Pynt op til jul med naturens eget skatkammer

Julen står for døren, og mange skal pynte op og dekorere. Med fantasi og brug af naturen kan du klare det uden de store omkostninger. Læs her hvordan.

December måned er traditionelt en årstid, hvor der pyntes op til den helt store guldmedalje rundt i de danske hjem.

Og efterhånden kan alt købes i butikkerne for penge. Men hvis du går ud i naturen, kan du spare dig selv mange penge ved at indsamle mos, kogler og andre af naturens egne dekorationsmaterialer. 

Gør et kup i naturen

En hjemmelavet adventskrans eller juledekoration bidrager ofte med masser af glæde, og det kan give et hyggeligt udtryk at hive et lille stykke natur helt ind stuen.

Og i netop disse år er der en stigende tendens til, at danskerne vil tættere på naturen, og at naturen som fast bestanddel i hjemmet bliver stadigt mere populært. 

Saml med måde

Men inden du griber kurven og går i skoven, er der lige nogle spilleregler, som skal være på plads. For du må ikke samle hvad som helst.

En god tommelfingeregel lyder, at du må samle alt det op, som ligger på jorden i Naturstyrelsens skove, til eget forbrug. I private skove gælder andre regler, og her bør du kontakte ejeren, før du tager for dig. Du må tage cirka en posefuld materialer med dig hjem, så der også er noget til den næste gæst. 

Samtidigt må du gerne samle:

  • Mosbeklædte grene fra skovbunden
  • Svampe
  • Nedfaldne kogler
  • Tørrede blomsterstande fra vilde blomster (fx rølliker, hjortetrøst eller mandstro)
  • Stykker af bark fra døde træer

Men opbevar det rigtigt, når du kommer hjem, så du sikrer den bedste holdbarhed. Mos og andet frisk materiale bør opbevares udenfor, indtil det skal bruges. Er der tale om fyrresvampe og kogler, så læg dem til tørre i dit bryggers eller et andet tørt og lunt sted. 

Hent dekoration i haven

I din egen have har du masser af muligheder for at dyrke dine egne materialer. Haven behøver ikke kun at være for spiselige planter eller pynteblomster. Troldhassel, kornel og fyr er gode valg, hvis du vil høste din egen dekoration og være selvforsynende. 

Godt nok går der nogle år, før du kan høste selv, men det er værd at vente på, da det er nemt, bekvemt, billigt og sjovt. 

Så fat kurven og få samlet ind til din adventsdekoration – naturen er dit skatkammer. 

Bolius - et helejet Realdania selskab