Renteauktion: Lån en million kroner til 695 kr. om måneden

Alle, der har fornyet deres rentetilpasningslån med virkning fra 1. januar 2018, får et billigere lån. Afdragsfri lån giver største besparelser. Se, hvad lånene koster, og hvad man sparer.

Boligejer strækker hånden jublende i vejret og glæder sig over, at realkreditlånet bliver billigere

Har du refinansieret dit flexlån, fx et F1- eller F5-lån - ved renteauktionerne i slutningen af november 2017, kan du se frem til en lavere ydelse. 

Alle boligejere, der har refinansieret deres flexlån ved renteauktionerne i slutningen af november, kan se frem til en lidt lavere ydelse, end da lånene sidst blev rentetilpasset for mellem et og fem år siden. Det blev resultatet af en række veloverståede auktioner hos Realkredit Danmark og Totalkredit i uge 47 i 2017.

De nye rentesatser og ydelser gældende pr. 1. januar 2018 og giverr et fald i den månedlige ydelse for alle låntyper. Priserne på lånet er faldet mest for de afdragsfrie lån – boligejere, der har fornyet deres afdragsfri F5-lån sparer 475 kr. om måneden, mens boligejere, der har fået rentetilpasset deres F1-lån med afdrag må nøjes med en besparelse på 35 kr. om måneden efter skat.

Kunder med F5-lån oplever det største fald i ydelsen med 475 kr. for et afdragsfrit F5-lån, mens kunder med et F1-lån med afdrag kan se frem til en månedlig besparelse på 35 kr. for et lån med afdrag.  Skemaet henviser til de nye satser i Realkredit Danmark, men de tilsvarende satser for Totalkredit afviger ikke i nævneværdig grad herfra.

F1-rente på minus 0,23 procent

Renterne er steget en lille smule set i forhold til de seneste auktioner i august og september 2017, hvor andre boligejere fik fornyet deres rentetilpasningslån.

Låntagere i Totalkredit med lån til refinansiering pr. 1. oktober 2017 fik fastlagt en F1-rente på minus 0,23 procent mod minus 0,21 procent for lån gældende pr. 1. januar 2018. Samme billede tegner sig for F5-lånet, hvor renten pr. 1. oktober blev fastlagt til 0,18 procent, mens renten på det tilsvarende lån bliver 0,22 procent pr. 1. januar 2018.

Lån en million kroner til 695 kroner om måneden

Har du valgt den billigste løsning, som består i et afdragsfrit F1-lån, kan du låne en million kr. for kun 695 kr. om måneden efter skat, mens et F5-lån uden afdrag er 100 kr. dyrere og koster 795 kr. Et F1-lån og et F5-lån med afdrag koster henholdsvis 3.465 og 3.835 kr. om måneden.

Vælger du et lån med en kombinationen af afdragsfrihed og et F1-lån, kan du finansiere et hus til 2,5 millioner kr. for ca. 3.000 kr. om måneden efter skat og inklusive afdrag på banklånet, viser beregninger foretaget af Bolius. Beregningen er baseret på et F1-lån på med afdragsfrihed i 10 år på 80 procent af vurderingen og et banklån på 15 procent af vurderingen. Begge lån løber over 30 år. 

LÆS OGSÅ: Realkreditlån

Lave renter kan give stigende boligpriser

Dermed er det stadig rekordbilligt at finansiere en bolig, hvilket baner vej for fortsatte prisstigninger på boligmarkedet, vurderer Jørgen Munksgaard Rasmussen, fagekspert inden for boligøkonomi i Bolius.

- Boligejerne kan både glæde sig over de lave flexlån-renter og en stigning i reallønnen i 2017 på mellem 0,5 og 1,2 procent. Samtidig er kursen på et fastforrentet 2 procent lån på det seneste steget til 99,75, hvilket åbner mulighed for udstedelse af en ny 30-årig obligation med en pålydende rente på bare 1,5 procent. Så alt i alt tegner situationen i 2018 sig rigtig lyst for flertallet af danske boligejere, siger han.

Renter på realkreditlån i frit fald siden 2009

Renten er faldet, siden finanskrisen kulminerede i 2008-2009. I 2009 var renten på et fastforrentet lån 5 procent og obligationen blev handlet til en kurs lige omkring 95, hvilket gav en effektiv rente på ca. 5,5 procent. I november 2017 er den effektive rente 2,1 procent.

Renten på F1-lånet er faldet endnu mere, hvilket skyldes de helt usædvanlig omstændigheder under finanskrisen. I 2009 kostede et F1-lån ca. 5,2 procent i rente mod dagens rente på minus 0,2 procent.

Trods stigninger i bidragssatserne er nettoydelsen på en standard finansiering af en bolig bestående et fastforrentet realkreditlån og et banklån faldet med ca. 20 procent fra 2009-2017. I samme periode er huspriserne på landsplan ’kun’ steget med ca. 9 procent. 

- Noget tyder på, at boligmarkedet ikke har indregnet hele effekten af det løbende rentefald i de aktuelle boligpriser. Ganske vist er der stadig områder i landet, hvor boligpriserne sakker voldsomt bagud, men overordnet peger pilen nordpå, vurderer Jørgen Munksgaard Rasmussen.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab