Selv om dit hus, ejerlejlighed eller sommerhus er steget i pris, siden du købte det, er det ingen garanti for, at du slipper ud af handlen uden et tab. Omkostningerne til bl.a. ejendomsmægler kravler hurtigt op flere hundredetusinde kroner. 

Det betyder, at du typisk skal eje din bolig i en række år for at undgå tab på din ’investering’, også selv om boligpriserne stiger. Ved køb og salg af et hus til 2,5 millioner kr., kan omkostningerne nemt løbe op i 250.000 kr. inklusiv flytteomkostninger og dobbelt husleje, og de vil typisk først være tjent ind efter fem år – hvis boligpriserne ellers stiger med 2 pct. årligt. 

- Det vil nok overraske mange, at hvis du køber et hus til 2,5 millioner kr. i 2017 og sælger det fem år senere til 2,76 millioner kr., så går regnestykket stort set lige op, siger Bolius’ ekspert i boligøkonomi, Jørgen Munksgaard Rasmussen.

Ingen garanti for fremtidige prisstigninger

Jørgen Munksgaard Rasmussen har udviklet en beregner, hvor du selv kan skrue på en række håndtag og se, hvor lang tid du er nødt til at beholde din ejerbolig for at komme ud uden et tab. 

Hvis du eksempelvis køber en ejerlejlighed til dine børn og kalkulerer med en gennemsnitlig årlig prisstigning på 1,5 pct., kan du først sælge lejligheden uden tab efter små seks år. 

Jørgen Munksgaard Rasmussen peger samtidig på, at vi er trådt ind i et nyt økonomisk klima og derfor ikke kan bruge de historiske prisstigninger på boliger som rettesnor for fremtidige prisstigninger.

- Inflationen har gennem mange år hjulpet boligejerne ved at ”spise” løs af gælden, men i dag er inflationen  lav og renten i mange tilfælde negativ. Så selv om prisen på et gennemsnitligt enfamiliehus er steget med seks procent årligt siden 1965, kan du ikke regne med, at det vil fortsætte fremover. Ganske vist stiger priserne i store dele af landet, men det skyldes hovedsageligt det fortsatte fald i renterne og det rentefald stopper jo på et tidspunkt, påpeger han.

Sådan bruger du beregneren

For at beregne omkostningerne ved et køb og et efterfølgende salg, behøver du kun at indtaste købspris, ejerperiode, den forventede årlige prisstigning samt de anslåede omkostninger i form af dobbelt husleje, flytning og lidt istandsættelse.

Husk også at angive, om du bor i en ejerlejlighed eller en villa. Ejerlejligheder er lidt billigere at handle, da du typisk slipper for omkostninger til ejerskifteforsikring og diverse rapporter. Dertil kommer et lavere ejendomsmæglersalær på en ejerlejlighed.

For at finde ud af, hvor lang tid du skal bo i din bolig uden at tabe penge på det, skal du primært justere ejerperioden – det antal år, du ejer boligen - og den forventede årlige prisstigning.

Når du opnår et ”0” i ”Dit overskud/underskud”, betyder det, at du hverken vil have tabt eller tjent penge på salg og køb. Justér indholdet af de andre felter efter behov. 

Yderligere forklaring
Yderligere forklaring
Yderligere forklaring
Yderligere forklaring
     

Klik her for forudsætninger

  • Nettofortjeneste – Overskud/underskud: Beløbet udtrykker købspris plus samlede transaktionsomkostninger fratrukket salgspris
  • Ejerskifteforsikring: 15.000 kr. – deles mellem køber og sælger. Ej medregnet for ejerlejlighed
  • Byggesagkyndig ved køb: 5.000 kr. – Ej medregnet for ejerlejlighed
  • Advokatbistand ved køb: 7.500 kr.
  • Andre faste omkostninger ved køb: 17.900 kr.
  • Variable omkostninger ved køb: 2,11 pct.
  • Salær til mægler ved salg: 100.000 kr. for en villa og 50.000 kr. for en ejerlejlighed
  • Markedsføringspakke ved salg: 15.000 kr.
  • Diverse rapporter: 12.750 kr. - Ej medregnet for ejerlejlighed