Klistret snask i lågen og klumper af madrester i filtrene – har du set din opvaskemaskine efter i kanterne for nyligt? Hvis ikke, så er det en god idé at gøre det.

En opvaskemaskine skal afkalkes og renses jævnligt, hvis du vil undgå at den bliver en lugtende bakteriebombe. Jo mere den bruges, jo oftere skal det gøres. Kalk får ikke maskinen til at lugte, men det gør fedt, andet snavs samt vækst af mikroorganismer såsom bakterier og skimmelsvamp til gengæld.

Korrekt anvendelse, de rette doseringer af salt, afspænding og opvaskemiddel samt hyppig rengøring er måden, du undgår lugtgener og holder opvaskemaskinen i topform.  

Hvis din opvaskemaskine bliver ved med at lugte, selv om du jævnligt rengør den, kan det skyldes, at vandlåsen eller rørføringen ikke er korrekt installeret. Her skal du bede en autoriseret vvs-installatør om at efterse installationen af opvaskemaskinen.

Derfor bliver din opvaskemaskine klam

  • Du fjerner ikke madrester med en opvaskebørste eller køkkenrulle, inden servicet sættes i maskinen.
  • Du bruger altid kvikprogrammer.
  • Du lukker lågen efter vask, så fugten bliver i maskinen.
  • Du bruger for lidt eller for meget opvaskemiddel, salt og afspændingsmiddel i forhold til dit vands hårdhed.
  • Du rengør ikke filtre, lågeåbning og kurve jævnligt nok.
  • Du rengør ikke gummilister.

Derfor skal du ikke under- eller overdosere

Opvaskemiddel: Hvis du underdoserer med opvaskemiddel, får du ikke fjernet alt snavs, og der kan ske en bakterievækst i opvaskemaskinen. Overdoseres opvaskemidlet, kan der sætte sig en sæbefilm på servicet. 

Afspændingsmiddel: Under- eller overdoserer du, vil der sætte sig matte belægninger på servicet. Det ses mest tydeligt på glas.

Salt: Er saltbeholderen ikke indstillet til den reelle hårdhed på vandet, kan der også komme en mat hinde på servicet. Du kan regulere mængden af salt på din opvaskemaskine. Se hvordan i brugsanvisningen for din opvaskemaskine.

Opvasketabs: Har dit vand en hårdhed på 21 dH eller derunder, kan du bruge opvasketabs. De fleste tabs, der er på markedet i dag, indeholder oftest både salt, afspænding og opvaskemiddel. Komponenterne frigøres i løbet af opvaskeprocessen, hvilket betyder, at multitabs ikke er egnet til opvask på korte programmer. Sørg derfor for at vælge de rigtige opvasketabs.

Kalk i opvaskemaskinen

Hvis der er kalkaflejringer i din opvaskemaskine, er det tegn på, at indstillingen af saltdoseringen ikke passer til vandets hårdhed. Læs i brugsanvisningen til din opvaskemaskine, hvordan du indstiller saltdoseringen. Bruger du multitabs kan kalkaflejringerne skyldes, at dit vands hårdhed er over 21 dH. 

Er du i tvivl om dit vands hårdhed, der hvor du bor, så se mere på geus.dk og søg efter ”drikkevandets hårdhed”.

Citronsyre i opvaskemaskine

Fjern kalk på lågens inderside ved at køre opvaskemaskinen igennem med citronsyre. Se anvisningen på beholderen med citronsyre. Citronsyre kan også afhjælpe kalk i slanger og indre dele af vaskemaskinen. 

OBS! Anvend aldrig klorholdige produkter i opvaskemaskinen lige efter, du har brugt syreholdige produkter som citronsyre, da det kan danne giftige gasser!

Se hvordan du gør opvaskemaskinen ren – trin for trin 

Det skal du bruge:

  • Opvaskebørste
  • Tandbørste
  • Tandstikker
  • Håndopvaskemiddel
  • Evt. Citronsyre
  1. Opvaskemaskinens grovsi og finsi

    Tøm grovsien (til venstre) for mad- og fedtrester mindst en gang om ugen. Tag grovsien ud og rengør den i varmt vand med opvaskemiddel . Brug en børste eller tandbørste.
    Finsien (til højre) renses på samme måde – du behøver dog ikke gøre det ofte. 

