Realkredit Danmark og Nordea Kredit hæver bidragssatserne

RD og Nordea følger i hælene på Nykredit og sætter bidragssatserne op fra 1. oktober 2016. Eksperter forventer, at alle realkreditselskaber vil hæve bidragssatserne.

Hvor meget hæver Realkredit bidragssatserne?

Bidragssatsen stiger 15-46 procent, og det betyder, at lånene stiger med typisk 50-500 kr. om måneden. Foto: Torben Klint

Nykredit er ikke det eneste realkreditselskab, der hæver bidragssatsen. Fra 1. oktober 2016 sætter Danmarks næststørste realkreditselskab, Realkredit Danmark (RD), også bidragssatsen op. og 15. juni 2016 meddelte Nordea Kredit, at de gør det samme fra 1. oktober 2016.

Hvad er bidragssatser?

Bidragssatsen er et gebyr, du betaler til dit kreditinstitut for at have et boliglån.

 • Den beregnes som en procentdel af din restgæld på dit realkreditlån. Procentsatsen varierer fra lån til lån og kreditinstitutterne indbyrdes, men ligger på 0,8-1,6 procent af dit lån.
 • Den er kreditinstitutternes væsentligste indtægtskilde og går primært til dækning af lønninger samt generel kapital.

Det er dog ikke alle realkreditlån, som får en øget bidragssats. Realkredit Danmark hæver bidragssatsen på disse lån (ved fuld belåning):

 • F1- og F2-lån: 29 procent (ca. 150 kr. om måneden pr. lånte million).
 • F3- og F4-lån: 23 procent (ca. 120 kr. om måneden pr. lånte million).

Derfor hæver Realkredit Danmark bidragssatserne

- Ved de seneste to refinansieringer har vi set, at væsentligt færre boligejere end tidligere vælger lån, hvor renten er fast i længere tid. Samtidig er der flere, som vælger de helt korte F1-lån. Denne udvikling gør det sværere at leve op til myndighedernes krav og vores eget ønske om at begrænse det samlede omfang af denne type lån for at sikre et fortsat robust dansk realkreditsystem, siger Carsten Nøddebo, adm. direktør i Realkredit Danmark.

Hvis du som kunde i RD har et F1-, F2-, F3- eller F4-lån, vil det ikke koste dig noget (du slipper for gebyrer), hvis du skifter dit lån ud med fx et F5-lån eller et fastforrentet lån, hvor bidragssatserne ikke stiger. Du skal dog selv betale tinglysningsafgiften til staten.

Nordea Kredit hæver bidragssatser 1. oktober 2016

Nordea Kredit har nu også besluttet at sætte bidragssatserne i vejret på samtlige realkreditlån. Kunderne kommer til at betale mellem 30 og 228 kr. mere om måneden i bidragssatser for lån på 1 million kr., mest for afdragsfrie, korte rentetilpasningslån.

"...Realkreditselskaberne skal sætte mere kapital til side for at kunne yde lån. Det gør det dyrere for os at tilbyde realkreditlån. Derfor justerer Nordea Kredit bidragssatserne med virkning fra 1. oktober 2016", skriver Nordea.

Her kan du se, hvor meget bidragssatserne stiger om måneden efter skat på forskellige lån til 1 million kr.:

 • F5: 30 kr.
 • Kort rente: 30 kr.
 • Fast rente: 44 kr.
 • Fast rente, afdragsfri: 95 kr.
 • F5, afdragsfri: 115 kr.
 • Kort rente, afdragsfri: 115 kr.
 • F3: 149 kr.
 • F1: 156 kr.
 • F3, afdragsfri: 201 kr.
 • F1, afdragsfri: 228 kr.

LÆS OGSÅ: Afdragsfrie lån

- Tendensen er, at de andre kreditinstitutioner følger trop på prisændringer, siger Lars Fahlgren, økonomisk rådgiver i Finanshuset i Fredensborg. Arkivfoto

Nykredit/Totalkredit øger bidragssatser på realkreditlån fra 1. juli 2016

Dermed følger Realkredit Danmark og Nordea Kredit i hælene på Nykredit, hvor det tilknyttede selskab Totalkredit fra 1. juli 2016 hæver bidragssatserne på alle deres boliglån. Bidragssatsen stiger 15-46 procent, og det betyder, at lånene stiger med typisk 50-500 kr. om måneden. Dog får du som kunde i Totalkredit fra 30. september 2017 1.000 kr. pr. lånte million i kunderabat via de såkaldte KundeKroner – pengene gives i 4 rater.

I forvejen er bidragssatserne steget kraftigt gennem de senere år. Et F3-lån på 1,6 millioner kr. koster ca. 12.000-14.000 kr. årligt i bidragssats – en stigning på 4.000-5.000 kr. siden 2010. Og bidragssatserne er blevet en af realkreditselskabernes vigtigste indtægtskilder.

Vil BRFkredit hæve bidragssatserne?

BRFkredit har ikke hævet bidragssatserne, siden Nykredit i februar 2016 varslede, at de satte bidragssatserne i vejret. BRFkredit har tidligere sagt, at de ikke vil hæve bidragssatserne. En række eksperter forventer dog, at alle realkreditselskaber vil gøre det på et tidspunkt.

- Tendensen er, at de andre kreditinstitutioner følger trop på prisændringer. Så det vil overraske mig meget, hvis ikke de andre også har hævet bidragssatserne inden for det næste år, sagde Lars Fahlgren, økonomisk rådgiver i Finanshuset i Fredensborg til bolius.dk, i februar.

Kilder og henvisninger

Henvisninger:

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab