Solceller har brug for lys og sol. Så hvis du spekulerer på, om dit hus er velegnet at montere solceller på, skal du først og fremmest tænke over, hvor meget sol der rammer tagfladen i løbet af dagen. Og om der evt. er andre steder på din grund, hvor et solcelleanlæg vil fange mange solstråler.

- Der må helst ikke være nogen træer eller fx en flagstang, der skygger for solen, for så får du ikke det fulde udbytte af solcelleanlægget, forklarer energivejleder Carsten Sohl fra Energitjenesten.

Det skal du huske, når du søger plads til solceller

Kodeordene for at finde den ideelle placering til et solcelleanlæg er: 

  • Verdensretning sydvendt er bedst, øst- eller vestvendt kan også gå an, mens nordvendt er udelukket.
  • Taghældning 45 grader er bedst, men alt mellem 15 og 60 grader kan gå an.
  • Skygge der må ikke engang være en lille smule.
  • Plads et 6 kWp solcelleanlæg, der skal forsyne en husstand, vil typisk fylde 40 kvadratmeter.

Gode muligheder for kompromisløsninger

Hvis dit hus ikke kan opfylde de helt optimale betingelser for et solcelleanlæg, vil du i mange tilfælde alligevel kunne få et solcelleanlæg til at passe ind.

Fx kan du montere et lidt større anlæg på et øst- eller vestvendt tag, så du alligevel opnår den samme mængde strøm, som hvis taget var sydvendt.

- I det tilfælde vil man typisk installere op til 50 kvadratmeter solceller i stedet for 40 kvadratmeter, siger Carsten Sohl.

En anden mulighed er at montere solceller på et stativ på husets gavl.

Fladt tag ingen hindring for solceller

Et fladt tag udelukker ikke solceller..Du kan montere solceller på lavt hældende stativer, eller du kan acceptere, at dine vandrette solceller fortrinsvis giver strøm om sommeren.

- Solceller på et fladt tag vil fange næsten al sol på de lange sommerdage, men næsten ingenting om vinteren, uddyber energivejlederen.

Tænk på andre muligheder end taget

Kravene til plads og et skyggefrit område er til gengæld sværere at gå på kompromis med. Du kan selvfølgelig nøjes med et solcelleanlæg, der ikke dækker hele strømforbruget, men der vil ofte være bedst økonomi i et anlæg, der kan stå for hele forsyningen.

Er dit tag ikke velegnet, kan du overveje at sætte solceller på carporten eller på et stativ på jorden. I det tilfælde skal solcellerne hæves en halv meter over jorden og stå skråt. Så undgår de også den værste sne om vinteren.

LÆS OGSÅ: Solceller