Pas på mug og skimmelsvamp i småhuse

Vær ekstra opmærksom på mug og skimmelsvamp i hytter, annekser og havestuer. I værste fald kan du blive syg. Læs, hvordan du sikrer et godt indeklima i småhuse.

Det er vigtigt, at du husker at lufte ud i havestuer og annekser.
Det er vigtigt, at du husker at lufte ud i havestuer og annekser.

Fugt og dårligt indeklima kan være et stort problem i annekser, havestuer, hytter og andre mindre huse. Især i dem, der bliver brugt til overnatning.

Rum med dårligt indeklima kan medføre en række sygdomme og lidelser som astma, hoste, hovedpine m.m.

- Hvis man er mange, der sover i et lille rum, bliver luften hurtigt beklumret, og luftfugtigheden stiger. Så er det overordentligt vigtigt at lufte grundigt ud, lyder det fra Lars Gunnarsen, professor og specialist i indeklima i Statens Byggeforskningsinstitut.

Tænk på udluftning i småhuse 

Men det kan være svært at lufte ordentligt ud i små huse, da drivkraften, der driver luften ind og ud af huset, er mindre end i et større hus, fortæller han.

- Så når man bygger sit hus, er det vigtigt at tænke på, at udluftningsåbningerne skal være store – og at fx de oplukkelige vinduer gerne skal kunne indstilles til forskellige åbningsgrader, siger Lars Gunnarsen.

- Når mennesker sover i fx en hytte eller et anneks, skal man først og fremmest lufte ud om morgenen og yderligere helst 3-4 gange i løbet af dagen. Hvis man ikke lufter ud, får man problemer med fugten i huset.

Luft ud - også når huset er ubeboet

Men også når huset står ubeboet, skal der frisk luft til.

- Hvis et lille hus kun bliver brugt en gang i mellem, fx til overnattende gæster, er det sandsynligvis heller ikke opvarmet hele tiden, og der kan blive fugtigt i de perioder, hvor huset ikke er opvarmet. Derfor er det også meget vigtigt, at huset er indrettet med ventilationsåbninger, der kan være åbne og sikre et tilstrækkeligt luftskifte, også når huset skal passe sig selv, siger professoren.

Brug ikke træbeskyttelse indendørs

Fugtproblemer viser sig som mug og skimmel på vægge og gulve. Og i værste fald kan fugten nedbryde de materialer, som huset er bygget af. Og her har Lars Gunnarsen en vigtig pointe:

- Det er meget vigtigt, at man aldrig bruger pesticidholdige produkter indenfor i huset. Det kan fx være trykimprægneret træ eller træbeskyttelse, som kan afgive giftige dampe, hvis der er fugtigt i huset, og det kan være sundhedsskadeligt, fastslår han.

Mal med indendørsmaling i hytte

I stedet for at bruge træbeskyttelsesmidler til træværket indvendigt i hytter, annekser og skure, skal du bruge almindelig indendørsmaling uden bekæmpelsesmidler.

- Hvis man gennem god ventilation sørger for, at træet indendørs er tørt, kan det sagtens holde sig sundt og uden fugt og mug, uden at man giver dem de skrappe slags udendørsmalinger, siger han.

Tør ikke tøj i annekset

Du skal også sørge for, at der er så få fugtkilder som muligt for at opretholde et godt og sundt indeklima.

- Man skal undgå at tørre tøj i sådanne små rum. Og man skal undgå at have for mange planter i husene, når de ikke er i brug. Planterne kan nemlig også forhøje luftfugtigheden, forklarer Lars Gunnarsen.

Tjek huset for fugt og skimmel

Hvis ventilationen i de små huse i haven ikke er god, er det vigtigt, at man går sit hus efter i sømmene for fugt og skimmel.

- Gør det til en vane at kigge på huset med kritiske øjne. Er der tegn på mug eller svamp på vægge, på gulvet eller vindueskarme?

- Hvis man er i tvivl, kan man bruge en fugtmåler, som viser, hvor høj luftfugtigheden er. Den skal helst holde sig på under 75 procent. Det kan dog være svært altid at holde så lav luftfugtighed i et uopvarmet hus. Derfor kan en indstiksmåler til træfugt ofte give en mere robust indikation af fugtforholdene - den skal vise under 16 procent træfugt, siger Lars Gunnarsen.

Vi besvarer spørgsmål bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab