Hvad bør du bevare i din bolig?

Tag: Gør, hvad du kan for at bruge de oprindelige materialer, når du udskifter tag – uanset, om det er tegl, tagpap eller noget helt tredje.

Døre og dørhåndtag: Du kan flytte eller sløjfe døre, men bevar de originale døre og dørhåndtag og genbrug dem, hvis du har mulighed for det.

Træpaneler og stuk: Måske synes du ikke lige, mørke træpaneler eller stuk i loftet er dig, men begge detaljer er besværlige at genskabe. Hav respekt for den stil, de er et symbol på, og skab en sej kontrast med moderne møbler og lamper i stedet.

Vinduer: Du kan sagtens skifte vinduer, men sørg for at finde nogle brugte eller få specialproduceret nogle nye i en god kvalitet, som ligner de oprindelige vinduer.

Gulve: Gå altid efter at bevare de originale gulve. Har du brug for udskiftning, så vælg samme træsort og gulvtype.

Køkken og bad: Du kan få et charmerende resultat ved at finde både fliser, håndvaske og badeværelsessanitet i nøjagtig samme stil som den oprindelige. Men du kan også gå efter mere klassiske og hvide moderne løsninger, hvis du bevarer nogle af de bærende elementer som flisestørrelse, farver og proportioner. Håndsnedkererede køkkener kan ofte bevares med enkle tilpasninger og forbedringer.

Planløsning: Du kan godt hente mere lys ind og lave om på planløsningen med respekt for husets historie. Fx kan du ofte finde ekstra kvadratmeter i gangarealer og entré, som der blev brugt meget plads på i de originale parcelhuse. Men sørg for at have en arkitekt med på råd, så du sikrer en helstøbt løsning.

Kilder: Rasmus Bak, arkitekt i BAKS ARKITEKTER, Per Troelsen, arkitekt og projektleder i Realdania By & Byg, Pernille Hjorth, arkitekt og sekretariatsleder i Danske BoligArkitekter

Håndsnedkereret køkken. Smukt udskåret stuk i loftet. Grå dørhåndtag i plastik. Originalitet kan have mange ansigter, og når du renoverer eller bygger om i din bolig, er det vigtigt, du bevarer sjælen fra den tid, dit hus er bygget i.

Det er der flere gode grunde til, mener både arkitekter og ejendomsmæglere.

- Man udsletter historien, hvis man renoverer et hus uden omtanke for dets historie. Og det skræmmer de købere væk, som kan lide autenticitet. De, der til gengæld renoverer med ynde og fører et hus tilbage til originaltilstand, står med et hus i høj kurs, forklarer Jesper Nielsen, ejendomsmægler i firmaet af samme navn og kendt fra tv-programmet ”I hus til halsen” på DR1.

En original bolig er nemmere at sælge

Hvis du renoverer dit hus i den stil, det er bygget i, får du også en mere helstøbt bolig.

- Du får skabt en helt særlig charme og en sammenhængende og hjemlig bevægelse hele vejen igennem huset. For der lå jo tanker bag proportionerne i huset, da det blev tegnet, og det bliver forstyrret, hvis man river det hele ned, siger Per Troelsen, arkitekt og projektleder i Realdania By & Byg, som køber og restaurerer fredede og bevaringsværdige huse.

Også han peger på, at et hus får en højere værdi, hvis du ikke prøver at omdanne det til noget, det ikke er. Simpelthen, fordi du ellers kan ende med et kunstigt udtryk, hvor et fransk bondekøkken ’clasher’ med en stram 1950’er-arkitektur. Eller hvor et patriciervillatag ser helt forkert ud på toppen af en bungalow. Det har Per Troelsen set flere eksempler på.

- Og det er utrolig synd. Man får i langt højere grad sine investeringer igen, hvis man laver en langsigtet plan og sparer sammen til en ordentlig renovering med originale og solide materialer i stedet for at lave løbende hurtige og billige løsninger, siger han.

Men hvordan kommer du i gang med en tilbygning eller renovering, hvis du gerne vil gøre det med respekt for den tid, huset er bygget i? Du er nødt til at researche og søge rådgivning, råder Per Troelsen.

- Hvis man ikke er stiv i stilarterne, handler det om at søge oplysninger om den tid, huset er bygget i. Og så er det altså en rigtig god idé at få en arkitekt med til at pejle sig ind på, hvilken retning man bør gå. Derefter kan man præsentere tegningerne for en håndværker og spørge efter, hvor langt man kan komme inden for det budget, man nu har, siger han.

Retro køkken eller badeværelse

Der er flere ting, som kan være udfordrende, hvis du vil bevare husets sjæl, men samtidig tilpasse det til en moderne families behov. Et gammelt køkken eller badeværelse kan være retro - men er det også funktionelt?

- Når det kommer til toilet og køkken, er du nødt til at lave en analyse af, hvad der kan betale sig. For det nytter selvfølgelig ikke noget at bruge en masse penge på at bevare noget, som ikke fungerer i praksis.

