Rene linjer og ro til øjet i Kartoffelrækkerne

Da den lille familie i 2011 købte huset i det eftertragtede kvarter Kartoffelrækkerne på Østerbro i København, var planen, at alt skulle renoveres. Nu, over fem år senere, har de forvandlet det gamle hus til en minimalistisk bolig i sort og hvidt.

Boligen kort

Hvem bor her:

Familie på tre:  Kasper, Mette og datteren Cemille.

Hvilken slags hus: 

Ældre bygge­foreningshus i Kartoffelrækkerne i København. 

Hvor mange m2: 

185 m2 fordelt på tre etager og en kælder.

Huset i Kartoffelrækkerne på Østerbro i København er specielt og skiller sig ud i rækken af de populære byggeforeningshuse. Det rager op og fylder i gaden med sin smukke gavl med ornamenter, men samtidig står det helt tyst og stolt trukket tilbage fra de mange mere farverige husfacader på vejen. Det så de nuværende ejere, Kasper og Mette, også med det samme, da de i 2011 var på jagt efter et hus i København.

– Vi ønskede et frontspidshus og syntes, at facadens nærmest gotiske udtryk var flot og kunne være en spændende kontrast til det moderne og minimalistiske interiør, som vi foretrækker, fortæller Kasper. 

Familien boede dengang i en lejlighed på Frederiksberg, men ville gerne flytte i  eget hus og allerhelst i Kartoffelrækkerne. Her kunne de nemlig både være midt i byen, men alligevel bo i et trygt, lokalt miljø, hvor deres datter kunne vokse op.

Familiens farvel til lejlighed blev goddag til mange dage med nedrivning af vægge, støv og genopbygning, for huset skulle totalrenoveres. Det var dengang opdelt i to lejligheder og fremstod meget slidt. Familien blev boende i deres lejlighed, mens ombygningen stod på, men mange timer gik med besøg i huset og samtaler med entreprenør og byggerådgiver. 

Væk med karme og paneler

Med renoveringen fulgte også en del overvejelser om husets indretning og stil – hele rumfordelingen skulle laves om, men hvordan skulle stilen være?

Mange ville nok vælge den originale stil med fyldningskarme og trægulve, men ikke disse ejere.  De gik efter noget helt nyt og moderne:

– Allerede da vi begyndte at kigge på huse, var planen, at stilen skulle være moderne, fortæller Kasper.

I dag er det blevet præcis, som de ønskede dengang. Og spørger man dem, hvilket udtryk de har forsøgt at ramme, kommer svaret prompte:

– Simple, rene og ubrudte linjer og så få distraktioner som muligt. Gulve og lofter skal flyde frit igennem huset uden afbrydelse af lister og paneler. Vi har boet på den måde i de sidste ti år, og det befinder vi os bedst ved. Jeg har arbejdet en del hjemmefra, så de rene linjer gør det nemmere at koncentrere sig og fokusere, siger Kasper.

Derfor har de i dag et superstringent hjem med rene linjer og ro til øjet. Væk er paneler og karme, og de gamle trægulve er erstattet med et lyst og blankt gulv i et epoxylignende materiale.

Parret har ikke fortrudt, at de gik efter den stramme stil. Det giver mere plads til at kunne slappe af i boligen og ikke lade sig distrahere af omgivelserne. 

Børneværelset er undtagelsen

På alle husets fire etager er der hvidt i hvidt, glatte gulve og vægge samt ingen karme og paneler. Interiøret er præget af gode designvalg og klassikere. Kun i datterens værelse får farverne frit spil, og det skal ingen lave om på. Børneværelset er helliget leg og fantasi, og her er det op til datteren, hvad der skal ske. 

Under hele renoveringen har ejerne fået hjælp og rådgivning af  Jonas Bjerre-Poulsen fra Norm Arkitekter, som Kasper kender fra gymnasietiden. 

Det har taget fem år at blive helt færdig med huset. Undervejs har familien så vidt muligt forsøgt at føre et normalt familieliv. Mens kælderen blev renoveret, boede de på de øverste etager. Og for at blive generet så lidt som muligt af arbejdet valgte de at lave en ekstra indgang i kælderen.

Efter en krævende tid med ombygning og mange valg, der skulle træffes, står det færdige hus i dag, nøjagtigt som ejerne havde håbet, da de i sin tid købte det. De er blevet så glade for resultatet, at de end ikke kan udvælge ét favoritsted i huset – der er simpelt hen for mange steder at vælge imellem.

Sådan var byggeprocessen

Tid: Huset blev købt i 2011. Hele renoveringen var afsluttet i 2016.

Proces: Renoveringen blev opdelt i to faser. Først blev stueetagen omdannet til et åbent køkken-alrum og stue. På første sal er der indrettet to værelser samt badeværelse. Øverste etage er ét stort rum med loft til kip. I den sidste byggefase fik kælderen den store tur. Her er bl.a. indrettet badeværelse. Arkitekt Jonas Bjerre-Poulsen, Norm Arkitekter, har rådgivet omkring renoveringen.  

Materialevalg udendørs: Vinduer mod gaden fra Velfac. Ny skrå vinduesrække ved husets sokkel kaster lys ned i kælderen. Baghaven er forvandlet til én stor træterrasse.

Materialevalg indendørs: Gamle trægulve og træpaneler er karakteristisk for husene her, men her har ejeren fjernet alt. Vægge er hvidpudsede, køkkenet er ligeledes hvidt, og lyse gulve i et epoxylignende materiale.

Pris: Huset kostede ca. 6 mio. kr. i 2011. Renoveret for ca. 4 mio. kr.

Ejernes bedste byggeråd

Sådan indretter du minimalistisk

  1. Hold dig til en eller to farver i dit hjem – og sørg gerne for, at de to farver er i samme tone.
  2. Udvælg kun få nipsting  – og  fremhæv dem. 
  3. Møbler og interiør må ikke bliver så stringent, at det skaber en kold stemning.
  4. Vælg gerne accessories i organiske former. 
  5. Brug lamper og belysning til at skabe hygge og stemning.

Sådan opstod Kartoffelrækkerne

Kartoffelrækkerne er et af Københavns mest attraktive og dyre boligområder. De 480 huse ligger på Østerbro, midt i byen og alligevel trukket tilbage i deres egen lille oase omkranset af Søerne til den ene side og Østre Anlæg og Indre By kun en lille gåtur derfra. 

Husene blev bygget i årene 1873-1889 og blev dengang kritiseret for både at være for dyre og ligge for langt uden for byen. Her lå der tidligere kartoffelmarker – deraf navnet på bebyggelsen.

Arbejdernes Byggeforening stod bag byggeriet, der skulle være sunde boliger for arbejderne. Arkitekten Frederik Christian Bøttger har tegnet husene. Dengang bestod ét hus typisk af en bolig på hver af de tre etager.

I dag er kvarteret i en priskategori, der ikke just er for ”almindelige arbejdere”. To af kvarterets veje – Eckersbergsgade og Hallinsgade – figurerede sidste år på en liste over de ti dyreste veje i Danmark. 

Har man først fået fingre i et hus her, kan man glæde sig over at bo på små, hyggelige veje, hvor børnene kan færdes i sikkerhed for byens trafik, og hvor naboer og genboer kan mødes og få en snak over stakittet.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab