Plantning af store træer

Du kan selv plante 4-5 meter høje træer. Er de større, kræver det professionel hjælp. Se, hvordan du gør, og hvilke træer det er bedst at plante som store træer.

Hvor store træer kan jeg plante?

Et træ som dette kan du sagtens plante selv, men skal det være meget større, får du brug for professionel hjælp. Arkivfoto.

Hvad er et store træer?

Der er ingen klar definition af, hvad et "’stort træ’ er. Men vil du plante et 4 meter højt træ med en stammeomkreds på 20-25 cm og derover, kan det betegnes som et stort træ.

Store træer i haven er træer, der har den ønskede størrelse med det samme, fx et klatretræ til børnene. Det kan også være en fuldvoksen hæk, som fra dag 1 holder hund, bold og børn inde på matriklen.

Hvis du ønsker at blænde udsigten til en grim bygning på nabogrunden eller få skygge i et bestemt område af haven, kan et nyplantet stort træ med det samme opfylde de ønsker.

Hvis du planter store træer, sparer du voksetid. De fleste store træer er først fuldvoksne efter 30-50 år. Hvis man skal vente så mange år, vil det være de færreste, der rigtig får lov til at nyde det store træ.

Hvor store træer kan du plante?

Der er ingen lovmæssige begrænsninger for, hvor store træer du kan plante. Kun hvis du planter direkte i skel. I skel må træet kun være 1,8 meter højt ved udplantning og du skal på forhånd afklare det med din nabo. Men planter du enkeltstående træer uden for skel andre steder i haven, er der ingen grænse for, hvor store de må være.

Der er botanisk set begrænsninger for, hvor store træer man kan plante. Træer, der er over 12 meter høje, er meget vanskelige (eller umulige) at få til at overleve flytning og omplantning.

Der er gode erfaringer med at plante træer med en højde op til ca. 12 meter og en stammeomkreds på 70-80 cm (målt i 1 meters højde). Et sådant træ er ca. 30 år gammelt og er blevet omplantet otte gange (cirka hvert fjerde år).

De mange omplantninger er nødvendige for at udvikle et velforgrenet rodsystem og som forberedelse til at flytte træet.

Hvor kan du købe store træer til plantning?

Der er kun få planteskoler og havecentre i landet, der sælger store træer. Det kræver en del erfaring og er et relativt stort arbejde at dyrke store træer. Desuden kræver det også meget plads at have de store træer stående.

Du kan søge på nettet efter et sted i nærheden af din bopæl, der sælger store træer, eller finde nogen, der kan levere til din bopæl.

Det vanskelige med store træer er, at de skal omplantes cirka hvert fjerde år for at udvikle et godt rodsystem. Som regel kan det betale sig at lade planteskolen stå for hele processen, lige fra valg af det korrekte træ til haven til fragt, levering, plantning og pleje af træet.

Hvilke træsorter er bedst, hvis du vil have store træer til haven?

Hvis du vil plante et stort træ, skal du vælge en lidt hårdfør træsort, der kan tåle det danske klima og at blive plantet om mange gange.

Hvilken træsort skal jeg vælge?

Det tager mange år for et træ at vokse sig så stort som på billedet her. Men du sparer tid ved at plante et stort træ. Arkivfoto.

De mest almindelige og velegnede er disse træsorter:

 • Ahorn
 • Lind
 • Bøg
 • Eg
 • Paradisæble
 • Tjørn
 • Platan
 • Røn
 • Pære

Er der love og regler om, hvor store nye træer må være?

Der findes ingen love om, hvor store træer må være. Men der kan være lokalplaner, regler og vedtægter for grundejerforeninger etc., som angiver, hvor store træer må være, og nogle gange også, hvilke træer der må og ikke må plantes.

Hegnsloven

I Hegnsloven er der regler for, hvor høje hække må være. Har man en række træer, der står tæt sammen og med sammenvoksede kroner, kan det betragtes som et hegn og skal derfor følge hegnsloven. Men solitære træer må godt stå i skel blot de ikke ødelægger hegnet.

