Så meget el, vand og varme bruger en gennemsnitsfamilie

Bruger I mere strøm, vand og varme end andre familier gør? Læs, hvad en gennemsnitsfamilie og dansker bruger, hvad det koster, og find ud af, hvad du bruger mest strøm og vand til i hjemmet.

Hvor meget strøm, vand og varme bruger du?

Du kan se, hvordan dit forbrug af el, vand og varme er på den seneste årsopgørelse fra dit:

 • Elselskab
 • Vandværk
 • Energiselskab

Betyder de lange brusebade, at I bruger mere vand end andre familier? Eller gør de energisparende pærer, at I bruger mindre strøm end gennemsnittet?

Bolius har fundet frem til, hvad en typisk dansker og en typisk familie bruger af strøm, vand og varme, og hvor meget det koster, så du kan sammenligne jeres forbrug med gennemsnitsforbruget.

Husk, at der kan være stor forskel på priserne alt efter, hvilket elselskab, vandværk og specielt opvarmningsform, du har.

LÆS OGSÅ: De 5 værste ting, der kan ske for din energiregning

Så meget strøm bruger en familie i gennemsnit

En typisk dansker bruger ifølge Energistyrelsen  i gennemsnit 1.568 kWh pr. år, mens en gennemsnitsfamilie på 2 voksne og 2 børn bruger 6.300 kWh om året.

I oktober 2014 var den gennemsnitlige elpris inkl. abonnement 2,28 kr. pr kWh. Dermed bruger en dansker i snit 3.575 kr. om året på el, mens en gennemsnitsfamilie har en årlig elregning på 14.364 kr.

Det bruger vi strømmen på

Ifølge Energistyrelsen bruger en familie på 2 voksne og 2 mindre børn, der bor i et hus på 140 m2, strømmen således:

 • Underholdning: 23 %
 • Vask: 20 %
 • Belysning: 16 %
 • Køle- og fryseapparater: 15 %
 • Opvarmning: 15 %
 • Madlavning: 6 %
 • Diverse: 6 %

LÆS OGSÅ: Top 5: Sådan sparer du mest energi

Så meget vand bruger en typisk familie

I 2013 brugte en dansker i gennemsnit 38,9 m3 vand i sin bolig, eller 107 liter pr. dag. Med en gennemsnitlig vandpris på 62,66 kr. pr. m3, eller 6,3 øre pr. liter, svarer det til en vandudgift på 2.476 kr. om året pr. person.

En familie på 2 voksne og 2 børn bruger ca. 150 m3 vand om året - den gennemsnitlige vandregning er altså på 9.399 kr. om året.

Det bruger vi vandet til

Ifølge Danva bruges vandet i hjemmet på følgende måde:

 • Bad og personlig hygiejne: 36 %
 • Toiletskyl: 27 %
 • Tøjvask: 13 %
 • Opvask, rengøring: 10 %
 • Mad og drikke: 7 %
 • Øvrigt: 7 %

LÆS OGSÅ: 6 sjove ideer: Få familien til at spare på el og vand

Stor forskel på varmepriser

Der kan være kæmpe forskel på, hvor mange penge en familie bruger på at opvarme sin bolig. Der er både stor forskel på prisen på forskellige opvarmningsformer, men også inden for de samme varmekilder er der et enormt spænd –- specielt ved fjernvarme, hvor prisforskellen kan være mange tusinde kroner om året alt efter, hvilket fjernvarmeværk du hører under.

SE DANMARKSKORT: Fjernvarmepriser

Samtidig er der stor forskel på, hvilken type bolig man bor i, og hvor godt huset er isoleret.

Så mange penge bruger vi på varme

Energitjenesten har i oktober 2014 for Bolius beregnet varmeudgiften pr. år for et typisk parcelhus fra 1960'erne-1970'erne på 130 m2. Priserne (i parentes forbruget) er:

 • Træpillefyr: 7.175-9.020 kr. (4.100 kg)
 • Jordvarme: 8.480 kr. (5.300 kWh)
 • Luft til vand-varmepumpe: 9.680 kr. (6.050 kWh)
 • Fjernvarme: 11.168 kr. (18,1 MWh).
 • Nyt naturgasfyr: 16.150 kr. (1.700 m3)
 • Nyt oliefyr: 21.275 kr. (1.850 liter)
 • Gammelt oliefyr: 27.600 kr. (2.400 liter)

Den lavere kWh-pris på jordvarme og varmepumpe skyldes, at du slipper du for en del af elafgiften ved forbrug over 4.000 kWh/år, hvis du bruger el til opvarmning.

