Kom i gang med at plante ud

Jordtemperaturen er nu perfekt for de fleste planter, og det gælder om at få plantet i haven inden sommerens komme. Undgå tørre, blæsende og varme dage til udplantning, fordi fordampningen er større her. Sørg for at vande lige efter plantning. Efterfølgende skal du vande en gang om ugen, indtil planterne er kommet i god vækst.

Du kan plante nye træer, buske og stauder. Dog bør du vente med at plante stedsegrønne planter, til jordtemperaturen er omkring 8-10 grader.

Sommerblomster som dahlia og gladiolus tåler ikke frost. Derfor skal de først plantes ud, når risikoen for nattefrost er overstået. En gammel tommelfingerregel siger, at det er til Grundlovsdag.

Få gang i køkkenhaven og drivhuset

Det er også nu, du skal så i køkkenhave og højbede. Hvis du ikke allerede har lagt kartofler, er det også på tide.

Vent dog med at plante bønner, ærter og kål til slutningen af maj. Disse planter har brug for mere varme for at trives. Jordtemperaturen skal være 10-12 grader for spiring, og luften må gerne være lun. Har du et drivhus, kan du forspire bønner og kål i små potter.

Hvis du har et drivhus, bør du vente med at plante varmeelskende planter som tomater, og agurker, til gennemsnitstemperaturen i drivhuset er over 12 grader. Det gælder også andre planter, der stammer fra varmere himmelstrøg. Fx meloner og chili- og peberfrugter.

Eksotiske og varmeelskende planter kan stilles udenfor igen

Hvis du har haft eksotiske planter til opbevaring indendørs vinteren over, er det ved at være på tide at stille dem udenfor igen. Det kan fx være laurbærbuske, fuchsia eller oliven.

Husk dog, at du skal vente med at stille de varmeelskende planter ud, til der ikke længere er udsigt til nattefrost.

Når du stiller planterne ud, bør du overveje, om de har brug for omplantning til større potter. Du sparer tid ved at gøre det i samme ombæring, og samtidig sikrer du, at planterne har god plads til at vokse.

Gød hele haven

Når solen skinner mere, og temperaturen stiger, begynder havens planter et vokse. De skal have noget at vokse af, og derfor er det i foråret, du skal give gødning i hele haven.

Etablerede buske og hække

Ved etablerede buske og hække kan du med fordel sprede 2-3 cm kompost ved planternes rødder. Det indeholder tilstrækkelige mængder næring, når der er tale om etablerede planter. Har du roser i haven, vil de også have godt af at få en omgang kompost.

Bede

Lad det være op til dit temperament, om du vil bruge kunstgødning eller organisk gødning i dine bede. Planterne kan ikke kende forskel. Husk dog på, at du til stauder som hovedregel kan nøjes med et tyndt lag kompost.

Hvis du vil bruge kunstgødning, kan du fx købe en NPK-havegødning, hvor forholdet mellem næringsstofferne er 12-5-14. Det er en universalgødning, som kan bruges til at gøde hele haven.

Organisk gødning findes også som industrielt fremstillede gødningspiller, som bruges på samme måde som kunstgødning. Du skal dog udbringe organisk gødning lidt tidligere end kunstgødning, fordi der med organisk gødning går længere tid, før næringsstofferne er tilgængelige for planterne.

Lige meget hvad du vælger, skal du bruge det, der svarer til en lille kvindehåndfuld per plante. I gram svarer det til 5-7 gr. per plante.

Roser og sommerblomster kræver til gengæld mere for at holde sig i topform. Til disse planter skal du bruge omkring en skefuld kunstgødning eller organisk gødning en gang om måneden, for at planterne får tilført nok næring.

Højbede og planter i krukker

Når du vælger gødning til højbede, er det vigtigt, at du vælger noget, som indeholder mikronæringsstoffer. Dem har planterne brug for, hvis de skal have en sund vækst, og når planter står i krukker eller bede, skal du tilføre næringsstofferne gennem gødningen.

Podcast: Mig og min have

Episode 4: Plantning

Rigtig mange haveejere oplever, at de smider penge ud af vinduet når de planter i haven. Dels opnår de ikke det ønskede resultat og dels har formentligt truffet nogle forkerte plantevalg. I denne episode hjælper vi haveejeren på vej til en lidt større planteglæde.

Hør alle afsnit samt få de nyeste via Apple Podcasts eller TuneIn.

Alle afsnit

Hvad synes du om Husets Kalender?

Vi arbejder løbende på at gøre Husets Kalender bedre, så du som bruger får endnu mere ud af appen. I den forbindelse vil vi bede dig om at svare på dette korte spørgeskema.

På forhånd tak

Deltag i undersøgelsen