Trods navnet er rødbeder ikke altid røde. De findes også i andre farver, fx hvide, gule og bolsjestribede. Og de fås også i forskellige former, lange tynde og små runde.

Rødbedesorter

Rødbeder findes i mange forskellige sorter – fx disse:

  • Blankoma
  • Boltardy
  • Bull´s Blood
  • Burpees Golden
  • Chioggia
  • Crapaudine
  • Crosby´s Egyptian
  • Cylindra
  • Detroit 3
  • Egyptische Platrunde
  • Forono
  • lbina Vereduna
  • Italian Rossa Mammouth
  • Juwakugel
  • Moulin Rouge
  • Rubia
  • Solist
  • Tjekkisk u.s.n. (Cvikla)
  • White Devoy

Kilde: gourmethaven.dk

Hvornår og hvordan skal rødbeder sås?

Du kan så rødbeder, når jorden er mindst 6 grader varm – normalt kan frøene sås fra maj til først i juli. Hvis du ikke kan vente, kan du forspire inden døre i en potte. Du kan også lægge en fiberdug over jorden, når du har sået for at få ekstra varme.

Hvis du vil høste rødbeder på forskellige tidspunkter, kan du så rødbedefrøene med jævne mellemrum i perioden. Hvis du vil bruge rødbederne til opbevaring og syltning, skal du først så dem i juni, ellers kan de blive for store og grove.

Du kan både dyrke rødbeder i en potte, et højbed eller i køkkenhaven. Fælles er, at jorden skal være næringsrig og fugtig, og at rødbederne skal dyrkes et solrigt sted. Du kan evt. blande lidt kompost i jorden, inden du sår.

Gennemarbejd jorden først, så den ikke er for hård, og lav en ca. 2-3 cm dyb rille og vand grundigt. Læg frøene ned med ca. 8 cm mellemrum, dæk med jord og vand igen. Der skal være ca. 25-30 cm afstand mellem rækkerne.

Dyrkning og gødning af rødbeder

Hvis du dyrker rødbederne på friland i køkkenhaven, kan du dække jorden til mellem rækkerne, når rødbedeplanterne begynder at dukke op – det kan hjælpe med at holde på vandet. Når toppen af planter er 15 cm lang, kan du dække med jord helt inde mellem planterne.

Gød, når der kommer blade på rødbedeplanten, og den for alvor begynder at vokse. Du kan gøde med 1-2 cm velomsat kompost en gang om måneden fra maj til september. Strø komposten ud mellem planterne. Du kan også vælge at købe færdigblandet gødning enten i flydende eller pille form. Du kan både købe færdigblandet organisk, økologisk og mineralske gødningstyper på de fleste planteskoler og havecentre. 

Tynd evt. ud i rødbederne kort efter, de er spiret, så der er en afstand mellem planterne på 5-10 cm, når de er omkring 2 cm høje. Klip overskydende spirer af med en saks, så du ikke kommer til at beskadige dem, der er tilbage.

Hold jorden fugtig gennem hele perioden.

Hvor stammer rødbeder fra?

Rødbeder stammer fra den vilde strandbede, Beta vulgaris var. maritima, som vokser vildt på strande i Europa, og som blev brugt som lægeurt. I Danmark findes den vilde strandbede langs en del kyster, bl.a. ved Storebælt. Strandbeden udvikler ikke en opsvulmet rod som rødbeden.

Romerne forædlede som de første strandbeden for rodens skyld og til medicinsk brug. I 1500-taller kan man læse de første beretninger om rødbede, hvor planten romerbede beskrives. 

Denne art blev hurtigt spredt til England, Skandinavien, Rusland og det øvrige Østeuropa. 

Hvornår og hvordan skal rødbeder høstes?

Du kan normalt høste rødbeder fra august til oktober bl.a. afhængig af, hvornår du har sået dem. 

Roden skal være mindst 4 cm tyk i toppen – grav jord væk fra toppen, så du kan se, hvor tyk roden er. Du kan også vente med at høste dem, hvis du foretrækker større rødbeder. Planten vokser, så længe bladene er grønne og stritter opad.

Det er nemt at høste rødbeder. Du skal simpelthen bare trække planten op ved at tage fat om bladene nede ved jorden og hive. Hvis jorden er hård, kan du løsne den med en greb eller en planteske.

Klip ikke toppen af med en saks. Vrid den i stedet af, så undgår du, at den røde saft siver ud og misfarver.

Kan rødbeder tåle frost? 

Nej, rødbeder kan ikke tåle frost, så du skal helst høste dem, inden der kommer nattefrost – det er typisk i begyndelsen af oktober.

Hvis du dækker rødbederne let med fx løv, halm eller fiberdug, kan du lade dem stå også, når der er let nattefrost.

Hvad kan man bruge rødbeder til?

Rødbeder kan bruges på mange forskellige måder, og det er ikke kun selve rodfrugten.
Du kan også bruge spæde rødbedeblade i salater, større blade kan bruges i stedet for spinat, mens stilkene kan stuves eller bruges som tilbehør i en gryderet. 

Selve rødbeden kan bruges på mange måder. Du kan fx bruge rødbeden råt som revet rødbede til råkost og lave dine egne syltede rødbeder. Du kan også bruge den til en del af en rodfrugtblanding, og tynde skiver kan frituresteges og anvendes som chips. 

Og så der selvfølgelig den kendte, russiske rødbedesuppe, borsjtj. 

Hvordan opbevares rødbeder bedst?

Der er flere muligheder, når du skal opbevare dine rødbeder.

Skal de kun holde et par uger, kan du lægge dem i køleskabet i en plastpose med huller, så de kan ånde.

Skal de holde længere, kan de lægges ned i sand i fx en spand eller en flamingokasse. De skal stå mørkt, køligt og frostfrit og helst på et sted, hvor der er lidt ventilation. I givet fald bør de kunne holde sig friske et halvt år eller mere.

Du kan også lave en såkaldt jordkule, og opbevare dem der, indtil varmen igen kommer i foråret.

Du kan også skrælle rødbederne og skære dem i skiver. Så kan de fryses ned.

Podcast: Mig og min have

Episode 1: Forspiring

Her i første udgave af 'Mig og Min Have' skal vi aflægge Egeskov Slotshave et besøg, hvor vi vil sætte fokus på forspiring og dyrkning. Det stadigt forholdsvis mørkt udenfor og dagene relativt korte, så forspiring kan godt være lidt af en udfordring.

Hør alle afsnit samt få de nyeste via Apple Podcasts eller TuneIn.

Alle afsnit