Den såkaldte boligfest er ikke en fest for alle. Dels rammer prisstigningerne nye boligkøbere, der må betale en højere pris for deres nyindkøbte hus eller lejlighed, og dels er prisstigningerne meget ulige fordelt over hele landet. 

Om du har været en del af festen, kan du tjekke i vores beregner nederst. Den viser, hvor meget du har tjent eller tabt hver måned, siden du købte dit hus eller din lejlighed.

I de seneste 10 år – fra 2. kvartal 2011 til 2. kvartal 2021 - har en gennemsnitlig husejer på landsplan tjent 3.907 kr. månedligt på at eje sit eget hus. Det dækker imidlertid over store forskelle fra et underskud på 21 kr. i Landsdel Vestjylland og et overskud på 24.526 kr. om måneden i Landsdel København.

Boligfesten er kun for de særligt udvalgte

Overordnet tegner der sig et billede af en ret så eksklusiv boligfest, hvor boligejerne i hovedparten af landets kommuner enten ikke har været inviteret med eller har deltaget som bænkevarmere. 

Huspriserne er direkte faldet i 21 kommuner. Af de resterende 75 kommuner – der er data fra 96 af landets 98 kommuner - er huspriserne steget mindre end 20 procent i 44 kommuner. 

En stigning på 20 procent svarer i store træk til inflationen i perioden. Med andre ord er den reale værdi af landets enfamiliehuse ikke steget i 65 ud af 96 kommuner over den 14 år lange periode. 

Beregn, hvad du har tjent eller tabt på din bolig - sådan gør du

Du kan selv tjekke, hvor meget du selv har tjent eller tabt på din bolig i den tid, du har ejet din bolig, ved at benytte nedenstående boliggevinst-beregner. Du kan bruge beregneren uanset, hvor mange år du har ejet din bolig.

Vælg først, om du bor i lejlighed eller hus. Det er vigtigt, da det er væsentligt dyrere at købe og sælge et hus end en lejlighed. 

Dernæst angiver du en købspris og en købsdato. Det er vigtigt, at du indtaster købsdatoen i det korrekte format, som er vist i indtastningsfeltet. 

Til sidst indtaster du en realistisk salgspris. For at finde en pris kan du tjekke salgspriser på lignende boliger på boliga.dk. Du kan også prøve hjemmesiden, dingeo.dk og finde et bud på værdien af din bolig netop nu.

Klik derefter på ”Beregn”, og så viser resultatet, hvad du hver måned skattefrit har tjent eller tabt gennem hele ejerperioden.

 /   / 

Se beregnerens forudsætninger

Avancen er fratrukket anslåede købs- og salgsomkostninger (Transaktionsomkostninger). Transaktionsomkostninger er sammensat af variable og faste omkostninger. De faste omkostninger er sat til 142.144 kr. for et hus og 96.194 kr. for en lejlighed. De variable omkostninger er sat til 2,24 procent og bliver beregnet som et gennemsnit af købs- og salgsprisen. Ejerperioden går fra købsdato til dags dato.