Plant jordbær i august og få flere jordbær

Sæt jordbærplanter i jorden i august, så kan du høste en del jordbær allerede næste sommer. Her får du råd til, hvordan du planter jordbær

Hvis du vil plukke friske, store jordbær til næste sommer, er det nu, du skal sætte planterne i jorden.

I august er jordtemperaturen højest, og det skal du udnytte til at give dine jordbærplanter den bedste start.

Når du planter jordbærplanter i august, når de at gro godt til og danne blomsteranlæg i efteråret, så du allerede den første sommer efter udplantningen kan få en god høst af røde, saftige bær.

Tag stiklinger fra de gamle jordbærplanter

Du kan enten købe nye jordbærplanter eller indsamle udløbere fra dine gamle planter. Udløberne er lange stilke, der slår rod lidt væk fra den gamle plante.

Grav evt. de nye småplanter op, når bærsæsonen er slut, og dyrk dem det sted, du helst vil have dem. På den måde styrer du selv, hvor jordbærrene placeres i stedet for, at jordbærplanterne stille og roligt indtager haven.

Sådan planter du jordbær

  1. Find havens mest solrige plet. Det øger chancen for at få flotte, røde jordbær, hvis du anlægger bedet i den del af haven, der får mest lys. 
  2. Forbered jorden. Løsn jorden med en greb og giv den lidt kompost. Planterne har ikke brug for så meget næring, så det er bedst med kompost, der ikke er helt omsat.
  3. Hold god afstand mellem jordbærplanterne. Der skal være 25-30 cm afstand mellem planterne, for hvis de står for tæt, kan en regnvåd sommer få planterne til at rådne. Planternes hjerteskud skal være i jordoverfladen. Hjerteskuddet finder du i midten af planten, og det er herfra, at nye blade opstår, så det må ikke dækkes med jord.

Tips til at dyrke jordbær

  • Plant nye udløbere efter 2-3 år, hvor jordbærplanterne ikke giver så mange jordbær mere.
  • Anlæg jordbærbedet et nyt sted, når du skal rive de gamle planter op og plante udløbere. Du udpiner jorden, hvis du dyrker jordbær det samme sted år efter år.

Podcast: Frugt i haven

Frugt har været en del af havelivet lige så længe, vi har dyrket haver. Frugt var førhen en vigtig del af husholdningen og den selvforsynende have. Sådan er det ikke længere, og i dag kan vi få al slags frugt på alle tider af året. Smagen er dog bare bedre, når man høster af egen avl.

Hør alle afsnit her - eller find til iPhone og Android.

Kilder og henvisninger

Kilder:

  • John Henriksen, landskabsarkitekt og gartner

Henvisninger:

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab