Røg- og brandalarmer

Røgalarmer er en god investering, der kan vise sig at redde liv i tilfælde af brand. Vælg kun godkendte alarmer, tjek jævnligt om de virker, og husk at skifte batterierne.

røgalarm og røg
Hvilke typer af røgalarmer findes der? Og hvilken skal du vælge? Læs mere her. Arkivfoto.

Hvorfor bør du have en røgalarm?

Røgalarmer registrerer røg i boligen og udsender en hyletone, så du bliver advaret om branden og kan nå at komme ud, inden røgen udvikler sig. Det kan redde liv at have en røgalarm. I de fleste tilfælde af dødsbrande, var der ikke en fungerende røgalarm i boligen. De fleste dødsbrande opstår om natten, og lige så mange dør af røgforgiftning som af at brænde inde.

Fra 2004 er det blevet et krav, at der installeres røgalarmer i alle nybyggede boliger. Men det er stadig kun 7 ud af 10 boliger, der har installeret røgalarmer. Kravet gælder ikke for eksisterende boliger.

Hvilke fordele og ulemper er der ved at have røgalarmer?

Fordele

 • Du bliver vækket, hvis der opstår røg som følge af brand.
 • Du kan nå at slippe ud af dit hjem, inden ilden udvikler sig, og røgen bliver så kraftig, at den er livsfarlig.
 • Du kan hurtigt få alarmeret brandvæsnet, så branden kan blive slukket.
 • En røgalarm kan redde liv.

Ulemper

 • Hvis du ikke jævnlig tjekker, om brandalarmen fungerer, kan det være en falsk tryghed at have den.

LÆS OGSÅ: Brandsikker bolig

Hvilke typer røgalarmer findes der?

Røgalarmer aktiveres når de detekterer røg. Detekteringen kan forgå ved ionisering, hvor røgalarmen opfatter usynlige ioniserende røgpartikler i luften eller ved optisk detektering hvor røgalarmen opfanger de synlige røgpartikler. Det er efterhånden de optiske røgalarmer, der er de mest anvendte i boligerne. Den ioniserende røgalarm indeholder en lille smule radioaktiv stråling. Fælles for alle typer røgalarmer er, at de kræver strøm for at kunne fungere.

Der findes flere slags røgalarmer:

 • Batteridrevne røgalarmer
 • Røgalarmer der både er tilkoblet elnettet og har et batteri til backup.
 • Sammenkoblede elektriske røgalarmer

 

Batteridrevne røgalarmer

De mest almindelige røgalarmer er de batteridrevne. Dem kan du købe omkring 100 kr. stykket (pris i 2014) mange steder, fx i det lokale byggemarked. Vælg en røgalarm, der er CE mærket, så du er sikker på, at kvaliteten er i orden. Vælger du en ioniserende røgalarm, skal den være mærket med varefakta-deklaration, som er din garanti for, at varedeklarationen holder, hvad den lover.

røgalarm
Sørg for at teste din røgalarm regelmæssigt. Arkivfoto.

Røgalarmer der er tilkoblet el-nettet

Med denne er du sikker på, at alarmen hele tiden er tilsluttet. Skulle strømmen gå, vil et backupbatteri tage over.

En røgalarm der er tilkoblet el nettet koster fra 100 kr. og opefter (pris i 2014). Dertil kommer, at du skal betale en autoriseret elinstallatør for at installere alarmen, hvilket koster ca. 1000 kr. Da den elektriske røgalarm skal tilkobles boligens faste elinstallationer, må du ikke selv sætte den op.

Sammenkoblede elektriske røgalarmer

Elektriske røgalarmer kan forbindes med hinanden, så alle alarmer går i gang samtidig. Så kan du fx opdage en brand i kælderen, før den breder sig til stueetagen. Sammenkoblingen kan enten ske med ledninger eller trådløst.

En godkendt røgalarm er CE-mærket i henhold til lavspændingsdirektivet.

Hvor placerer du bedst dine røgalarmer?

 • Sæt røgalarmer i loftet på alle etager. Der bør maksimalt være 10 meter mellem 2 røgalarmer.
 • Det er især vigtigt at sætte røgalarmer op i nærheden af alle soveværelser i boligen, så du og din familie er sikker på at blive vækket af den, hvis I sover.
 • Røgalarmerne skal sættes op mindst 1 meter fra vinduer, udluftningsventiler og døre. Ellers risikerer røgen at blæse væk, så alarmen ikke går i gang.
 • Undgå at sætte røgalarmer op lige ved siden af køkken, badeværelse, pejs eller brændeovn, da stegeos, vanddamp og røg herfra kan sætte alarmen i gang.
 • Røgalarmer bør placeres mindst ½ meter fra vægge, da røgen er langsommere til at trænge ud i hjørner.
 • Hvis du har loft til kip eller en hems, skal røgalarmen placeres på loftets højeste punkt, da røgen stiger til vejrs og samler sig under loftet.
 • I trapperum bør røgalarmen altid placeres øverst oppe.
 • I en lang gang bør du placere én røgalarm i hver ende.
 • Læs leverandørens vejledning, når du slutter den til.

Hvor ofte skal du tjekke dine røgalarmer?

Røgalarmer skal kontrolleres jævnligt. Gør det til en rutine at tjekke den fx 1 gang om måneden, måske på en fast dato - og altid, hvis du har været væk fra dit hjem i nogle dage.

Røgalarmer, som er tilkoblet el-nettet er som tommelfingerregel mere driftssikker end en batteridrevet, da den ikke kræver udskiftning af batteri så ofte som en batteridreven røgalarm.

brand i hus
En røgalarm kan være en livsvigtig investering - sørg for at have en, der er godkendt, og tjek jævnligt, at den virker. Foto: Københavns Brandvæsens Videogruppe.

Nogle apparater har en testknap, så røgalarmen hyler, når du trykker på den. Hvis røgalarmen ikke hyler, fungerer den ikke efter hensigten. Måske skal batteriet bare skiftes, hvis det er en batteridrevet alarm. Hvis røgalarmen stadig ikke virker, skal den udskiftes.

Det er en god idé med jævne mellemrum at støvsuge dine røgalarmer. Støv og andet skidt omkring detektoren gør, at den er længere tid om at reagere.

Undlad at male røgalarmerne over.

Levetiden for røgalarmer er omkring 10 år.

LÆS OGSÅ: Ny gratis app: Førstehjælp til dit hus

Hvilke love og regler gælder for røgalarmer?

I nye huse og lejligheder, der er bygget efter 1. december 2004, er det et lovkrav, at der er et røgalarmanlæg, som er tilkoblet el-nettet. Det skal være installeret af en autoriseret elinstallatør. Læs mere om krav til røgalarmer i bygningsreglementet.

Det er bygherrens ansvar, at røgalarmanlægget bliver installeret i boligen. Så hvis du bygger nyt hus, er det altså dit ansvar at få monteret røgalarmer.

Ved om- og tilbygninger, der kræver byggetilladelse, vil kommunen i nogle tilfælde stille krav om, at du installerer et røgalarmanlæg.

Vi besvarer spørgsmål bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Indhold i denne artikel

Bolius - et helejet Realdania selskab