Pas på: Solceller kan ødelægge dit tag

Det kræver ingen specialuddannelse at sætte solcelleanlæg op, men hvis din håndværker ikke har styr på, om din tagkonstruktion kan bære det tunge anlæg, risikerer du bl.a. revner i taget og fugtskader.

Det vrimler med nye solcelleanlæg på de danske tage, men desværre undersøger mange boligejere ikke, om deres tag reelt kan bære det tunge anlæg, der til et ét-familieshus typisk vejer omkring 500 kg. Det skriver Dansk Byggeri

Som reglerne er i dag skal man ikke være specialuddannet for at sætte et solcelleanlæg op, så du kan ikke bare regne med, at din håndværker har styr på, om din tagkonstruktion kan bære det nye anlæg.

LÆS OGSÅ: Fordele og ulemper ved solceller

Solcelleanlæg er for tunge

Derfor er det uhyre vigtigt at du vælger en montør, der har forstand på både solcelleanlæg og tagkonstruktioner, skriver Dansk Byggeri.

- I bund og grund er tagkonstruktioner kun dimensioneret til at bære en tagbelægning. Sætter man uden videre et tungt solcelleanlæg op på et tag, som ikke har styrken til at bære anlægget, risikerer man nedbøjning af taget og andre sætningsskader på konstruktionen, siger Niels Heidtmann, der er bestyrelsesmedlem i VE-Byg, en interessegruppe i Dansk Byggeri.

- Lige nu er det det vilde vesten - solceller er for alvor på vej, og vi ser alt muligt. I 6 ud af 10 sager, vi får ind, kræver taget noget ekstra foranstaltning for at kunne bære den ekstra vægt.

Revner, fugtskader – og ingen garanti

Meget ofte bliver anlæggene ifølge Dansk Byggeri monteret af VVS’ere, elektrikere eller udenlandske håndværkere uden tilstrækkeligt kendskab til tagkonstruktioner.

- Foruden manglende beregning af tagets styrke og dermed nødvendig forstærkning af tagkonstruktionen, ser vi også gennembrudte undertage, montering direkte på eternitplader eller tegl og forkert inddækning. Det giver fugtskader, revner i tagpladerne og manglende garantidækning for taget, fordi arbejdet er forkert udført, siger Niels Heidtmann.

Derudover kan det være svært at sælge et hus uden dokumentation for ordentligt udført arbejde.

LÆS OGSÅ: Bank: køb solceller i stedet for aktier

Stil krav til din leverandør

- Budskabet er ret klart herfra. Stil krav til din leverandør. Bed leverandøren om en skriftlig bekræftelse på, at dit tags underkonstruktion kan holde til solcelleanlægget. Så står leverandøren til ansvar, siger Niels Heidtmann.

Han mener desuden, at det er en god idé, at vælge en montør, der er medlem af Dansk Byggeri. Så er der byggaranti, og i hvert fald en 5 års garanti på arbejdet.

Nye krav til montører på vej

Energistyrelsen arbejder nu på at formulere krav til en certificeringsordning for montører af vedvarende energianlæg, herunder solcelleanlæg.

Indtil den bliver godkendt, kræver det kun autorisation at slutte solcelleanlægget til husets installation, ikke til at montere anlægget, skriver Dansk byggeri.

LÆS OGSÅ: Kan solceller lave strøm i gråvejr?

Det er vigtigt at du vælger en montør, der har forstand på både solcelleanlæg og tagkonstruktioner.
Det er vigtigt at du vælger en montør, der har forstand på både solcelleanlæg og tagkonstruktioner.

Vi besvarer spørgsmål bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab