprojektleder

Vi stod selv for at indhente tilbud fra entreprenører, ingeniører og håndværkere og valgte også selv at stå for byggestyring. Vi var blevet rådgivet til fra flere sider at hyre en byggestyrer, men vi har jo lavet renoveringsprojekter før og har ret stor indsigt i det byggetekniske. Vi vil dog fraråde andre at vælge den løsning. Kompleksiteten i sådan et projekt er så stor, at det virkelig kan betale sig at vælge professionel byggestyring. Skulle vi gøre det om i dag, ville vi helt sikkert lade vores arkitekt stå for en stor del af byggestyringen. I sidste ende er det måske endda en billigere løsning, fordi man så får en mere smidig og effektiv byggeproces.

LÆS OGSÅ: Tilsyn med byggeprojekter

Prioritér kvalitet

Kompromiser kan være nødvendige på grund af budgettet, men overvej alligevel, hvor meget det betyder at betale for kvalitet. Vi stod utallige gange over for valget mellem den ok-billige løsning og den dyrere løsning. Hver gang valgt vi at hæve budgetoverliggeren lidt, og det fortryder vi ikke i dag. Vi har endnu ikke stødt på noget, som vi ville ændre, hvis vi skulle gøre det om i dag, selv om byggeriet selvfølgelig derfor blev dyrere, end det egentlig var planen.

LÆS OGSÅ: Byggematerialers kvalitet

Vær tro mod husets stil

At bevare facaden med de gule mursten var vigtig for os, selv om mange synes, at vi skulle pudse det hele hvidt. Indvendigt har vi selvfølgelig ændret meget, og det gjorde da ondt at kassere fx det gamle bøgeparketgulv, men det var et nødvendigt valg, når vi ville have gulvvarme overalt. Men vi mener alligevel, at noget af husets ånd og sjæl er bevaret.

LÆS OGSÅ: Alt om hustyper og arkitektur

Fakta om huset og ombygningen

 • Overbygning på 30 kvm med udgang til to terrasser på ca. 15 og 20 kvm.
 • Huset er nu på i alt 140 kvm, samt kælder på 80 kvm.
 • Stueetage og kælder er totalombygget med nyt køkken, to nye badeværelser, gulvvarme på alle tre etager, nye vinduer og døre samt nyt tag med ovenlysvinduer.
 • Anslået pris for selve overbygningen: Ca. 20.000 kr. pr. kvm
 • For ombygning i stueetage og kælder: Ca. 7.500 kr.
 • Parret brugte udelukkende arkitekten til at levere tegningerne samt styre ansøgningerne til relevante myndigheder. Resten klarede de selv, men konsulterede dog arkitekten i tvivlstilfælde.
 • Parret valgte en såkaldt råhus-entreprise, hvor entreprenøren afleverer huset som en færdig skal. Derefter entrerede de selv med vvs’er, maler, elektriker m.m.
 • Energioptimering og isolering blev tænkt ind i byggeprocessen , bl.a. med vinduer i trelagsglas. Det betyder i dag en meget lille varmeregning.

Materialevalg udvendigt:

 • Ny facade: Puds fra STO Danmark
 • Sortmalede lameller fra Superwood
 • Vinduer med trelags glas fra Protec
 • Glasværn omkring terrasserne
 • Materialevalg indvendigt:
 • Køkken fra Schmidt med bordplade i komposit
 • Emfang fra Trepol
 • Begge badeværelse fra Copenhagen Bath
 • Egetræsgulve fra Woodstone i værelsesafdelingen, i den nye stue på 1. sal og i et af kælderrummene ellers flisegulv i alle rum. Fliser: Royal Mosa.
 • Alle lofter undtagen i børneværelset er beklædt med akustikplader.

Danske BoligArkitekter

En arkitekt kan se muligheder i dit hus, du måske ikke selv ser. Danske BoligArkitekter.dk er en sammenslutning af arkitekter, der har specialiseret sig i om- og tilbygninger – find inspiration blandt hundredevis af om- og tilbygninger, og find netop den arkitekt, der passer til dit byggeprojekt.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab