1. Mal en enkelt væg

Trænger børneværelset eller soveværelset til lidt forandring, kan du male en enkelt væg i rummet.

Det tager ikke så lang tid, men kan ændre hele opfattelsen af rummet. Når du kun maler én væg, kan det være en god idet at stoppe malingen ca. 5 cm inde på væggen. Det ser flottere ud, fordi du på den måde får en mere lige kant, da hjørnerne ofte ikke altid er helt lige. Du kan også blot male et mindre felt på væggen.

2. Sæt en bane tapet op

Med en enkelt bane tapet kan du lave en flot vægudsmykning i din stue eller i et værelse. Det er forholdsvis nemt at sætte tapet op, men tager lidt tid. Resultatet kan være utrolig flot. Du kan også vælge at sætte fototapet op – få fx lavet dit eget billede om til fototapet.

Du kan også bruge tapet som dekoration på fx en skammel eller en kommode.

3. Udskift greb

Skift dørgrebene på dørene ud til nye eller stram de løse dørgreb op.

4. Giv dit gulv en overhaling

Slib, oliér, lakér, rens eller mal dit gulv - gulvet har meget stor indvirkning på, hvordan vi oplever et rum.

Gulvet kan få et rum til at se koldt eller varmt ud, men det er ikke sikkert, at du bevidst lægger mærke til det. Forskellige gulvtyper i samme rum kan give et rodet indtryk men kan også fremhæve forskellige funktioner i et rum.

Måske trænger dit gulv blot til at blive frisket op med en meget grundig rengøring og efterfølgende overfladebehandling. Du kan også gå lidt mere drastisk til værks og male gulvet. Se, hvordan du udfører de forskellige behandlinger herunder.

5. Frisk dit køkken op

Brug en dag på at få det gjort køkkenet grundigt rent – her bliver hurtigere snavset end i andre rum, og samtidig er det ekstra vigtigt, at køkkenet er rent, når du laver mad her. Du kan også friske køkkenet op med små udskiftninger eller renovere din køkkenbordplade – de små ting kan gøre en stor forskel.

6. Puds vinduerne

Du kan også bruge tiden på at pudse vinduerne.

7. Ryd op i kælderen

Har du kælder, kan det være en god ide at få ryddet op nu – ikke mindst for at forebygge vandskader og skimmelsvamp. Sørg for, at der ikke står ting på gulvene, som ikke kan tåle vand.

Sørg også for, at der er tilstrækkelig ventilation langs væggene, så du undgår skimmelsvamp. Brug fx stålreoler og hold dem ca. 5 cm fra væggene.

8. Skift de elastiske fuger på badeværelset

Elastiske fuger bruges i hjørner, hvor der kan være små bevægelser mellem 2 vægflader. De elastiske fuger optager de små bevægelser, hvor almindelige fuger ville revne.

Men elastiske fuger holder ikke evigt. Hvis dine fuger er blevet misfarvede, er det sandsynligvis pga. skimmelsvamp, som ikke kan renses af, og så er det en god idé at skifte dem. Du kan godt selv skifte fugerne, men du skal være meget omhyggelig. Se herunder, hvordan du gør.

9. Gør badeværelset hovedrent

Rester af kalk, sæbe og snavs på fliserne, som du måske ikke får helt bugt med i den daglige rengøring, kan få badeværelset til at se lidt trist og nusset ud. Gør dit badeværelse lækkert og indbydende med en ekstra grundig rengøring.

10. Rens afløbene i køkken og bad

Der samler sig meget snask i form af hår, fedt osv. i afløbene i dit køkken og badeværelse. Under de fleste håndvaske og køkkenvaske er der en vandlås, hvor snavset kan sætte sig. Rens vandlåsene, så du undgår tilstopning og dårligt lugt.

Gulvafløbene skal også renses jævnligt for at undgå, at afløbet stopper. Se herunder, hvordan du gør.