Bor brasilianere i hus eller lejlighed?

Ifølge den brasilianske database IBGE, som svarer til Danmarks Statistik, bor knap 40 millioner familier i huse i Brasilien, mens knapt 4 millioner familier bor i lejlighed, og 63.000 familier bor på værelser.

Tallene, som er fra 2009, er dog behæftet med stor usikkerhed. Overordnet kan man sige, at de fleste brasilianere bor i byer – og meget få på landet. I forstæderne bor alle i huse, mens man i centrum af de store byer som Sao Paolo, Rio og Brasilia bor i kæmpe lejlighedskomplekser.

Derudover bor der mange i de såkaldte favelaer, som er slumkvarterer, hvor husene ligger utrolig tæt og er meget dårligt byggede. 

I Danmark er der nogenlunde lige mange parcelhuse og etageboliger – over en million af hver.

Derudover er der mindre grupper, der bor i rækkehus, på kollegier eller landejendomme.

Ejer brasilianere deres bolig, eller bor de til leje?

Der er flere, som lejer end ejer en bolig. Det er meget svært at få banklån i Brasilien, og du risikerer en rente på helt op mod 20 %. Skal du have et boliglån, kræver det, at du er en god kunde med et stabilt fast job. Helst i det offentlige.

Igennem de seneste 5 år er antallet af danskere, der bor i lejebolig, steget med næsten 8 %. Antallet af ejerboliger og lejeboliger står nu næsten lige. Specielt de 25-36-årige og deres børn bor i højere grad til leje.  

Hvad koster en bolig i Brasilien?

Både lejligheder og huse i Brasilien koster normalt en tredjedel af prisen i Danmark.

Den samme type og størrelse lejlighed kan koste alt fra 100.000 kr. til 5 millioner kr. afhængig af, om den ligger i en favela eller på Copacapana. En lejlighed på 75 m2 i et af de bedre områder i Rio eller en af de andre storbyer koster ca. 850.000 kr.

Også i Danmark er der stor forskel på priserne fra landsdel til landsdel – og ikke mindst fra by til provins. Fx er kvadratmeterprisen i 2019 51.565 kr. i Frederiksberg Kommune, mens den er 4.401 kr. på Lolland.

DANMARKSKORT: Se huspriserne i din kommune siden 1992

DANMARKSKORT: Se lejlighedspriserne i din kommune siden 1992

Danskere i Brasilien – og en brasilianer i Danmark

Den danske ambassade i Brasilien vurderer over for Videncentret Bolius, at der bor 1.000-1.500 danskere i Brasilien, de fleste i São Paulo-området. Videncentret Bolius har fundet 5 af dem. Læs om dem her:

  • Frank købte faldefærdigt bordel i Sao Luis for 100.000 kroner
  • Rasmus bor i Rios største favela
  • Fra Aabybro til Rio
  • Portner og vagter passer på Charlotte i Sao Paulo

Samtidig bor der 3.370 brasilianere i Danmark. Vi har mødt en familie:

Hvor stor er en brasiliansk bolig?

Der er meget stor forskel på størrelsen på brasilianernes boliger afhængig af deres klasse og status.

En lejlighed på 170-200 m2 er et must til en familie på 4 i den øvre middeklasse. Især fordi brasilianerne ønsker badeværelser til alle værelserne, og der også skal være et værelse og badeværelse til en tjenestepige/hushjælp. 

En almindelig middelklassefamilie eller et ungt par nøjes bor dog oftest på mellem 60 og 110 m2. 

I Danmark er de fleste parcelhuse 125-149 m2. Næsten lige så mange er dog på over 175 m2. Der er flest danske lejligheder på 50-74 m2 og næstflest på 75-99 m2.

Byggestil og materialer til boliger i Brasilien

Boliger placeres ikke nødvendigvis i forhold til udsigt, men i højere grad væk fra solen og i forhold til vindretningen for at skabe en naturlig ventilation. 