 

Naboer

Det er en rigtig god idé at tale med naboerne, inden du planter store træer i din have. Hvis dit nye træ ødelægger sol- og udsigtsforholdene i naboens have, kan det være anledning til større diskussioner og uenighed.

Undlad desuden altid at plante for tæt på skel. Et godt naboskab opnås kun ved gensidig respekt. I mange nabokonflikter er det ofte store træer eller for høj hæk, der er en del af problemet.

Hvad koster et stort træ?

Hvis træet er for stort til, at du kan plante det selv, kan du få det hejst af en ladvogn. Arkivfoto.

Hvordan plantes et stort træ?

Inden der skal plantes et stort træ, skal du undersøge, hvor god den jord, træet skal stå i, er.

Test jorden og mulighederne for, at træet kan vokse

Når du skal teste jorden, skal du kunne:

 • Tage en håndfuld løs jord op.
 • Klemme jorden godt sammen.

Hvis jorden er god nok, forbliver den sammentrykket og falder ikke fra hinanden. Derudover bør jorden helst være mørk, og den skal helst ikke lugte.

Træet skal have gode betingelser for at vokse og sprede sine rødder ud i jorden. Det er godt at plante træet et sted, hvor der ikke i umiddelbar nærhed (3-5 meter) er andre træer, hække osv. Dermed undgår træet at skulle konkurrere med de andre planter og træer om vandet. Det er uhyre vigtigt, at træet hele tiden får nok vand i etableringsperioden. Det vil sige de første 2-3 år.

Sådan plantes træet

Start med at grave et hul, som er lige så dybt som rodklumpen (selve roden på træet) og dobbelt så bredt. Det er altid en god ide at forvande hullet, så jorden er godt fugtig, inden træet plantes. Jorden i bunden af plantehullet skal løsnes, så vandet kan ledes væk fra plantehullet og rodklumpen.

Sæt træet ned i hullet, og læg løs god muldjord rundt om rodklumpen. Hvis jorden er dårlig og hård, skal hullet være større, og der skal mere god muldjord i hullet. Træet skal plantes, så toppen af rodklumpen er nogenlunde i niveau med jorden omkring træet (plus/minus 3-5 cm).

Træd jorden til omkring rodklumpen, så den sidder fast. Det er vigtigt, at træet står godt fast, for kan rodklumpen rokke i plantehullet, har de nye rødder vanskeligt ved at få fæste i den omkringliggende jord.

Lav en lille jordvold rundt om træet, som kan holde på vandingsvandet. Inden for denne vold må der ikke være ukrudt, græs, blomster m.m. i de første ca. 2 år (etableringsfasen).

For at sikre det nyplantede træ mod vinden bindes træet fast til et par støttepæle. Dette gælder for træer med en stammeomkreds på mindre end 20-25 cm. Ved større træer kan de undlades, men det er vigtigt, at træet bliver sat rigtig og godt fast i jorden, så det ikke vælter. Støttepælene fjernes efter 2-3 år.

Pælene skal sættes ca. 0,5-1,0 meter fra træet, og stropperne/bælterne bindes en gang rundt om træet og gøres fast på pælen.

Træet skal det førstkommende år fra 15. april til 15. oktober vandes med 10-30 liter vand én gang om ugen, afhængigt af vejr og vind. Plantes træet i perioder med meget nedbør, bør der ikke suppleres med ekstra vand. Sørg for at få en vandingsanvisning med, når du køber træet - det gør det hele meget nemmere.

Der vil altid følge en vandingsanvisning med, hvis du får en planteskole til at plante store træer for dig.

Hvad kan gå galt, når du planter store træer?

