Hvad er en præfabrikeret kvist?

En præfabrikeret kvist er en kvist, der er produceret på en fabrik. Der bliver taget mål til kvisten, hvorefter den bliver bygget af håndværkere indendørs i en produktionshal. Den færdigproducerede kvist bliver transporteret til huset af en lastbil og løftes op af en lastbilkran og monteres på taget.

Det er meget almindeligt at bruge præfabrikerede kviste i dag. Dels fordi de er nemme at pege ud i et katalog (det er nemt for boligejeren at se, hvad han eller hun vælger og får), og dels fordi der efterhånden findes et stort udvalg af kvisttyper og mange muligheder for at bestemme materialer, konstruktion og vinduestype.

Det er desuden en fordel at vælge en præfabrikeret kvist frem for at få den bygget på stedet for at minimere den tid, hvor huset står åbent for vind og vejr.

Hvilke muligheder kan du vælge imellem?

Der er rigtig mange muligheder for og udformninger af kviste at vælge imellem, hvis du ønsker at få sat en præfabrikeret kvist på dit hus.

I tidens løb har der været tradition for at vælge særlige former for kviste i forskellige stilperioder, ligesom der er regionale traditioner for kvistes udseende.

Ældre huse har f.eks. meget ofte en såkaldt taskekvist, som fås i flere forskellige udformninger, størrelser og bredder.

Hvis du ser du på gamle, originale kviste, vil du ofte se, at deres former og proportioner passer virkelig godt til huset. 

Det skyldes, at kvisten er valgt ud fra et helhedsindtryk af huset og dermed underbygger husets harmoni og facadeinddeling (fx i forhold til vinduer og døre).

Der er mange muligheder at vælge imellem, når det gælder farver og materialer: Selve tagmaterialet (zink, pap eller tegl), beklædningen på siderne (flunkerne) og typen af vinduer. Du kan fx vælge det samme mærke vindue, som du har i resten af huset.

Selvom der er tale om præfabrikerede kviste, har du ret frie tøjler med hensyn til, hvordan kvisten helt præcist skal se ud.

Hvad skal du overveje, inden du vælger en præfabrikeret kvist?

Der er flere generelle forhold, du skal overveje, når du skal vælge kvist(e) til dit hus. 

  • Først skal du se på, hvor du har brug for det lys og den ekstra højde, som kvisten tilfører tagetagen. Især den ekstra rumhøjde er kvistens store fordel i forhold til et traditionelt ovenlysvindue.
  • Dernæst skal du overveje, hvor mange kviste du skal have, hvor store de skal være, og hvordan de skal se ud - form, materialer og konstruktion. Her skal du ud og betragte dit hus: Hvad vil klæde husets størrelse og type, og hvordan kan kvisten placeres i forhold til facade og vinduer? Mange vælger i dag kviste med glas i siderne. Det giver et let udtryk med et dejligt lys indenfor og et godt udsyn. Tag gerne fat i en arkitekt for at få det optimale til lige netop dit hus.
  • Dernæst skal du selvfølgelig overveje, om du skal få kvisten præfabrikeret, eller om den skal bygges på stedet. Det kan både afhænge af byggeriet og taget. Måske er der specielle forhold, der gør det til en fordel at bygge kvisten på stedet/taget, fx hvis hele taget skal lægges om, så håndværkerne alligevel er på stedet. 

Hvis du vil købe en præfabrikeret kvist, kan du søge efter forhandlere på internettet. For at kunne sammenligne de forskellige forhandleres tilbud kan du se nærmere på følgende forhold: 

  • Prisen for den færdige kvist.
  • Hvad leveringen omfatter.
  • Hvor meget der ligger fast i forhold til form og materialer, og hvor meget du selv kan vælge.
  • Leveringstid. 

Hvordan er processen for præfabrikerede kviste?

Producenter af præfabrikerede kviste yder ofte hjælp i hele forløbet. Lige fra dine tidligste overvejelser om, hvilken type kvist du skal vælge, til tidspunktet, hvor kvisten skal monteres på taget.

Først skal du finde ud af, hvilken kvist du vil have. Her kan producenten give dig gode råd om, hvilken type kvist du skal vælge, dens størrelse og placering.

Producenten har tegninger over sit udvalg af kviste, og det er i denne fase, at der skal tegnes ændringer, hvis du ønsker at ændre på en af prototyperne.

Når tegningsmaterialet er klar, kan produktionen af kvisten begynde. 

  • Selve konstruktionen laves med dampspærre og isolering.
  • Udvendige og indvendig beklædning monteres.
  • Vindue sættes i.

Når kvisten er færdig, er den klar til at blive transporteret på lastbil til dit hus. Det er nu tiden, hvor husets tag skal gøres klar, så kvisten kan blive monteret. Det kræver naturligvis, at der etableres et hul i tag og tagkonstruktion. 

  • Tagbelægningen fjernes der, hvor kvisten skal monteres.
  • Undertag og lægter skæres fri.
  • Kvistrammen, hvor kvisten skal skrues fast, monteres.
  • Kvisten monteres.

Når kvisten er monteret, laves det udvendige og afsluttende arbejde, fx inddækninger langs kvistens sider, i top og bund, samt de sidste indvendige samlinger og overflader.