Man bruger meget beton og tegl. Materialerne skal ikke nødvendigvis kunne tåle hårdt vejr (for det er der aldrig), men skal bedst muligt holde varmen ude.
I Danmark er mursten, beton og tegl de mest udbredte byggematerialer. Den store forskel er, at vi i Danmark bruger mange ressourcer på isolering og energioptimering i byggeriet.

Er der ejendomsskat i Brasilien?

Ejendomsskatter ligger normalt på ca. 1 % af boligens værdi, men det svinger meget, fordi det også beregnes ud fra boligens alder og beliggenhed. 

En del faktorer kan fritage en fra at betale ejendomsskat. Fx, hvis bygningen er fredet, eller vejforholdene til boligen er dårlige. 

I Danmark betaler boligejerne en af de højeste ejendomsskatter i Europa. Ejendomsværdiskatten udgør som udgangspunkt 1 procent af ejendomsværdien op til 3.040.000 kr. og 3 procent af resten af ejendommens værdi.

Faste udgifter til strøm, vand og andet

Priserne på strøm og vand er mange steder i Brasilien fordoblet inden for de seneste år på grund af et større fokus på miljø og ressourcer. Bor du i hus er det ikke unormalt at betale 1.200 kr. om måneden i strøm (du betaler mere per kWh, jo mere strøm, du bruger), mens vand er lidt billigere.

Derudover er den største udgift ejerudgifterne, når du bor i condominio – det vil sige en ejendom med fælles faciliteter som vagt, portner, rengøring, swimmingpool og parkering.

En dansker bruger i gennemsnit 3.481 kr. om året på el, mens en husstand har en årlig elregning på 13.986 kr. I 2014 brugte en dansker i gennemsnit 2.452 kr. om året på vand. En familie på 2 voksne og 2 børn har en gennemsnitlig vandregning på ca. 9.000 kr. om året.

Danskerne har også udgifter til varme. I gennemsnit betaler de mellem 7.000 og 27.000 kr. om året alt afhængig af, hvilken varmekilde de har.

Kilder: exactbrazil.dk, ibge.gov.br, Svend Roed Nielsen, tidligere dansk ambassadør i Brasilien og Paulo Guimaraes, Minister Counselor på den brasilianske ambassade i København og danskere i Brasilien: Frank Thomsen, Esben Budolfsen og Charlotte Hildebrandt, Danmarks Statistik, Realkreditforeningen, DR, Dansk Energi og Videncentret Bolius

Fakta om Brasilien

  • Størrelse: Brasilien er med sine 8,5 millioner km2 verdens femtestørste land – 200 gange så stort som Danmark.
  • Indbyggere: Ca. 200 millioner indbyggere – ca. 11 millioner bor i Sao Paulo, 7 millioner i Rio de Janeiro, og2 millioner i hovedstaden Brasilia.
  • Sprog: Portugisisk
  • Religion: Katolicisme er den mest udbredte religion.
  • BNP per indbygger: 11.385 USD (BNP per indbygger i Danmark: 60.634 USD)
  • Beskæftigelse: 68,4 % af brasilianere over 25 år er i arbejde. Fuldtidsbeskæftigede arbejder i gennemsnit 44 timer om ugen.
  • Lønninger: Minimumslønnen er 1.643 kr. om måneden. En god gennemsnitsløn for akademikere er ca. 14.000 kr. om måneden, mens fx sygeplejersker og politibetjente tjener mindre.
  • Største indtægtskilder: Brasilien har store ressourcer af malm og mineraler, og det er landets største eksportvarer. Derudover har Brasilien en stor tekstil- og fødevareindustri. I de senere år har der også været en stor udvikling inden for it og telekommunikation.
  • Ca. en fjerdedel er beskæftiget inden for industri, en fjerdedel inden for landbrug og halvdelen inden for service.
  • Kriminalitet: Fra Udenrigsministeriets rejsevejledning lyder det: Antallet af voldelige overfald, væbnede røverier, tyverier og bilkapringer er stort, især i større byer som fx Rio de Janeiro og São Paulo, Fortaleza, Recife og Salvador og på steder, hvor mange turister opholder sig.