Det burde ikke gå galt, hvis du sørger for at følge plante- og vandingsanvisningen. Men der kan opstå problemer med træet, hvis:

 • Det ikke er gjort rigtigt fast. Så kan det vælte i en kraftig blæst.
 • Det står i kompost fra genbrugspladsen. Det er ikke altid særlig god muldjord, og så kan du risikere, at træet visner og dør.
 • Støttepælene er banket lige igennem rodklumpen. Så kan rodnettet og selve roden tage så stor skade, at træet dør.
 • Det er plantet i for dårlig jord, så det ikke får tilstrækkelig god næring. Dårlig jord kan også være forurenet jord, som absolut ikke egner sig som plantejord for nye træer.
 • Rødderne i rodklumpen har haft for lidt plads i potten og derfor ikke kan brede sig optimalt efter udplantning.
 • Der er sket skader på træet, inden det blev plantet. Det er vigtigt, at rødder, stamme og krone ikke bliver beskadiget under transport og ved selve plantningen.
 • Du glemmer at vande, så træet ikke får nok vand.
 • Der står højt ukrudt omkring træet, så træet skal konkurrere for meget med ukrudtet om at få vand. 

Er der vækstgaranti på store træer?

Nogle planteskoler giver 3 års vækstgaranti på træet, hvis de selv har transporteret og plantet det, og kunden har fulgt den udleverede pasnings- og vandingsanvisning.

Hvis du selv har hentet og plantet træet, er der ikke nogen garanti. Men springer træet ikke ud det førstkommende forår, kan du måske få pengene tilbage eller få et andet træ.

Vær dog opmærksom på, at det tager et par år, før store træer fortsætter deres vækst, da de lige skal vænne sig til deres nye hjem. Derfor vil frugttræer næppe heller sætte frugt før efter et par år.

Men undersøg betingelserne, inden du køber et træ, da der er mange forskellige regler og garantier hos de forskellige planteskoler.

Hvad er prisen på et stort træ?

Du kan købe træer fra 200 og op til 50.000 kr. i almindelige- og specialplanteskoler. De store træer er ofte kostbare, og prisen afhænger af sort og størrelse. Det er muligt at købe store gamle træer til flere hundrede tusind kroner.

Kan du selv plante træet, er der ud over prisen på selve træet kun udgiften til en god spade og evt. leveringen, som afhænger af lokalitet, mængde og størrelse.

Er træet så stort, at du ikke selv kan plante det, skal du også betale planteskolen eller anlægsgartneren for plantning. En planteskole, der sælger store træer, giver ofte et tilbud, som inkluderer både prisen på træet/træerne, levering og plantning.

Priseksempler (Sitas planteskole)

Dette er prisen for træ, levering og plantning:

 1. Et træ på under 20-25 cm i stammeomkreds, der skal plantes i god jord og med gode adgangsforhold, koster ca. 1.500-2.500 kr. Ved køb af flere træer, som kan være på samme læs, vil levering og plantning blive billigere pr. træ.
 2. Er træet over 20-25 cm i stammeomkreds, skal det hejses af en ladvogn og evt. direkte ned i hullet eller fragtes videre med mindre maskiner. Her er prisen ca. 4.000 kr. og opefter. Igen er det billigere pr. træ, hvis der er flere træer på læsset.
Hvordan planter jeg et træ?

Store træer i haven giver skygge og smukke trækroner at kigge på. Arkivfoto.

Du bør ikke plante store træer i en lille have, da træet hurtigt kommer til at virke meget dominerende og skygge for andre planter.

Kan du selv plante store træer?

Du kan selv plante træer op til en 4-5 meters højde med en stammeomkreds på 20-25 cm. De kan dog være noget tunge og svære at arbejde med. Træer op til den størrelse kan transporteres på en almindelig trailer og en sækkevogn.

Vær opmærksom på, at under transport må bil, trailer og træ (med kronen bagud) tilsammen ikke være længere end 18 meter.

Har træet en stammeomkreds på mere end 20-25 cm, kan du ikke selv plante det, da der skal bruges maskiner og professionel ekspertise. Et så stort træ skal helst hejses direkte ned i plantehullet.

Kan det ikke det, skal træet hejses så langt ind i haven som muligt og efterfølgende transporteres med mindre maskiner hen til det sted, det skal stå.

Kilder og henvisninger

Kilder:

 • Sitas Planteskole
 • Mimi Hvass
 • Plantetorvet
 • Allerød Planteskole
 • Greenconsult
 • Landskabsarkitekt John Henriksen

Henvisninger:

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Indhold i denne artikel

Bolius - et helejet Realdania selskab