LÆS OGSÅ: Det koster de forskellige opvarmningsformer

Oprindeligt publiceret d. , senest ajourført d.

Kilder og henvisninger

Kommentarer (14)

 1. Vagn Sørensen
  Det harmer mig lidt at i aldrig laver beregning på luft til luft varmepumper. vi har et hus på godt 200 m2 der kun er elopvarmet, med 2 stk mitsubishi luft til luft varme, og hele vores elregning incl. de 4.000 kw til forbrug er på godt 16.000 kr Vi giver nok 2,10 kr. pr kw for de 4000 kw, men så optimerer varmepumperne i snit ca. 3 x, så er prisen for varme nede på 0,70 kr. og så får man 0,56 øre pr. kw i tilskud når huset i BBR er betegnet som et el-opvarmet hus. En opsat varmepumpe af de bedste fås for 15.000kr. Der er ikke andre opvarmningsformer der kan konkurrere med det !!!
  (0)Svar og se andres svar


 2. Mikkel Rasmussen
  Hej, vi har et 70'er parcelhus på 175 m2, vi har nu brugt 7 rummeter brænde og 1100 m3 naturgas dette år, det er ink varmt vand. Og vi har min. 22 grader i huset. Vi har en masseovn på ca 4 ton.
  (0)Svar og se andres svar


 3. Mogens Bülow
  I har 3 fjernvarmeværker under postnummer 4571.
  Det er kun et værk, der har haft en om-tumlende tilværelse.
  Det er også et af de værker med de højeste takster i landet.
  Det er også en af de mest CO2 udledende opvarmnings-form, der findes.
  Det producerer varmen på afbrænding af naturgas og har et ledningstab på ca. 45%. Så forbrugerne betaler for og udleder CO2 i næsten dobbelt mængde.
  Værket er bygget af en kommune, der slet ikke havde styr på tingene og når det så går galt, tvinger man "bare" forbrugerne med tilslutningspligt og høje fastafgifter.
  Det ene selskab i omtaler, er et forbrugerejet andelsselskab, der har en slutseddel på køb af værket, men kommunen vil ikke stå ved den. Derfor er det selskabs priser nul hos jer. Var købet blevet realiseret havde priserne ikke været nul, men været noget lavere end de er nu i det kørende selskab.
  Desværre er forbrugere magtesløse i den slags situationer. Kommunen vil hellere tryne forbruger, end indrømme en fejl, rette den og tage konsekvenserne.
  Vh Mogens Bülow
  Kassserer i GHE (Grevinge Herrestrup Energiforsyning)
  (0)Svar og se andres svar


 4. Jan Sandberg
  Hejsa
  De her overslags udregninger ligger da meget fint inden for normalområdet. Både hvad vand el etc.
  (0)Svar og se andres svar


 5. Solveig
  Jeg syntes, at jeres tal for naturgas lyder noget voldsomme.
  Vores hus fra 1980 er ganske vist kun på 110 m2. Det er løbende blevet renoveret igennem årene (her nævner jeg kun de ting, der har indflydelse på varmeforbruget).
  2002 - renovering af badeværelse med ny isolering og varme i gulv.
  2005 - nyt tag, forøgelse af loftisoleringen til 400 mm, udskiftning af gasfyr til den mere økonomiske kondenserende model, renovering af bryggers med ny isolering og varme i gulv.
  2008 og 2009 - udskiftning af alle vinduer og døre til træ/alu med energiruder.
  Vores gasforbrug var f.eks. sidste år på 7.326 kr. (838 m3), og vi sad da ikke og hammerfrøs, men havde en temperatur på 21 grader om vinteren. Og med den milde vinter i år så ved jeg, at vores forbrug bliver mindre end sidste år :-).
  (0)Svar og se andres svar