  2. Opvaskemaskinens afløb

    Der kan sidde en del smuds omkring opvaskemaskinens afløb. Efter grovsien og finsien er fjernet, skrubbes omkring afløbet med en børste med lidt opvaskemiddel. Husk at komme godt ind i krogene. 

  3. Spulearm

    Tag spulearmene ud og fjern madrester med en spids genstand som fx en tandstik, og tør over med en mikrofiberklud.

  4. Opvaskekurv

    Kurve i opvaskemaskinen tages ud og skrubbes med opvaskebørsten med håndopvaskemiddel. Brug evt. tandbørste og tandstik, hvis det er svært at komme ind i alle kroge.

  5. Hjørner og sider inde i opvaskemaskinen

    Hvis der sidder smuds i opvaskemaskinens hjørner og på siderne, kan du skrubbe med en børste. Er der kalksamlinger, når du har fjernet skidtet, kan du køre opvaskemaskinen igennem med citronsyre. Se fremgangsmåde på beholderen med citronsyre.

  6. Lågeåbningen

    Lågens revner og sprækker renses ikke løbende under opvask, så de skal efterses og renses med en tandbørste og aftørres med mikrofiberklud. Afmonter gummilisten og vask den grundigt i opvaskemiddel. Bemærk at hvis der er spor af mørk skimmelsvamp på gummilisten, kan du anvende lidt Rodalon eller andet skimmelbekæmpelsesmiddel på gummikanten. Fjern de madrester, der har samlet sig i listesporet. Sørg for at vende gummilisten korrekt, når du monterer den igen!

  7. Kør en vask

    Lad til sidst opvaskemaskinen køre en vask igennem med høj temperatur, gerne med service i. 

  8. Fjern evt. kalkbelægning

    Er der kalksamlinger, når du har fjernet skidtet, kan du køre opvaskemaskinen igennem med citronsyre. Se fremgangsmåde på beholderen med citronsyre.

Sådan forebygger du en klam opvaskemaskine

Grønt tip: Spis op – og spis brød til

Aftal i husholdningen, at I hver især spiser den mad, som I har øst op på tallerkenen.

Gør desuden som franskmændene og brug et stykke flutes til at suge alt mad op fra tallerkenen. På den måde undgår I både madspild og madrester i kloak og opvaskemaskine.

Undgå madrester i opvaskemaskinen.

Skrab madrester af med opvaskebørsten, før du sætter tallerkner i opvaskemaskinen. Afskylning er ikke nødvendig, da servicet bliver forskyllet i opvaskemaskinen.

Placér servicet med afstand, så der kan komme vand på alle overflader.

Brug kun multitabs, hvis vandets hårdhed er under 21 dH. Multitabs er sammensat, så de kan binde kalk i vand med en hårdhed op til 21 dH. Er dit vands hårdhed over 21 dH, må du bruge salt, maskinopvaskemiddel og afspændingsmiddel doseret efter anvisningen på emballagen.

Lad opvaskemaskinens låge stå på klem, når maskinen ikke er i brug. Så har den mulighed for at tørre, og det hæmmer bakterievæksten og du minimerer risikoen for lugtgener. 

Åben lågen efter en vask, men vent ca. en halv time, så opvaskemaskinen får lov at dampe af, og du undgår at lukke fugtig luft ud i boligen. 

Tøm opvaskemaskinen og sæt lågen på klem, når du er væk i længere tid. Sæt evt. et par tykke grydelapper i klemme.

Rens grovsien efter behov – men mindst 1-3 gange om måneden.

Gør opvaskemaskinengrundigt rent mindst 3-4 gange om året.

Kør et intensivt program (65-70 grader) en gang i mellem, gerne med indhold - dog ikke de dyre glas.