- Du skal ikke beholde de avocadofarvede fliser fra 1970’erne, hvis du hader den farve. Men så kan du måske få lavet et mere klassisk badeværelse i hvidt, hvor du holder fast i, at fliserne skal være små, som de var på den tid, siger Per Troelsen.

Søg inspiration og rådgivning til renovering

Sådan finder du din boligs stil

Hvis du gerne vil renovere dit hus med respekt for dets historie eller genskabe stilen fra dengang, det blev bygget, er der flere steder, du kan søge inspiration.

Tjek:

  • Din kommunes tekniske afdelings hjemmeside. Find gamle tegninger og byggetilladelser for dit hus i kommunens byggesagsarkiv.
  • Den tegnestue, der har tegnet huset, hvis den stadig findes. Måske ligger de inde med originale tegninger og fotos?
  • Bygningskultur Danmarks stilguide for at læse mere om stilen på den tid, dit hus er bygget.
  • Det stilhistoriske farvekort, som Flügger og Nationalmuseets Bevaring har udarbejdet.
  • Biblioteket. Her kan du finde forskellige bøger om dansk arkitektur gennem tiden. Fx ”Bevaringsguide for Bedre Byggeskik-huse” af Jeanne Brüel og ”Den sidste guldalder: Danmark i 1950'erne” af Lisbet Balslev Jørgensen.
  • Bygningsbevaring.dk. Find rådgivning om, hvordan du renoverer hus og interiør med respekt for den originale byggestil, og tip om håndværkere og forhandlere, der kan hjælpe dig.
  • Byggeguide.org, hvis du har brug for rådgivning om renovering af et fredet eller bevaringsværdigt hus.

Genbrug gør dit byggeri billigere

Det nytter heller ikke noget at have et håndsnedkereret køkken, som er slidt, ulækkert og så lavt, at du får rygproblemer, når du skal hakke løg.

- Her kan det være en god idé at alliere sig med en snedker, der kan hæve køkkenet, lave en ny og mere hygiejnisk bordplade og nænsomt få skåret ud, så der er plads til opvaskemaskine og emhætte, forklarer Per Troelsen.

Rasmus Bak, arkitekt i Baks Arkitekter, bekræfter, at du sagtens kan holde omkostningerne på et rimeligt niveau, selv om du går uden om de billige byggemarkeder, for at bevare originaliteten i huset.

- Ofte vil man kunne genbruge mange materialer. Det gjorde vi i huset i Odense, hvor vi åbnede op ud til haven med et større vinduesparti. Murstenene herfra kunne vi bruge i tilbygningen. Vi har også genbrugt gamle fine døre og dørgreb, selv om vi har skabt en ny planløsning, siger Rasmus Bak.

Det behøver ikke være dyrt

Han oplever, at boligejere i den proces er meget glade for at få hjælp fra en arkitekt, fordi det alene kan være svært at holde overblikket og forstå de forskellige materialers egenskaber, og hvordan de kan genbruges.

- Hele tiden skal man jo også tænke konsekvenserne ind, så man i byggeprocessen spørger sig selv: Hvad betyder det for tidsplanen og budgettet, hvis vi bevarer dette eller gør sådan? Og så er man nødt til at prioritere og turde sige: Vi har ikke råd til at udskifte alle lofterne til glatte gipslofter, men i stedet maler vi trælofterne hvide og supplerer med lækre tidstypiske lamper. Man kan skabe sammenhæng og bevare sjælen på mange måder og i flere forskellige prisklasser, siger Rasmus Bak.

Kan du bevare originaliteten og energirenovere?

Energirenovering skal tænkes grundigt igennem, hvis du vil bevare stilen i et hus af ældre dato. Men det er bestemt ikke umuligt.

- Udvendig efterisolering duer ikke, hvis man vil bevare den originale facade. Men så er der jo mulighed for hulrumsisolering eller isolering nedefra, hvis der er en krybekælder. Og så kan man tænke i at installere jordvarme eller varmepumper, så opvarmningen bliver billigere.

- Uanset hvad, bør man have en arkitekt eller ingeniør med på sidelinjen, fordi det kan føre til skimmelsvamp og andre ubehagelige ting, hvis man ikke isolerer rigtigt, siger Per Troelsen, arkitekt og projektleder i Realdania Byg, som køber og restaurerer fredede og bevaringsværdige huse.

Når det gælder fx gamle sprossevinduer, kan du vælge at sætte forsatsvinduer i, men du kan også få specialproduceret nye energivinduer, som ligner de gamle.

- Det kan godt blive lidt dyrere. Men vi lavede et projekt med en række parcelhuse i Tilst, hvor det viste sig, at det bedre kunne betale sig at skifte vinduerne ud et ad gangen til en rigtig god kvalitet med høj isoleringsevne over tid, frem for at skiftet alle husets vinduer til en middelgod kvalitet, forklarer Per Troelsen.