 6. Klaus
  1600 kWh/pers er måske ikke helt gennemskueligt, er det uden varmt vand?
  I følge DONG`s hjemmeside anvender gennemsnittet ved 4 pers i en husstand ca. 5181 kWh eller ca. 1295 kWh/pers ved 4 pers. Og til sammenligning anvender gennemsnittet 850 kWh/pers til varmt vand. Det giver da et noget andet regnestykke når jeg nu prøver at finde ud af om vores husstand ligger på gennemsnitte eller over/under gennemsnittet. Se evt. link
  http://www.dongenergy.dk/privat/energitips/tjekditforbrug/gennemsnitsforbrug/Pages/alleapparaterselforbrug.aspx
  Jeg kunne godt have tænkt mig at i ovenfor i jeres beregning af varmeudgiften havde forbrug ved el-varme og et alternativ som m3 træ og brikketter til brændeovn eller I regner måske med at det er det samme som ved pillefyr, det virker som den billigste varmeløsning.
  (0)Svar og se andres svar


 7. Mikkel
  Jeres udregning på pris for træpiller er helt hen i vejret. I jeres eksempel koster et kg træpiller 1,8 kr. Det svarer til en palle for ca 1600 kr - det vil jeg meget gerne vide, hvor man kan købe dem til...! De biligste koster min 1800 pr palle, og gennemsnitsprisen er nærmere 2000 kr. Dvs I jeres priseksempel, koster det ca 2000 mere om året at fyre med træpiller, end I har opgjort. Og det er FØR brændeafgiften.
  (0)Svar og se andres svar


 8. Kim Gregersen
  At prisen på varmepume og jordvarme er lavere end de 2,17 kr./kWh skyldes, at du slipper du for en del af elafgiften ved forbrug over 4.000 kWh/år, hvis du bruger el til opvarmning.
  Mvh Kim Gregersen, nyhedsredaktør, Bolius
  (0)Svar og se andres svar


 9. Flemming Jørgensen
  Der står: Luft til vand-varmepumpe: 10.695 kr. (6.900 kWh).
  Hvordan kan 6900 kWh koste 10695 kr. når elprisen angiveligt er 2,17 kr. pr. kWh. ???
  (2)Svar og se andres svar
  1. Læs artiklen mr. Nationen bruger
   Den lavere kWh-pris på jordvarme og varmepumpe skyldes, at du slipper du for en del af elafgiften ved forbrug over 4.000 kWh/år, hvis du bruger el til opvarmning.
  2. #urmom
   Det på grund af din mor


 10. Jorgen Pedersen.
  Investering i varme automatik, er jo også en del af varme udgifterne...
  (0)Svar og se andres svar


 11. Jorgen Pedersen.
  Ok at spare på varmen, men husk des koldere i har det i boligen, des mere ventilation er nødvendigt, så længe i har plus grader.
  Herfor mindst 21 grader i stue køkken børneværelse, må gerne sænkes til 17 grader mens i sover, men ALDRIG under og kun i kortere tid. Hvad man spare og hvad prisen er er meget individuel. invester du 25.000 kr. i automatik, er det jo også et del af dit å 2500 kr. om året, intet vare evigt og 10 års afskrivning på elektronik er nok meget passende.
  Ja du spare måske ikke kroner og øre, men masser af co2 og for Sille brændstoffer som er begrænset, så det er fed gevinst selv om det blev dyre.
  (0)Svar og se andres svar


 12. Knud
  Sjovt at se familiernes påklædning her på siden. Sådan så jeg også ud for år tilbage. Ved hjælp af lånt elmåler fra TRE-FOR er mit daglige elforbrug banket ned til 2,2kW pr døgn (året rundt).
  I stedet for 22-24 grader i stuerne samt entre er temperaturen nu 18-20 grader ved hjælp af fleece undertøj. Jeg har det stadigt dejligt varmt og falder ikke mere i søvn foran tv'et. Holder kroppen varm og hovedet koldt er blevet mit nye motto.
  (0)Svar og se andres svar


Annonce
Annonce

Bolius - et helejet Realdania selskab