Krydderurter i potter, krukker og højbed

Hvis du ønsker at få dine egne krydderurter i haven, behøver du ikke få en decideret krydderurtehave. Du kan også nøjes med at plante krydderurterne i potter og krukker - eller i et højbed eller blomsterbed. Groft sagt kan de fleste krydderurter står alle steder i haven, på terrassen eller altanen. 

De fleste købe-krydderurter kan også sagtens plantes ud i blomsterhaven sammen med andre blomstrende planter, især de flerårige krydderurter. Fx timian, der er fortrinlige som bunddækkeplanter.

Hvor skal du placere dine krukker med krydderurter?

Placér altid bede, potter og krukker, hvor der er meget sol. Krydderurter elsker sol, du skal blot sørge for, at de får masser af vand.

Jorden, du planter i, skal være en almindelig god muldjord, gerne iblandet kompost. Du kan også købe pottejord og fylde det i potter og krukker.

Hvis du dyrker dine krydderurter i krukker eller potter, kan det anbefales at plante krydderurterne ud i jorden inden vinteren på et lunt sted uden direkte vintersol. Så er chancerne for overlevelse væsentlig større.

Kan du selv så dine krydderurter?

Mange af krydderurterne kan du selv så som frø. Du får det bedste resultat, hvis du forkultiverer dem. Det vil sige, at du sår krydderurte-frøene ud i små potter og stiller dem varmt og fugtigt, så de får en blød start. Efter forkultiveringen kan du plante dem ud på det blivende voksested i haven eller i en krukke.

Vand krydderurterne med gødningsvand ved hver vanding. Brug helst regnvand iblandet flydende gødning for at få størst muligt udbytte af gødningen.

Det er svært at vide, hvor tit du skal vande med gødningsvand. Mærk derfor efter i jorden med fingrene og hold øje med, om urterne ser saftspændte ud.

Hvornår skal du plante dine krydderurter?

Hvis du ønsker krydderurter i potter, så kan du både købe og plante dem hele året rundt. Det er vigtigt, du sørger for, de får den rette mængde vand, uanset om du vælger at plante dem i foråret eller efteråret.

Vil du derimod plante dine krydderurter direkte i jorden, er det optimale tidspunkt for dette om efteråret. Dermed har de hele vinteren til at etablere sig, og du eliminerer risikoen for, at de bliver udsat for tørre perioder i den spæde start.

Ønsker du i stedet for at købe dine krydderurter selv at fremavle dem fra frø, skal dette gøres i foråret, inden de plantes ud, når vejret tillader det.

Hvilke krydderurter skal jeg plante?

Hvilke krydderurter du skal dyrke i din have, på terrassen eller altanen afhænger selvfølgelig af dit behov. De fleste bruger friske krydderurter på varme retter samt rugbrødsmadder, og her egner nogle typer krydderurter sig til, mens andre er bedre til desserter eller drikkevarer. 

7 gode krydderurter til køkkenhaven - purløg, timian, salvie, dild, løvstikke, rosmarin og mynte

  1. Purløg. Nem krydderurt, der næsten passer sig selv. Purløg bryder sig dog ikke om udtørring. Sæt flere grupper af purløg og lad nogle blomstre, før du klipper dem ned igen. Purløg er også smuk som prydplante.
  2. Timian. Flerårig staude, der bør stå i en let og porøs jord. Derfor kan timian stå mellem stenbelægninger eller i en let gruset eller sandet jord. Timian er både en dejlig prydplante og skøn krydderurt, der ikke kræver megen pleje.
  3. Salvie. Flerårig halvbusk, der tåler fuld sol og beholder bladene om vinteren. Bør plantes i en veldrænet, porøs jord.
  4. Dild. Skærmplante, der skal sås hvert år. Meget velegnet til fiskeretter og syltning.
  5. Løvstikke. Staude, der kan erstatte persille i madlavningen de første tidlige forårsmåneder. Kraftfuld smag, der gøre den velegnet til suppevisk. Plantes i en dybmuldet køkkenhavejord og har godt af lidt kompost hvert år.
  6. Rosmarin. Halvbusk, der skal stå solrigt og lunt. Rosmarin er i den grad også en prydplante med elegante blomster i blå og lilla nuancer. Den skal plantes i letdrænet porøs jord og skal beskyttes mod kulden om vinteren.
  7. Mynte. Nem krydderurt, der breder sig så meget, at den bør plantes i en krukke.

Hvad kan du bruge friske krydderurter til?

Når du dyrker dine egne krydderurter, kan du bl.a. anvende dem direkte i maden, tørre eller fryse dem og bruge dem senere. Du kan også tilsætte dem til olie og eddiker, der får smag af den pågældende krydderurt.

Bør du klippe krydderurterne ned?

Krydderurter er meget forskellige. De findes i mange forskellige arter og sorter, og de skal af samme årsag også behandles forskelligt. Krydderurter, som er flerårige og består af træagtige, små grene, kan med fordel beskæres i foråret for at fremme ny vækst. Det gælder bl.a. for timian, rosmarin og salvie.

Der findes også flerårige, mere urteagtige, krydderurter, som visner helt ned i løbet af i vinteren. Her skal de døde plantedele ligeledes fjernes her i foråret. Dette gælder bl.a. mynte, løvstikke, purløg og estragon. 

Kommer krydderurterne igen næste år?

Krydderurter som purløg, persille, estragon, løvstikke, citronmelisse, salvie og rosmarin er flerårige, og de kommer automatisk igen til næste år.

Du kan også få krydderurter, der er etårige, fx basilikum, kørvel, koriander, dild, merian - og mange andre. 

Ovenstående er bare forslag til, hvad du kan bruge dine friske krydderurter fra haven til. Men egentlig er det kun fantasien, der sætter grænser.

Podcast: Mig og min have

Episode 4: Plantning

Rigtig mange haveejere oplever, at de smider penge ud af vinduet når de planter i haven. Dels opnår de ikke det ønskede resultat og dels har formentligt truffet nogle forkerte plantevalg. I denne episode hjælper vi haveejeren på vej til en lidt større planteglæde.

Hør alle afsnit samt få de nyeste via Apple Podcasts eller TuneIn.

Alle afsnit